Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tízemeletnyi bűz

A szegedi József Attila sugárút egyik tízemeletesének lakói a fekáliaszagtól szenvednek, a lakásfenntartó szerint a víztakarékosság is a bűz oka.
– Szilveszterkor öklendeztünk a csap fölött, olyan büdös volt. Amikor bekapcsol a központi szellőző, mindent beterít a szörnyű fekáliaszag – panaszkodott Turbók Judit. A József Attila sugárút egyik tízemeletes házának lakói azért fordultak lapunkhoz, mert úgy érzik: senki sem talál megoldást a panel felújítását, szigetelését és ablakcseréjét követően megjelent átható bűzre.

– Ez borzalmas. Ha fúj a szél, felerősödik a szag, ködben, párában intenzívvé válik. A házkezelő azt javasolta, amikor beindul a szellőztető, nyissuk ki az ablakot. De ez nem életszerű! – tette hozzá Németh Miklósné. A rögtönzött hetedik emeleti lakógyűlésre többen is eljöttek, volt, aki a szomszédos lépcsőházból. – Fél éve szenvedünk, olykor a fürdőszobába sem tudunk bemenni. A problémát jeleztük a közös képviselőnek, aki azt válaszolta, a bűz az utcai közcsatornában keletkezik, és onnan áramlik vissza a lakóépület szennyvízhálózatába. Az elmúlt hetekben kétszer tisztították a ház előtti csatornát, de semmi sem változott. A vízműnél személyesen is jártam, ahol elmondták, nincs dugulás. Honnan jön ez a penetráns szag? – kérdezte olvasónk. – Javasoltuk, hogy tisztíttassuk ki a szellőzőrendszert, de ezzel kapcsolatban sem történt semmi. Az ÁNTSZ-hez is fordultunk, de zsákutcába jutottunk – mondta Seller András.

A felújítás óta csatornaszagtól szenvednek. A szerző felvétele
A felújítás óta csatornaszagtól szenvednek.
A szerző felvételei

A József Attila sugárúti tízemeletest a Tarján IV. Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet kezeli. – Amikor elindul a központi mesterséges szellőztető, a jól záró ablakok miatt, illetve a légbeeresztők hiánya miatt vákuum keletkezik egyes lakásokban. A szennyvízcsövekbe visszaáramló csatornagáz az ejtővezetékekből, valamint az elgázosodott, kiszáradt vagy iszapolódott vízzárakból a lakásokba jut, büdös lesz – mondta Megyesi László. A lakásszövetkezet elnöke beszámolt arról is, hogy az elmúlt években tapasztalható fokozott víztakarékosság is hozzájárul a szagok kialakulásához. – A rendszert úgy tervezték, hogy az öblítésnél lezúduló víz-levegő elegy vákuumot képezzen a szennyvízcsőben. A hálózat a tető felé nyitott, így az alapvezeték felé igyekvő víz-levegő elegy vákuuma a tetőről beszippantja a friss levegőt, átszellőzteti a rendszert. A víztakarékosság miatt az átszellőzésért felelős vákuumhatás nem jön létre, nincs, ami kiszellőztesse a szennyvízcsövet – magyarázta Megyesi László.

Az örökös szellőztetés az egyetlen fegyver a bűz ellen. A szerző felvétele
Az örökös szellőztetés az egyetlen fegyver a bűz ellen.

A szövetkezeti elnök hangsúlyozta, a lakóépületek korszerűsítését felmérés előzte meg, az általuk kezelt 23 lakóépület 976 lakásból 946-ot energiatakarékosan felújítottak. – Az épületek szellőztető rendszerét is fel akartuk újítani, de nem írtak ki rá pályázatot. A szívómotorokat energiatakarékosság miatt szakaszos üzemre állítottuk be. A teljes leállítás penészedéssel járna. A lakók kérdőíven jelezhették, milyen korszerűsítéseket választanak, az említett ház tulajdonosai nem tartottak igényt a páraszabályozott légbeeresztők beépítésére az ablakokba – magyarázta Megyesi László. Kifejtette, a problémára megoldást jelenthet, ha az ablakokba légbeeresztőt szerelnek, valamint ennek függvényében a korszerű folyamatos mesterséges szellőztetés.

Megyesi László azt is elmondta, más épületben is tapasztaltak büdösödést, ami szintén a légcsereproblémára volt visszavezethető. A lakásszövetkezet épületgépész és csatornaszakértővel is megvizsgáltatta az épület üzemeltetését, mindent rendben találtak – tette hozzá.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. szegedivagyok 2013. április 13. 18:04
  „<moderálva> ügy”
 • 37. Bakri68 2013. április 13. 13:02
  „Tisztelt Németh Miklósné!

