Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Tíz nap trenírozás a reményre

Szeged - Száznyolcvan állami gondoskodásban élő gyerek és 120 önkéntes segítő részvételével megkezdődött a 16. ÁGOTA-tábor Szegeden. A nyitónapon Soltész Miklós államtitkár is részt vett.
Hétfőn délután 2 órakor hivatalosan is megnyílt az ÁGOTA-tábor. Immár 16. alkalommal rendezik meg az állami gondoskodásban élő gyermekek országos találkozóját. A szegedi József Attila Általános Iskola és Szakiskolában 180 gyerek és 120 önkéntes segítő táborozik 10 napon keresztül: sportbajnokságok, kézműves-foglalkozások, táborszépe-választás, Ki mit tud?, nyári mikulás és terápiás jellegű foglalkozások színesítik a napjaikat.

A nyitónapon részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki úgy fogalmazott: itt szembesül az ember azzal, mekkora érték a család. Hozzátette: az utóbbi években elindult egy folyamat, amelynek célja, hogy erősítsék a családba fogadásokat, a jövőben a finanszírozást is megerősítik. További cél pedig, hogy a befogadó szülők főállásúvá válhassanak, többségében ugyanis most még nem azok. – Jelenleg 22 ezer gyerek él állami gondoskodásban, de csak 12 ezer 600-an vannak nevelőszülőknél. Ha arányuk elérné a 80 százalékot, azzal már elégedettek lehetnénk.Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, akit a táborlakók Atyusnak hívnak, beszédében azt mondta: minden embernek szüksége lenne közösségi élményekre és barátságokra. – A felnőttek életéből ez sokszor hiányzik, az ÁGOTA-tábor lakóinak azonban megadatik – tette hozzá. Kothencz János, az ÁGOTAAlapítvány elnöke pedig arra buzdította a gyerekeket, hogy merjenek kinyílni egymás előtt. – Bogárkáim, ti csodálatosak vagytok. Ne foglalkozzatok azzal, amit mások mondanak rólatok – zárta szavait, amelyet hatalmas ováció és vastaps fogadott, akárcsak a többi felszólalóét.

Megnyílt a 16. ÁGOTA-tábor Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - galéria

A beszédek után hagyományosan focimeccsel kezdődött a tábor: a gyerekek ellen a felnőttcsapatban az államtitkár, a püspök és az alapítvány elnöke is rúgta a bőrt. Aztán pedig elkezdődik a „munkás szórakozás", hiszen a táborprogram egy nagyon fontos feladatot takar: tudatos trenírozást a reményre. Arra, hogy ilyen hátránnyal is lehet teljes értékű életet élni.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2012. augusztus 01. 22:05
  „1. klj-54 2012.07.23. 18:25

  Bebaszna ! Majd ha TE fizeted !”
 • 4. shopping 2012. augusztus 01. 19:58
  „Elismerés és Tisztelet a gyermekeknek, annyi szenvedés után, amin keresztül mennek minden jót megérdemelnek.
  Köszönet a szervezőknek!”
 • 3. macs 2012. július 24. 11:17
  „Csak gratulálni tudok a szervezőknek, de azokat is trenírozni kéne, akik előítélettel vannak a gyerekekkel szemben. Ezzel is meg lehetne könnyíteni az állami gondoskodásban élők életét.”
 • 2. Kazikázmér 2012. július 24. 10:38
  „Tudtommal kevés gyereknek van lakása. Még kevesebb ilyen lakást árvereztek el. Pontosabb fogalmazást kérek! Nem megy az olyan könnyen, mármint az állami gondozásba vétel! Kérjük a tényeket!”
 • 1. klj-54 2012. július 23. 18:25
  „Olyan gyerekek is állami gondozásba kerültek akiknek a lakását elárverezték.
  A legutolsó infóm szerint havi 240.000 forintjába kerül ez az államnak.
  Ha ennek a felét a szülők támogatására oda adták volna akkor ma normálisan élhetnének azok a gyerekek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegeltek a trolik, villamosok

Az építkezés pora, vagy a füstjelző érzékelőjének hibája miatt álltak közel egy órát a belvárosi trolik, villamosok. Tovább olvasom