Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Tíz képviselő keres több mint 21-szer 47 ezer forintot

Tíz képviselő keres több mint 21-szer 47 ezer forintot

Csongrád megye - Kétharmados többségben vannak a havi egymillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők a 14 Csongrád megyei országgyűlési képviselő között – derül ki a HVG összeállításából.

Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2012.02.28. 08:17
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Napi 47 ezer forintból ma meg lehet élni Magyarországon – igazolja 6 Csongrád megyei országgyűlési képviselő példája is. A HVG a 386 képviselő vagyonnyilatkozatát vizsgálva elkészítette a honanyák és honatyák jövedelmi toplistáját.

A törvényhozóként kapott pénzek megállapításához a tavaly decemberi parlamenti kifizetéseket vette alapul a hetilap, amely az alkalmi jövedelmeket (így az osztalékot) 12 hónapra osztotta vissza. Vagyis a táblázatunkban szereplő összegek a képviselők önbevallásán alapuló, kalkulált jövedelmek, nem egy konkrét hónapot mutatnak meg. Nehezíti az összehasonlítást, hogy a törvényhozók nem azonos elvek szerint töltötték ki vagyonnyilatkozataikat, egyes adatok hiányoznak vagy tévesen szerepelnek.

Kattintson a táblázatra! Nagyban nézheti az összegeket! Grafika: Jacob Gábor
Kattintson a táblázatra! Nagyban nézheti az összegeket! Grafika: Jacob Gábor


Jegelt reform

Lázár János tavaly szeptemberben jelentette be: változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén. Azt javasolta: a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől 750 ezer forint legyen – mint a helyettes államtitkároké. Megszüntetné a bizottsági tagságok után járó pluszpénzt, a választókerületi pótlékot, a lakhatási támogatást, a „prémium" egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot. Az ügyben nem alakult ki egységes álláspont a Fidesz és a KDNP között, a reformot egyelőre jegelik.

A HVG listáját az MSZP-ből a Demokratikus Koalícióhoz átzsilipelt, ám jelenleg a parlamenti szabályok miatt függetlennek számító Gyurcsány Ferenc vezeti, miután szerénynek mondható, 256 ezer 166 forintos havi parlamenti keresete mellé számíthat cége, az Altus Befektetési Zrt. osztalékára – ez tavaly bruttó 69,57 millió forint volt. Egykori párttársa, Puch László (MSZP) követi a listán, 5,35 millió forintra kalkulált havi jövedelemmel. A legjobban kereső Fidesz-politikus, Papcsák Ferenc harmadikként 4,66 millióra számíthat.

A 14 Csongrád megyei képviselő közül Bohács Zsolt (Fidesz) áll a legelőkelőbb helyen: 5. a képviselők között 3,02 milliós havi jövedelmével. Ebből 969 ezer forint a parlamenti tisztségéből származik, ügyvédi tevékenysége pedig évi bruttó 22,16 millió forintot hozott a konyhára. Szegedi önkormányzati képviselőként bruttó 212 ezer forintra jogosult havonta. Frakcióvezetője, Lázár János a 11. legmagasabb jövedelmű politikus a Házban a HVG szerint: havi 2,02 milliót keres, kvázi megduplázva országgyűlési illetményét. 545 ezres polgármesteri fizetését a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagságáért járó 82 ezer forintos havi juttatással, illetve földbérleti díjból „időszakosan" befolyó 4 millióval toldja meg. Botka László, Szeged polgármestere (MSZP) a 29. összetettben, a megyei listán pedig 3. Vagyonnyilatkozata alapján havi 1,75 milliós jövedelme van, ebből nagyjából egymillió forint származik parlamenti tisztségéből. Polgármesteri feladatait havi bruttó 670 ezer 800 forintért látja el.