  Problémájukat olvasva válaszolnék.cégünk tudna önöknek segíteni mégpedig úgy,hogy kétfajta szellőző rendszert
  forgalmazunk és telepítünk ami áll egy szél meghajtású és egy 12 voltos hibrid GROX huzatfokozóból.Cégünket és
  honlapunkat megtalálja a WWW:Grox.hu honlapon ahol Országos felszerelésekről talál képeket és információt.Ha felkeltettem érdeklődésüket egy beszélgetésre vagy egy helyszíni előzetes árajánlatra kérem hívjon bizalommal.
  Jelenleg ennél olcsóbb és jobb termék nincs a piacon!!

  Tisztelettel:Bakri Attila Szeged 0630-243-94-35”
 • 36. _csutak_ 2013. április 12. 19:51
  „@Agáta:
  Tűzrendészeti okokból évente egyszer illene zsírtalanítani a szemétledobót, de erre sajnos az én lakótársaim nem hajlandóak áldozni!
  Pont ezt illene megtenni a szagelszívóval is, mert a lecsapódó zsír kegyetlen tud lenne, ha meggyullad.”
 • 35. Agáta 2013. április 12. 16:29
  „csutaknak:
  Már ahogy beléptem több ismerősömet látogatván 1-1 10 emeletesbe, a kapun belül megcsapott az eszméletlen rothadt szemétbűz, különösen nyáron. Nemcsak az a probléma, ha az emeleteken tele van pakolva az a helység, hanem mindenféle ételmaradék rothad a kukákban, meg vannak, akik nem zárt szemeteszsákban dobják le a szemetet, hanem lezúdítják vödörből és az ételmaradék rá tapad a ledobó csövére.
  Mellesleg a szellőző csöveket sem árt kitisztíttatni, de az nem szokott büdös lenni, "csak" poros.”
 • 34. macs 2013. április 12. 13:52
  „29. Bill42,
  biztosan igazad van, de azokról elfelejtkezel, akik nem tanácsi bérlakásba költöztek anno, hanem pl. OTP-s lakásokba. Igaz nekik nem lett kérges a tenyerük, de keményen meg kellett dolgozniuk a lakásért. És ami hólapátolást illeti, tévedsz, mert sok helyen fizetnek a lakók a takarításért és a hólapátolásért, vagy ők maguk csinálják meg. Ami a madárcsicsergést illeti, mifelénk rengeteg rigó él, sőt fakopács is előfordul. Télen pedig sok cinke van.”
 • 33. _csutak_ 2013. április 12. 10:23
  „@info :
  Részben igazad van, de ő előre szólt, hogy a mi házunkban egy lakó bejelentése miatt ellenőrzés lesz.
  Nem vitatva álláspontod jogosságát én ezt prevenciónak nevezném.
  Megtekintettem a ház alapító okiratát, mert ugye egy példányt anno adtak, amelyben az szerepel, hogy a közös képviselő egy évben egyszer köteles megtekinteni a közös helyiségek állapotát.
  Jelen esetben én nem a tároló helyiségről írtam, hanem a nyolcadikon lévő szemét ledobóról, melyben újságok, megunt lemezjátszó és a csuda tudja mi nem volt a plafonig stócolva.
  Amikor én szóltam a lakótársaknak legyintettek, de amikor megtudták, hogy a "néprádió" miatt lesz ellenőrzés és ötven rugónál indul a játék, mindjárt tudták melyik ott levő kié.
  Igyexem nem bő lére fogni, mert amúgy van készségem az íráshoz, de meg akarom kímélni sokak idegeit a feleslegesnek vélt magyarázkodástól. Páran amúgy sem olvassák végig csak azt nézik ki írta és miként lehet beléje rúgni?”
 • 32. info 2013. április 12. 07:45
  „31. _csutak_ 2013.04.11. 22:31 -csak csendben mondom, hogy ezt megtévesztésnek hívják és senki sem élhet vissza hivatalos ruházattal sem a tűzoltóság égisze alatt. Ellenőrzést a hivatali szerv sem egyedül bonyolít! Vagy közös-képviselő a vagy más lakómegbízott társaságában..........A tárolóba sem mehet be csak az akinek ott van tárolt eszköze vagy más egyéb holmija.Oda a közös-képviselő is csak a lakókkal mehet be.Egyedül ő sem, nincs jogosultsága.”
 • 31. _csutak_ 2013. április 11. 22:31
  „@Agáta:
  Nálunk a nyolcadikon rend van, nincs bűz a szemétledobóban!
  Amit nővérem 30 év alatt nem tudott elintézni azt én 30 perc alatt igen!
  Van tűzoltó ismerősöm, elhívtam egyenruhában és a szomszédokkal megbeszélte, hogy kettő nap múlva a főnökével tart ellenőrzést a szemétledobóban.
  Azóta semmi nincs ott!
  Tényleg volt ellenőrzés és nekünk senki nem szólt, de osztottak csekket ahol éghető anyagot találtak.
  Hetente egyszer felmosom és érdekes módon nálunk nincs büdös!”
 • 30. SP 2013. április 11. 22:09
  „Nyugi, az
  ablaknyitogatóknak és a magánházasoknak, ha bejön a sertéstrágya terítési időszak közvetlen a város határában.

