Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tíz méter felett már kötelező lesz a lift

Szeged - Jelentősen átszabta a kormány júliusban az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletét (OTÉK).
Az új szabályok többsége a jövő hónaptól érvényes, és bőven tartogat meglepetéseket: egy szinttel hamar belép a liftépítési kötelezettség, nő a garázsok minimális mérete, és csak takarva lehet szerelni a klímaberendezéseket.

Az utcafronti épületek utólagos hőszigetelésének vastagságát – közvetve – tíz centiméterben maximálja az új szabály. Eszerint a 2002. március előtt készült épületeknél a közterület legfeljebb 10 centiméterrel csökkenthető a homlokzat utólagos hőszigetelése vagy burkolása esetén.

A járműtárolást elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben kell megoldani a lakóingatlanoknál – az új szabály előírása szerint amennyiben a lakóépületben hatnál több lakás van, a gépjárműveket építményben (garázsban) kell elhelyezni. Az új rendelet megadja a gépjárműtároló legkisebb méretét is, ez 2,70-szer 5 méter. Ez jó, hogy változik, mert ennél kisebb a jelenlegi előírás – kommentálja kérésünkre a változást Bozsó Balázs, a LIMIT Kft. ügyvezetője.

Három emelet fölé tetőtéri lakás a jövőben már nem épülhet személyfelvonó nélkül. Fotó: Karnok Csaba
Három emelet fölé tetőtéri lakás a jövőben már nem épülhet személyfelvonó nélkül.
Fotó: Karnok Csaba

Terjedelmesen foglalkozik a módosító rendelet az akadálymentesítéssel. Például a küszöb legfeljebb 20 milliméter lehet, és le kell kerekíteni, ha ennél magasabb, akkor lejtősre kell kialakítani. Az akadálymentes ajtónak legalább kilencven centiméter szélesnek kell lennie. Ez a rendelkezés sem újdonság, hiszen az akadálymentesítés kérdése régóta napirenden van.

Eddig liftet akkor kellett építeni egy házba, ha a lakás padlószintje 13,65 méternél magasabbra esett. Az új előírás: lift kell, ha tíz méternél nagyobb szintkülönbséget kell áthidalni az épületben, illetve minden középmagas és magas épületben bútorszállító liftnek is kell lennie. Középmagas a szabályok szerint a ház 13,65 és 30 méter között, afelett már magasnak számít.

– Ez az előírás véleményünk szerint csak jó a lakáspiac minden szereplőjének. Az építő-beruházó jelenleg a 3. emeleti vagy afölötti és tetőtérben található lakásokat nehezen tudta értékesíteni, mert a lépcsőzés miatt nem szívesen vásároltak ilyet. Viszont az új előírás ezeknek az ingatlanoknak az értékesítését megkönnyíti, és új vásárlóréteget is be tudunk vonni: idős és/vagy mozgásukban korlátozott emberek, kisgyerekkel költözők is szívesen fizetnek többet, hiszen a szolgáltatás is minőségi váltást jelent. Ráadásul nem olyan drága a lift, mint amit most sok beruházó állít – mondja Bozsó Balázs.

Meglévő épületre csak takarva szerelhető klíma. Fotó: Schmidt Andrea
Meglévő épületre csak takarva szerelhető klíma.
Fotó: Schmidt Andrea

A mai, meglehetősen kusza dzsungelben kíván rendet vágni az az új szabály, mely szerint klímaberendezést meglévő épületre csak takarva lehet felszerelni. A lakás egyik lakószobájának továbbra is el kell érnie a 17 négyzetmétert, de a jövőben ebbe nem lehet beszámítani a vele egy légtérben lévő konyhát és étkezőt. Ez a rendelkezés kizárja, hogy 20 négyzetméteres minigarzonokat építsenek a beruházók. De a szakértő szerint már az emberek igényszintje is a nagyobb alapterületű lakások tervezését, építését „követeli ki", mert a garzonok is 30 négyzetméter fölött adhatók el jobban, sőt ma már inkább a 1,5-2 külön bejáratú szobás lakásokat keresik inkább, s az 50 négyzetméterhez közelít az elvárás a legkisebb alapterületben.

Az OTÉK új szabályainak többsége szeptember 12-én lép életbe, de például a 6 lakásosnál nagyobb házak kötelező garázsait csak 2013-tól kell megépíteni.

Olvasóink írták

 • 5. Zg 2008. augusztus 11. 23:34
  „Kovalens, tévedsz, épp növelni fogja, azért nem építettek plusz egy szintet eddig, mert akkor már kell a lift. Inkább lemondtak 2-5 lakásról, mint a lift költsége és elfogadottsága (ugye a karbantartás sem és a 24 órás felügyelet sem piskóta, pláne egy kis társasházban) sem kedvező. Ha már kell lift egy szinttel korábban, akkor rá fognak menni a maximum beépíthetőségre...”
 • 4. cyt 2008. augusztus 11. 13:38
  „Igen, végre valami, ami azt jelzi, hogy szeretnénk közelíteni az "áhított nyugatot". Csak azt tudnám, hogy kiknek és mi tartott ilyen sokáig ezen dolgok felismerésében és életbe léptetésében.”
 • 3. kovalens 2008. augusztus 11. 11:36
  „És a liftkényszer remélhetőleg a beépítési magasságot is csökkenti ott, ahol még mindig túl magas házak épülnek.”
 • 2. egyszeru polgar 2008. augusztus 11. 08:31
  „Eppen ezt az egy szot akatratam en is leirni, akkor kibovitem.
  Csak mukodjenek rendesen, legyen megfelelo a karbantartas!”
 • 1. mérrrrnök 2008. augusztus 11. 01:41
  „Végre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyik napról a másikra élünk

Szeged - A magyarok több mint fele úgy érzi, nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy… Tovább olvasom