A 386 képviselő közül 292 havi jövedelme haladja meg az egymillió forintot. Csongrád megyében kétharmados többség alakult ki: 14-ből 10-en számíthatnak hét számjegyű bevételre. Zagyva György Gyula (Jobbik), Vincze László (Fidesz), Varga Géza (Jobbik) és B. Nagy László (Fidesz) a kivétel. Utóbbi, a Csongrád megyei kormánymegbízott önbevallása szerint havi 455 ezer 600 forintot keres – ezzel utolsó előtti az összesített listán.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Moderálásra küldöm 62. aplikation 2012.03.02. 11:54

Az a meglátásunk több ismerőssel egyetemben ha tényleg olyan nagy a baj az ország dolgaiba és pénzügyeibe szeretném megkérdezni eszébe jutott-e már valakinek hogy a képviselőink javadalmazását is le lehetne felezni ,de legalább ideje lenne szabályozni, túlzásnak találom ezt a mennyiségű díjazást ugyanis mint tudjuk a kollektív felelősség soha számon nem kérhető !! ezek a gombnyomogatások túl vannak fizetve .Igen komolyan gondolom áldozatot illene nekik is hozni !!!!!!!!!!
Vagy ???
csak a lakossággal és vállalkozóknak kell áldozatot hozni a megszorításokból ?? nekik jár minden képviselői havi illetmény +bizottsági tagságért járó pótlék +választókerületi pótlék +lakhatási támogatás költségtérítésen felül ingyen parkoló Budapesten stb.. kezdve sok ez uraim ezért a kemény káoszért ami most van !

Moderálásra küldöm 61. olvastam 2012.03.01. 20:32

Gyönyörű "tablókép"! És még emellett a nép pénzén mennek "megbeszélést" tartani. Akkor miért vannak a pártszékházak? Miért nem lehet a párttagoknak, szimpatizánsaiknak - mindegyik pártnál - egy bizonyos összeget tagdíjként befizetni és abból menjenek konferenciázni, ha nem elég, fizessék az összes költséget saját zsebből.
Arról se olvastam még sehol, a politikusok mennyit adtak a közösbe, az államadósság csökkentésére.

Moderálásra küldöm 60. kukus 2012.03.01. 20:19

Nos,úgy hallottam,nemcsak Lázár úr javaslatát jegelik,hanem hamarosan őt magát is. Így múlik el a világ dicsősége...

Moderálásra küldöm 59. uborka 2012.03.01. 16:43

Ezek az emberek egy nyálas szájú idióták, akik rájuk szavaztak ne mondjanak véleményt.

Moderálásra küldöm 58. Lokálpatrióta 2012.03.01. 11:05

Egy picit csúsztatás a cikk címe, mert bár valóban millió fölött van a tisztelt képviselök javadalma, az bruttóban van meghatározva, míg a méltón elhíresült Matolcsy féle 47.000 az nettó. Sajnálni akkor sem kell szegényeket, mert picit utánaszámolva (és azt alapulvéve, hogy nincs 1 gyerekük sem - tehát adózás szempontjából a legrosszabb eshetöséggel számolva) nagyjából 654.000 a nettójuk, ami 14szerese a 47.000nek. Még így is többet keresnek 1 hónap alatt, mint azok a szerencsétlenek, akik hetekig-hónapokig közmunkából élnek, 1 év alatt, plusz a képviselöknnek jár 1-2 titkárnö, üzemanyagkártya (a mi adónkból), szolgálati laptop / mobil (szintén mi fizetjük) illetve választókerületi illeték (véletlen sem költségtérítés) ami ugye már benne van ebben a csomagban... Amennyit dolgoznak (itt felötlik elöttem Mágoriné padon szendergö "csipkerózsikás" képe) bizony meg is érdemlik...

Moderálásra küldöm 57. Egyolvasó 2012.02.29. 15:07

A Tagdíjat ők csak felveszik, mert azt is a választókkal fizettetik meg.

Moderálásra küldöm 56. mamacska 2012.02.29. 09:27

2018-ig biztosítva van a megélhetésük. Az infláció, a csőd, sőt a választások sem rázza meg őket.
Jelenleg ők az igazi fogyasztók. Vajon vásárolnak-e sokat, hogy a gazdaságot fellendítsék? Munkájuk mellett van elég idejük erre is? Ha nem, akkor adakozásra (ha ugyan adakoznak), illetve csak tagdíjra fordítják?

Moderálásra küldöm 55. Krampampuli 2012.02.29. 09:01

Hanyas vagy? 47-es? Egyébként meg miért nem 56-nál vagy 62-nél? Azoknak sincs semmi alapja, tök mindegy...

Moderálásra küldöm 54. DobóI 2012.02.29. 04:52

Szegény elszegényedett szoci képviselők, lejárt nekik az arany korszak..

Moderálásra küldöm 53. 3évesférfi 2012.02.28. 23:09

49. samu: Ez itt miben különb, mint egy focimeccs? Még az arcod sem adod ahhoz, amit beordibálsz.


Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...