Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tíz perc alatt elvert mindent a jég és az özönvíz - fotók, videók

Szeged - Voltak, akinek csupán Facebook-ra feltölthető fotótémát, másoknak viszont több havi munka megsemmisülését jelentette a szombat este Szegedre lecsapott vihar. A katasztrófavédők egész vasárnap a kárelhárításon dolgoztak – többnyire kidőlt fákhoz hívták őket.

Régen nem látott intenzitású vihart hozott a fagyosszentek előtt egy nappal érkezett hidegfront Szegedre. A brutális szupercella – az egyik időjárás-jelentő portál nevezte így – éppen a város felett alakult ki a hideg és a meleg levegő határán.

Az első jégverés este 7 órakor érkezett: az észlelők szinte a teljes gyümölcs-repertoárt előhozták a méretmeghatározáskor. Meggymagnyitól a diónyiig jellemezték azt, ami fentről hullott és vert szét mindent, amit ért. Néhány perc alatt fehérré változott a föld a város több pontján. Az ezt követő eső hamar elcsendesedett, de mint kiderült, csak visszavonult kis időre, hogy aztán újult erővel csapjon le.

Este 9 óra után szélvihar kíséretében özönvíz-szerű eső csapott le, melyben a víz mellett ekkor is volt bőven jég. Nem véletlenül jelölte a radarkép feketével a csapadék intenzitást: az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének mérései szerint 10 perc alatt 11, 7 milliméter csapadék ömlött le az égből.

Vihar után - Frank Yvette fotósorozata

Amint a vihar elvonult, fényképezőgépes fiatalok lepték el a várost. A közösségi oldalakon egymásra licitálva jelentek meg a jég lepte teraszokról, maroknyi jéggolyókról készült felvételek. Aztán előkerültek a kerti képek is szétvert krumpliról, eperről, borsóról, barackról, almáról, szilváról és meggyről.

– Édesapám szőlőjének a 80 százalékát elverte a jég. A település körül gondolom a gabonában is hasonló károkat okozott. Akik ebből élnek, azok egész évi munkájukat elvitte ez a 15 perc – írta egyik fórumozónk.
Hogy pontosan mennyi csapadék esett és hol volt jégverés, nehéz meghatározni.

– A meteorológiai állomásnál például egyáltalán nem volt jég, csapadék is mindössze 5 milliméternyi. Belterületen viszont mértünk 18,3 millimétert is – mondta el Pernyész László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi állomásának meteorológusa. A belvárosból, Tarjából, Felsővárosról és Újszegedről jelentették a legtöbb kárt, a városon kívül azonban Csongrád megyében Algyő volt az egyetlen település, amelyet elért a vihar.

Galéria kép

A katasztrófavédőket vasárnap délig közel 50 helyre riasztották – többnyire kidőlt fák miatt. A viharos szél egészséges fákat is gyökerestől csavart ki több helyen. A Belvárosi híd újszegedi lábánál épületre, a József Attila sugárúton játszótérre, legalább 10 helyen pedig autókra zuhantak a fák. A Bihari utcában még a villanyvezeték is elszakadt, ott egy időre áram nélkül maradtak a lakók. Személyi sérülés azonban sehol nem történt.

Este több helyszínre riasztottak bennünket utcai vízszivattyúzás miatt is, ezek azonban kiérkezésünkig elfolytak – mondta el Tátrai János tűzoltó alezredes, a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Tájékoztatása szerint vasárnapig közel 50 fő volt munkában, hogy a károkat elhárítsák. Szegedre vezényeltek hódmezővásárhelyi és ruzsai csapatokat is.

– A mentés során több helyen gyerekekkel nézelődtek szülők, sokszor túl közel engedve kollégáimhoz a kicsiket – mesélt tapasztalataikról a szóvivő. – Ez balesetveszélyes, ezért szeretnénk kérni mindenkit, hogy biztonságos távolságból nézzék a tűzoltók munkáját. Az óvodák és iskolák vezetőit pedig arra kérnénk, hogy hétfő reggel vizsgálják meg az udvarokat, ahová hét végén nem tudtunk bejutni, és csak az után engedjék ki a gyerekeket, ha megbizonyosodtak arról, hogy nincsenek lelógó ágak vagy kidőlt fűk, melyek balesetveszélyesek. Ha ilyet találnak, hívják a tűzoltóságot és soron kívül megpróbálunk intézkedni.

