Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Tízből hét nem csatolja be az övét

Feleslegesen kockáztatja a testi épségét, aki nem csatolja be autójában a biztonsági övet. Az elmúlt napokban történt balesetekben is életet menthetett volna az öv.
„Nem jutott eszembe." „Csak innen a közelből jövök." „Városon belül nem használom az övet, de ha elhagyom a Szeged-táblát, mindig becsatolom" – hangzott a válasz. Egy külvárosi benzinkúthoz bekanyarodókat kérdeztem. Tíz közül heten nem használták a biztonsági övet. Nem sejtettük, hogy szinte percre pontosan ugyanebben az időben két kisteleki férfi vesztette életét egy karambolban az E75-ös úton. Ha bekötik magukat a Ladában, talán még most is élnének.

Ugyancsak öv nélkül vezette autóját néhány hete az a huszonhét éves lány, aki Vásárhely és Szentes között egy előzés után elvesztette uralmát a járműve felett, és az csak többszöri átpördülést követően állt meg. A fiatal nő borulás közben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy
Gyerekülés

A szülők többsége nem ülteti biztonsági ülésbe hatévesnél idősebb gyermekét – derül ki a felmérésekből. Minden tizedik szülő a kisebbeket sem köti be szabályosan. Pedig ilyen korú gyermekekre már egy tíz kilométeres sebességű ütközés is akkora ütést mér, hogy belehalhatnak.  
néhány nappal a baleset után belehalt.

Az öv megakadályozhatta volna az autóban bekövetkezett életveszélyes zúzódásokat, de a járműből való kirepüléstől is megóvná az autózókat. Mint azt a középkorú férfit, aki néhány hete a 43-as főúton utazott, és az egyik kanyarban lesodródott az útról, kiesett a kocsiból, és szörnyethalt. Szeged határában pedig egy kisteherautó fékezett le, hogy balra kanyarodjon, ám a mögötte haladó kamion nem vette észre, hogy lassít, nekiütközött, a kistehergépkocsit átlendítette a szemközti sávba, ahol nekivágódott egy személyautónak. A kisteherautó sofőrje az ütközésnél kiesett a járműből. A baleset az életét követelte, pedig az ütközés az utas felőli oldalon történt, a vezető oldalán a teherkocsi alig sérült.

– Tapasztalataink szerint hozzávetőlegesen tíz járműből csupán háromban használják a biztonsági övet – tájékoztatott Tuczakov Szilvána a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az övhasználat elmulasztása miatt kiszabott helyszíni bírság ötszáz és tízezer forint között mozog. A napokban Dorozsmán tartottak közlekedési ellenőrzést. Tizenkét esetben szabtak ki helyszíni bírságot, ebből tíz esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom