Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tíz percre kinyitott a Virág

Szeged – Húsz éve kezdődött a Virág kálváriája – mondta Szeged polgármestere, aki az önkormányzat nevében négy év pereskedés után birtokba vette a patinás cukrászdát. Megnézhettük, mit hagyott hátra a volt tulajdonos a 2010-ben bezárt épületben.
– Akkor nézzünk be! – invitálta délután a 2010 óta zárva tartó Klauzál téri Virág cukrászdába a sajtómunkásokat Botka László. Szeged polgármestere bejelentette: négy év pereskedés után a város megkapta az 1874-ben megnyitott cukrászda kulcsait. Hónapokon belül pályázatot írnak ki az üzemeltetésre.

A négy év szünet megviselte a szegedi Gerbaud-ként is ismert helyet. A bútorok porosak, az utolsó tulajdonos, György Sándor több gépet, mosogatót is kibontott és elvitt. Szemétből viszont sok maradt: lejárt szavatosságú italok, volt dolgozók névjegykártyái, a hűtőn maradt jegyzék emlékeztet a 2010-es utolsó napokra. A Kis Virágból a márvány is eltűnt, a jelek szerint gondos kezek lefejtették az értékes falburkolatot. A hűtőpultok letakarva, mintha csak átépítenék az egykor népszerű cukrászdát. Még cseresznyét is találtunk az asztalon. A falon egy tábla figyelmezteti a dolgozókat: a késésért percenként 100 forint levonás jár. Azt is kiírták, a fagyit nem kell lehúzni, maradjon csak gombóc alakú.

 
Tíz percre kinyitott a Virág. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kálvária

Az önkormányzati tulajdonú Virág cukrászda 1994-ben került a Szerványszky Testvérek és Gyermekei Kft. tulajdonába. Mint arról lapunk is beszámolt, Szervánszkyék 1999-ben, egy októberi éjszakán a cukrászda berendezéseit autókra pakolták és elhagyták a várost. A Virág 2000-ig volt zárva, ekkor vette meg a György Sándor tulajdonában lévő kft. A cukrászda 2003-ig átalakítás és felújítás miatt zárva volt, majd 2010-ig üzemelt. Ekkor felszámolás indult a Virág Cukrászda Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. ellen, a cukrászda újra bezárt. 2014. május 8-án az önkormányzat, ha csak 10 percre is, de újra kinyitotta a Virágot.
– 140 éve nyílt ebben az épületben cukrászda és pont 20 éve kezdődött a kálváriája. 1994-ben került önkormányzati kézből magántulajdonba a Virág – mondta Botka László. A polgármester emlékeztetett, a 2010-es bezáráskor a felszámoló először 500 millió forintért hirdette meg a cukrászda tulajdonjogát és a Kis Virág bérleti jogát, amit végül 300 millió forintért az önkormányzat vásárolt meg. – A közgyűlés döntött arról, hogy élünk az elővásárlás jogával, azért, hogy cukrászdaként üzemelhessen tovább – tette hozzá a polgármester. „Hatalmas erők mozdultak meg és akarták megszerezni a Virág cukrászdát" – fogalmazott, mivel a 300 millió forintos ár nem volt magas a belvárosi ingatlanért.

A tér két oldalán, egymással szemben található két cukrászdahelyiség kulcsát hosszú jogi eljárás után kapta meg a város. Először a csődbement tulajdonost hitelező bank támadta meg az elővásárlást, majd a korábbi tulajdonos is pert indított a város ellen. Az önkormányzat minden eljárást megnyert.

A város most bérlőt keres a cukrászdák üzemeltetésére, a pályázat kiírásával egyidőben elkészítik a vagyonleltárt és kitakarítják az épületeket. Arra a kérdésre, hogy idén kinyithat-e a Virág, senki sem tudott válaszolni – az épületek állapotát még fel kell mérni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaki románbusz-ügy: 130 ezer forint a lazaságért

Nem ellenőrzött le elég alaposan egy Londonba tartó román autóbuszt. Tovább olvasom