Vihar után - Frank Yvette fotósorozata

Korábban írtuk:

A Kereszttöltés és Vajda utca kereszteződésében négy parkoló autóra szakadtak nagyobb ágak. Erről itt olvashat.

A szombat éjjeli viharban egy 20 méter magas rezgő nyárfa dőlt a József Attila sugárúton egy játszótérre. Sok-sok fotóval itt olvashatja olvasó-tudósítónk írását.

Újszegeden, a Belvárosi híd lábánál lévő templom mögötti épületre dőlt rá egy fa, összetörve és beszakítva a tetőt. Ma délelőtt a tűzoltók munkálkodtak rajta, levágták az ágak egy részét, az épületet pedig áramtalanították. Gondolom most jön majd, hogy a fatörzset is eltüntetik - írja egy olvasónk.

Fa dőlt a temlom mögötti épületre.
Fa dőlt a temlom mögötti épületre.

András az éjszakai műszak után hazafelé kerekezve kattintotta ezt a képet a Szent György téri templomnál.

A Szent György téri templomnál is kitört egy fa.
A Szent György téri templomnál is kitört egy fa.

Korábban:

A Bihari utcában egy széthasadt fa az alatta parkoló autókra zuhant, a villanyvezetéket is leszakította. A műszaki mentés idejére a katasztrófavédelem lezárta az utcát. Az utcában több lakásban elment az áram.

Újszegeden, a Fő fasoron özönvíz van. A letört ágak eltakarításán jelenleg is dolgoznak a tűzoltók - írja egy kommentben olvasónk.

Egy olvasónk egy petőfitelepi szilvafa "haláláról" számol be - erős férficombnyi törzzsel, képet is mellékelt, íme:

Kettétört szilvafa.
Kettétört szilvafa.

Csongrádi sugárút benzinkútnál a nyolcadikon ezt látta Laci.

Vihar a nyolcadikról

Egész szombat délután lógott az eső lába Szegeden, de csak nem akart rázendíteni az ég, kisebb záporoktól eltekintve nem volt jelentős csapadék a városban, mígnem szombat este előbb 19 óra körül, majd 21 óra 30 perc körül leszakadt az ég: borsónyi jéggel érkezett meg a vihar. 

Borsónyi jég hullott Szegeden.
Borsónyi jég hullott Szegeden.

Olvasóink szerint néhol már-már diónyi jég esett. Egy olvasónk videóra is vette az égszakadást.

Jégeső Szeged 2013.05.11.

Petőfitelepen mogyorónál nagyobb volt a jég és hullott rendesen - írja egy másik olvasónk. A Budapesti körúton az eső után 22.05 körül alig lehetett haladni, két helyen is annyira megállt a víz, hogy a buszok is csak lépésben közlekedtek.

A József Attila sugárúton is kidőlt egy fa Robi tudósítása szerint.

Kidőlt fa a József Attila sugárúton.
Kidőlt fa a József Attila sugárúton.

Ha fotózta, videózta vagy csak megélte a jégesőt írja meg nekünk az online@delmagyar.hu email címre!

Jégverés Algyőn is

Az esti zivatar után, 22 óra tájban nagy jégeső érte Algyőt is. Kiadós esővel érkezett a jég, néhány perc alatt az utcákon, udvarokon, kertekben 2-3 centiméter vastagon álltak a borsó, mogyoró nagyságú szemek. A pusztítást sötétben nehéz fölmérni, de a jég még fél órával később sem olvadt el - írja András Algyőről, aki egy fotót is küldött.

Gázolás a jégben.
Gázolás a jégben.

Szintén Algyőről írt Péter: Sajnos minden odaveszett: barack, alma, szilva, szőlő, konyhakert.

Algyőn odaveszett a termés - panaszkodnak az olvasóink.
Algyőn odaveszett a termés - panaszkodnak az olvasóink.

Liza az Alsóvárosi jégről számol be: a virágainkat ellepte az 5 forintos nagyságú jég, íme a fotója.