  Ekkor
  egyenlően részesül a bűzben a panelproli is és a magánházas tehetős is.”
 • 29. Bill42 2013. április 11. 20:08
  „Kedves Kormoska!
  Nem haragszom rád sőt másokra sem,csak szerettem volna a tényekre felhivni a figyelmet.Nem azokról beszélek akik a minap vesznek panel lakást hanem azokról akik abban az időbe fillérekért beleültek a szocialista lakásokba.
  Nekünk vidéken -hála Istennek- nem voltak ilyen kiváltságos helyzetünk.Mi kétkezi munkánkkal megdolgoztunk kérges tenyérrel,nagyon sok áldozattal és főleg milliokkal létrehoztuk a családi otthont ahol reggel madárfüttyre ébredünk igaz a havat is nekünk kell hányni / a panelosoknak ezt nem is tudják,sőt talán még reklamálnak is ha nincs hajnalba ellapátolva a hó/
  Na szó ami szó disztvingálni kell,kinek könyebb,kinek kényelmesebb,kinek nehezebb de jobb mint a panel.”
 • 28. kormoska 2013. április 11. 19:26
  „22.Bill42
  Nem fogsz sok haragost szerezni,én sem haragszom rád csak azért,mert egysíkúan gondolkozol!Hozzászoktunk már az előítéletes kommentekhez.
  Sokan azért élnek panelban mert nem telik másra,de sokan SZERETNEK OTT ÉLNI,szeretik az adott közösséget.
  +Pontosan azért amit te leírtál:Nem kell örökké toldozni-foldozni-javítgatni,megcsinálja a közös képviselet(jó esetben:-)),vagy egy vállalkozó.A 5-ös panelunk előtt még gondozott kiskert is van....,sosem szabad megítélni embereket a lakhatásuk miatt!
  Jelen esetben én is a közös szennyvízleeresztő cső körül kutakodnék,szerintem szétcsúszhatott vagy repedhetett valahol.”
 • 27. uborka 2013. április 11. 19:23
  „22-es.
  Teljesen igazat adok, amit le írtál. Ki amennyit fizetett annyit szagoljon!!!!!!!”
 • 26. sevenof9 2013. április 11. 18:20
  „szet van csuszva a zold 110-es pvc cso valahol. Nezze mindenki vegig a budi mogotti terra incognitat!”
 • 25. macs 2013. április 11. 17:17
  „21. seheresezade,
  az érintett házban laksz? Nos, mint azt korábban leírtam, nálunk hasonló probléma oka egy, a pincében lévő csatornacső repedés volt. Víz nem folyt ki, csak a szag jött. Tehát megérné, alaposan átnézni a csöveket.”
 • 24. Agáta 2013. április 11. 16:41
  „Na és a szemétledobó sem segít. Hogy ki találta ki ezt a "csodát", el nem tudom képzelni. Vagy 25 évvel ezelőtt hallottam, hogy Svédországban mindenütt megszüntették. Egyébként ha egy 5 szintes legfelső szintjéről le tudják vinni a lakók a szemetet, akkor egy 10 emeletesben lifttel miért nem? Nem 10 emeletesben élek szerencsére, nem is vettem volna olyan házban lakást. Néha vendégségbe megyek olyan házba, de ha lehet, nyáron inkább nem, annyira rémes szag van már kapun belül is.”
 • 23. tilonasec 2013. április 11. 16:34
  „Az épületek szellőzését egy szakaszosan működtetett, nagy teljesítményű elektromos ventillátor biztosítja. Amikor működik, egy intenzív légmozgást eredményez, ami az erőteljes vákumot előidézi.
  Érdemes lenne megfontolni egy olyan szellőztető szerkezet felszerelését, amely a szakaszos, intenzív szívás helyett egy állandó, de lassú szellőztetést biztosít. A villamos energia nélkül működő szerkezet pedig jelentős megtakarítást is jelent. Cégünk a Tilonasec Bt. forgalmazza ezeket a szellőztető szerkezeteket, szívesen közreműködünk a megoldás megkeresésében.”
 • 22. Bill42 2013. április 11. 16:24
  „Kedves Panellakók!
  Biztosan nagyon sok haragost fogok szerezni de nem érdekel,csupán a tényeket szeretném rögziteni.
  Nálam nincs fekália szag,nincs hugy szag.Igaz Én verejtékezve a feleségemmel épitettünk egy családi házat sok sok milláért -hitelből,-
  Ti meg kedves panelosok hozzájutottatok sz@ ért,h ugyért azaz fillérekért,akkor most szagoljátok.Testvéreim is fillérekért jutottak ilyen lakásokhoz ugy hogy egy vöödör betont sem kevertek csak beültek a szoci lakásokba.”
 • 21. seheresezade 2013. április 11. 16:23
  „Megyesi Urnak:
  1.Nem igaz,hogy 5-6 honapja van buz es az ablakok kinyitasa segit.Egesz tavasszal nyaron nyitva van,vizet hasznalnak a lakok.Bizunk benne nem kap jutalekot a Vizmuvektol.?!
  2.A hazat 5 eve ujjitottak fel,eddig miert nem volt ilyen merteku a problema?
  3.1979-ben lett atadva a haz azota senki soha nem takaritotta a szellozo csoveket,MIERT?
  4.A TKTV-eladasabol,aminek allitolag mi is tulajdonosai voltunk es megis fizettunk elofizetest,Ki szamolt az eladas bevetelevel?
  5.Kerjuk ne a kuldottek elott adjon valasz,ne a lepcsohazban felsorolt szamokkal!
  6.Varunk egy nem osszedobott mellebeszelest,Korekt valaszt kerunk a KEKCSILLAG etteremben tartott,szemelyre szolo meghivoval ellatott Lakogyulesen.Szakertot ne hivjon,majd a lakok felkernek egyet.Udv egy joakaroja.”
 • 20. szöszi 2013. április 11. 15:28
  „7. nobody13 2013.04.11. 08:19