Liza fotója.
Liza fotója.


Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék honlapja szerint 12 mm csapadék hullott hirtelen a városra, ezt a fotót is itt találtuk:

Kép forrása: http://adatok.geo.u-szeged.hu/
Kép forrása: http://adatok.geo.u-szeged.hu/

Meggyszem nagyságú jég a Szentháromság utcában

A képeken is látható, nagyjából meggyszem nagyságú jegekből álló csapadék a Szentháromság utcában található egyik épület udvarára esett. Összesen nagyjából kétszer ennyi, de fényképezni már csak akkor tudtunk nekiállni, miután a járdáról, a megmaradt virágokról elhánytuk a jeget. A mentést nehezítette, hogy a jéggel óriási mennyiségű eső is esett, ami először belemosta a földet az udvar közepén található lefolyóba, amin keresztül azután nem tudott lefolyni. A leghevesebb esőzés után mintegy fél méter magas víz, és 5-10 centi vastag jég áll az udvaron. A jég már olvad, de a rengeteg nedvességet nehezen bírja beszívni a föld.

Meggyszem nagyságú jég a Szentháromság utcában.
Meggyszem nagyságú jég a Szentháromság utcában.

A mellékelt fotó 22 óra körül készült. Nem sokon múlt, hogy a fa nem a parkoló autókra zuhant a József Attila sugárúton - írja Kriszta.

Ezt megúszták az autók.
Ezt megúszták az autók.

Ezek a kép Újszegeden készült a Székely sor és a Korondi utca sarkán. A kocsiutat teljesen ellepi az esővíz - ezt Kinga írja.

CSónakkal könnyebb lett volna közlekedni a hatalmas vihar után.
Csónakkal könnyebb lett volna közlekedni a hatalmas vihar után.

Jégeső, vihar és szügyig érő víz a Újszegeden, a Fő fasoron.

Fő Fasor, özönvíz 2013-05-11
Jégdarabok Algyőről.

Ez már nem borsónyi - mogyorónyi méret.
Ez már nem borsónyi - mogyorónyi méret.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Mike3 2013. május 14. 14:56
  „a lényeggel persze senki nem foglakozik: rengeteg fa pusztult el, rengeteg madárfiókával. az, hogy kocsik törtek össze, lófaszt sem érdekel!”
 • 66. Rubicon 2013. május 13. 19:55
  „Az Újszegedi templom plébániájára dőlő fa talán az égiek jezése, hogy az épület nem illik ahhoz a gyönyörű kis templomhoz.”
 • 65. feri37szeged 2013. május 13. 18:29
  „hogy nincsenek lelógó ágak vagy kidőlt fűk, ....

  Kidőlt fű veszélyes!!! :) talán helyesbíteni kellene
  köszi”
 • 64. Khts 2013. május 13. 17:35
  „Biztatlak és kérlek jelentsd be ha látsz száraz ágat fát, valahol
  kátyút is lehet bejelenteni a honlapon

  http://www.szkht.hu/page.fcgi?rx=&item=&nyelv=hu&menuparam3=68&type=3”
 • 63. macs 2013. május 13. 16:30
  „62. Khts,
  azért nem kell leharapni a fejem, mert úgy vélem, hogy udvariasan kértem, kérdeztem, de ha Te nem így gondolod, akkor kérlek bocsáss meg. :-)
  Értem, hogy a viharban nem száraz ágak törtek le, értem, hogy a közműveket fektetők, alapokat építők vágták el a gyökereket.
  Én mindössze arra kértelek, mert úgy véltem a KHT-nál dolgozol, hogy végig kéne nézni a közterületeken lévő fákat, mert nagyon sok helyen méretes száraz ágak vannak rajtuk. Egyszer kétszer már próbálkoztam, de az volt a válasz most nem lehet, mert kilombosodtak a fák. :-(
  És nem dolgozom ingyen, de a előfordul, hogy olyan feladatokkal is megbíznak, ami a normális munkamenetben nincs benne, de a havi bérembe belefér. :-)”
 • 62. Khts 2013. május 13. 16:06
  „60:
  A viharban egészséges ágak törtek és egészséges fák fordultak ki tőből korábbi közműépítések gyökércsonkálása miatt. Miért beszélsz szárazfáról? Leveles ágak vannak letörve vársoszerte.
  Ha tudsz szárazágat, úgy tűnik, akkor ne titkold! Van közérdekű bejelentésre lehetőség a cég honlapján:
  http://www.szkht.hu/page.fcgi?rx=&item=&nyelv=hu&menuparam3=68&type=3
  Egyébként te ingyen dolgozol?”
 • 61. 48as 2013. május 13. 15:32
  „57.haresz 2013.05.13. 10:18

  Azt sem mondta senki, hogy megszülessünk. Ott ahol az árvízkárok évekig kimaradnak, vagy ott ahol földcsuszamlás van, vagy ott ahol földrengés sokáig nincsen, vagy ott ahol egy cunámi esélye meg van, de már régen nem történt semmi, vagy évtizedek után bozót t?z pusztít, ezeket a rizikókat lebecsüli az ember, sôt az építési hivatalok is.
  Azt viszont már megtudtam, hogy az európai bíróság ezeket a hivatalokat felelôsségre vonná, és az állam kártérítést fizethetne, ha lenne elég tulajdonos, elszánt pereskedésbe kezdene.

  57.haresz 2013.05.13. 10:18 különben nagyon okos válaszod van, az viszont lehet, hogy te dombon laksz, és csak ott engednél mindenkit építeni. Sajnos ott nem férnénk el, de oda se neki ott is lehet t?z, és jöhet egy tornádó, földrengés és egyebek, és van mikor a legbölcsebb embert is utól érik. :-)”
 • 60. macs 2013. május 13. 14:02
  „59. Khts,
  látom bennfentes vagy, ezért kérlek engedj meg egy kérést. Jó lenne, ha a cég néhány szakértő embere végig járná a város útjait, és azokat a fákat, melyeken szemmel látható száraz ágak vannak - nem néhány gallyacskára gondolok, hanem méretesekre - megjelölné, majd a megfelelő szerszámokkal, daruskocsival felszerelt emberek ezeket levágnák. És nagyon kérlek, ne hivatkozz pénzhiányra, mert nem fogadom el. :-)”
 • 59. Khts 2013. május 13. 13:18
  „50: A cégnél úgy tudom ugyaz a gárda dolgozik 10 éve, amely erdésszel egészült ki. Ennek köszönhető h piros riasztáshoz képest csak ennyi kár lett. Ha már ilyen benfentes vagy, miért nem figyeltetek oda korábban a szabadon dorbézoló közműszolgáltatók felelőtlen és szabálytalan és veszélyes tevékenységére akik miatt érdekes, tövestől borulnak ki egészséges törzsű és lombkoronájú fák, a múltban csonkolt gyökerük matt. Ezek alvállakozói össze-vissza ásnak munkagödröket, motorfűrésszel vágják a lábszárnyi gyökereket (majd betemetik), ahelyett h feltárnák szabályszerűen. A Ligetben a templom új épületrészének végére borult fán jól látható a tartógyökércsonkok begombásodása (mint tavaly a Török utcai öreg juharon is). Pont az ellentétes oldalra dőlt, érdekes. Arról nem volt tartásal. Gondolom az új rész építésékor, alapozásakor volt mélyépítés ott!!??? Plussz, meg lett-e bontva a Liget egységes és zárt lomkoronája és szegélye, amibe így bele tud kapni a szél mert már nem gömbölyű mint az áramvonalas autók. (kellett a telek és ugrott néhány öreg tölgy v kőris, meg szegélytársulás) Egyébként mint nyugaton is dívik, bele kellene nyugodni egyes utcai sorfák óriás torz koronájának csonkolásába (nem parkban), csak ugye a zöldek és a zöld párt lelkes de képzetlen, azonban felelősséget nem vállaló aktivistái ebből érzelmi kérdést és műbalhét gerjesztenek. Ilyenkor persze hallgatnak...”
 • 58. macskazat 2013. május 13. 11:50
  „Ha a rendőrök a rendet védik, a tűzoltók a tüzet oltják, a környezetvédők a környezetet védik, akkor a katasztrófavédők a katasztrófát védik? A rosseb egye meg őket!”
 • 57. haresz 2013. május 13. 10:18
  „48as! Senki sem mondta nekik, hogy az ártérre építkezzenek. :D”
 • 56. ahan 2013. május 13. 09:54
  „Ásotthalom külterületén élek, bizony nekünk is volt részünk a jégesőben szombaton. Nagy puffanásra lettem figyelmes, azt hittem ágdarab hullott a tetőre, de gyorsan kiderült, hogy a jókora jégdarabok zaja. Kocsi és háztető túlélte - ezekért aggódtam kissé - növények viszont alaposan meg lettek tépázva. A tavaly októberinek azonban a közelébe sem ért. Akkor egybefüggő jégréteg alakult ki, és porig zúzott minden még zöldelő növényt. Most jó nagy darabok hullottak, viszont kevesebb, így kisebb volt a találati esély is.”
 • 55. 48as 2013. május 13. 09:50
  „A mártélyi és a többi számos tisza menti üdülôk százait tette tönkre az árvíz több éves munka eredményét, a biztosító sem fizet. Na, ugyan kitörôdik vele? A Médiában még csak említésre sem méltó a sok száz érintettnek a gondja, baja, vesztesége.
  Minden katasztrófa borzalmas, különösen amikor nem törôdnek vele, akinek kellene.”
 • 54. encian 2013. május 13. 08:12
  „Pár éve Makó, Csanádalberti, Mezőhegyes, Battonya vonalon mindent elvitt a jég. Nem kívánom azt az érzést senkinek amit a határban láttam! A földdel tett egyenlővé egy-egy táblát. Akik a mezőgazdaságból élnek csak reménykedhetnek hogy elkerüli őket az efféle istencsapása. Szerencsére volt kötve jégbiztosításunk, így túléltük azt az évet. De csak túléltük abból amit a biztosító fizetett.”
 • 53. tavimaszlag 2013. május 12. 20:08
  „az eper, a pari, a paprika oda, meg a virágplánták egy része! Csütörtökön ültettünk! :-(”
 • 52. Kritikus 2013. május 12. 19:57
  „Úgy nézem, hogy a cikkíró is részt vett egy "fejtágítón", hogy a tűzoltókat folyamatosan katasztrófavédőknek nevezi.
  Pedig én nem láttam egyet sem, csak tűzoltókat.”
 • 51. Kézbesítő 2013. május 12. 19:18
  „http://www.idokep.hu/hirek/jegeso-eszakkeleten