  Sajnálom hogy így belefutottatok :( Mi még tényleg mázlistának mondhatjuk magunkat. Fél évig futtattuk a pályázatokat, több árajánlatot is bekértünk mindenkitől, és több helyről. Egyiknél sem a legolcsóbb szakit választottuk, hanem középárat. Ablaknál tényleg nagyon jókat sikerült. Egyszer kellett hívni őket fél év múlva egy állításra, azóta semmi baja. Én azóta nem fűtök egyáltalán. Na jó, hazudok, mert talán 5 alkalommal ha kinyitottam a radiátort a hálóban a mostani télen. Alapból jó idő van, a fűtésszámlám jó pár évig mindig csökkent. Évente mindig visszakaptam 8-12 ezer forintot. Jelenleg most vagyok második éve nullán. Így most a 8300 Ft fűtés- melegvízszámlámmal köszönöm, jól vagyok. 2-3 m3 víz van benne. Sajna én is ismerek olyat, akiknél nagyon gyenge eresztést pakoltak a házra, az ablakok szörnyűek, csak úgy süvített a szél az új ablak alatt, és hiába hívták vissza folyamatosan javításra a szakikat, nem segített semmit. Mikor esett az eső, bezázott az ablak alatt a lakás. Egy adta merő víz volt a fal, ha nem saját szememmel látom, el se hiszem. Valahol érthető hogy mindenki spórolni akar(t), de olcsó húsnak még mindig híg a leve.”
 • 19. zsuzsmo 2013. április 11. 14:38
  „Nálunk is iszonyat büdös volt a lakásban, amely mgszűnt, mikor elköltözött az előző alsó lakó. Ő is spórolt a vízzel a mellékhelyiségben, nekem meg többlet-költségeket okozott a tisztítószerek esetében.. Amióta elment én is tudok spórolni, kevesebb pénzt költök tisztító és szagtalanító-szerekre. :)”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommentelőket gyanúsít az ügyészség Lázár János feljelentése nyomán

Hét kommentelőt gyanúsítottként hallgatott meg a szegedi főügyészség, miután a delmagyar.hu-n hozzászóltak a Lázár János tavaly októberi balesetéről tudósító cikkhez. Tovább olvasom