  Tornádót filmeztek le ma nézőink Őrben - Kozma István felvétele
  http://www.youtube.com/watch?v=wJg_v38A7XA&feature=player_embedded”
 • 50. Byron67 2013. május 12. 17:26
  „Érdekes és tanulságos képek! A kidőlt óriási fák, a leszakadó nagy ágak láttán viszont felmerült bennem a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. felelőssége... Az igaz, hogy minden fába nem lehet belelátni, azonban az elődcégnél remek szakembergárda működött a hasonlókép veszélyes fák kiszűrésére. Ezt minden erdészettel foglalkozó iskolában tanítják. Talán nem ártana egy-két ilyen szakembert megfizetni és nemcsak a prémiumokat hizlalni. Most "emberhalál" nem történt, de ez csak a vakszerencse és az éjszaka miatt volt így.”
 • 49. queenmargareth1 2013. május 12. 15:36
  „most megnézve jobban az erkélyen levő tárgyakat vagy nagyobb szemű jég esett, vagy tényleg akkora intenzitással a "kisebb", mert egy műanyag ládát szépen körbetörte és hallottam is a töréseket éjszaka, csak nem mertem kinézni.szóval, szerencsére nálam nem történt nagy baj és még mondja a zivatarokat.
  Az igaz, délután, kora este látszódott, ahogy jön fel a vihar, és az is hozott jeget, de az éjszakai keményebben ütött.”
 • 48. IVY 2013. május 12. 14:21
  „A Matty felől ereszkedett fel, kb. 18 óra magasságában.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az országzászló-emlékmű

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatja fel kedden 18 órakor a délvidéki… Tovább olvasom