Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tizenegy éve gyalogol az olasz Gianluca Ratta

Szeged - 41 ezer 200 kilométer, 1300 átgyalogolt nap, 30 pár elhasznált cipő – 11 év története számokban. Gianluca Ratta kutyája társaságában fél Európát bejárta már, kedden Szegeden találkoztunk vele.
– Nem álmodom az életem, hanem élem az álmaimat – fogalmazott Gianluca Ratta, amikor arról kérdeztük, 11 évvel ezelőtt miért indult világgá gyalog. A 39 éves férfi hétköznapi életet élt Torinóban, biológusként dolgozott egy üzemben. Amikor végre eldöntötte, megvalósítja álmát, elköszönt a családjától, telepakolt egy hátizsákot, és kutyájával nekivágott Olaszországnak. Első társa egy év után elpártolt tőle, Shira, a 10 éves husky szuka azonban hűségesen követte gazdáját Ausztriába, Svájcba, Liechtensteinbe, Szlovákiába, Németországba és Franciaországba. 41 ezer 200 kilométer, 1300 átgyalogolt nap áll mögöttük. Ez idő alatt Gianluca 30 pár cipőt használt el. Shira tappancsainak épségére is ügyel: krémmel kenegeti. GPS segítségével naponta 20–40 kilométert tesznek meg, majd szállás után néznek.

– Az emberek először ferde szemmel néznek rám, de miután beszélgetek velük, feloldódnak. Legtöbbször családoknál szállok meg egy-egy éjszakára – tudtuk meg az olasz vándortól, aki Szegeden, az Osztróvszky utcai Luther házban pihent meg két éjszakára. Ma indul tovább Kecskemétre, onnan Győrbe és át Szlovákiába. Szegedből szinte csak a polgármesteri hivatalt látta. Itt igazolást kért: régen maratoni futó volt, célja, hogy megdöntse a hosszútávfutás Guinness-rekordját.

Vándorlása során Gianluca Ratta egyetlen társa kutyája. Fotó: Schmidt Andrea
Vándorlása során Gianluca Ratta egyetlen társa kutyája. Fotó: Schmidt Andrea


– Nem vagyok kíváncsi a turistalátványosságokra. Szeged nekem ezt az udvart és azokat az embereket jelenti, akikkel beszélgetek. Nem az építészeti remekek érdekelnek, hanem a természet, a fák, az állatok – magyarázta. Nincs honvágya, mint mondja, „otthonát a szívében hordozza", egyébként minden karácsonykor meglátogatja a családját. Nem magányos, csak akkor, ha segítséget kér, és az emberek elfordítják a fejüket. Meddig vándorol? – érdeklődtünk. – Ameddig jólesik.

Bolondnak tartják

– Sokan kérdezik tőlem, nem hiányzik-e a család, egy ház, kocsi, pénz? Én erre azt mondom, fontosabb, amit a szívem diktál. Nagyon sajnálom azokat az embereket, akiket az anyagi javak megszerzése jobban foglalkoztat az álmaik megvalósításánál – fogalmazott Gianluca, akit honfitársai – saját bevallása szerint – bolondnak tartanak.

Olvasóink írták

 • 10. Wacky 2011. június 16. 06:58
  „1: Ha van családja, ergo gyerekei is, akkor hogy van szíve ott hagyni őket 11 évre úgy, hogy csak karácsonykor látják őt?? :(( - akkor ne legyen családja vagy bánom is én... de ha van valakinek családja akkor legyen is velük, mert tuti hogy hiányzik nekik... és az elég gáz sztem ha nincs honvágya... ergo nem kívánkozik haza se, pedig ott él a családja...

  na most akkor hogy is van ez??

  2: "Nagyon sajnálom azokat az embereket, akiket az anyagi javak megszerzése jobban foglalkoztat az álmaik megvalósításánál"
  Sajnos ő nem tudja, hogy sok olyan ember is van akiknek vannak nagy álmaik... de pénz nélkül nem valósíthatóak meg...
  mellesleg, sztem ő se 1 euro-val indult útnak!!”
 • 9. xido 2011. június 16. 01:04
  „az ilyeneket szponzorálja is valaki nem?..11 év alatt legalábbis tuti..valaki márkáját hordja meg ilyenek”
 • 8. gumikacsa111 2011. június 15. 19:49
  „Ja.Az első inkább autostoppal uzazik:D”
 • 7. bertife 2011. június 15. 18:51
  „gumikacsa111:

  Ha elolvasod a cikket,benne van,hogy az első kutya 1 év után elhagyta!!!!!!!
  Így már kijön a 10 év...:)”
 • 6. queenmargareth 2011. június 15. 18:35
  „miből van pénze?”
 • 5. gumikacsa111 2011. június 15. 17:06
  „Számolj! 11 éve sétál a pali a mkutyával, ki kezdetek óta vele van! Legalábbis a czikk szerint.”
 • 4. arrival 2011. június 15. 13:37
  „gumikacsa: 10 éves, ebben mi olyan bonyolult?
  Nekem 15 éves huskym van. Egészséges.”
 • 3. gumikacsa111 2011. június 15. 11:47
  „A kutyus életkorát nem értem!”
 • 2. Stif 2011. június 15. 10:08
  „Az nekem is feltűnt, hogy a pasas nagyon ápolt, jól öltözött, egészségesnek látszik, mint ahogy a kutyája is. Nyilván rendszeres pénzforrással rendelkezik, arról nem is beszélve, hogy mindig talál magának valami szállást, és nem hiszem hogy mindenütt ennyire kedvesek az emberek, hogy beengednek a házukba egy idegen férfit, aki ráadásul nem is beszéli az adott nyelvet.

  Mindez csak annak fényében érdekes, hogy a vajdasági(?) magyar testvérpár, akik Szegedről indultak világ körüli gyaloglásra, hát nem éppen ilyen kondícióban vannak. Nemrég a délmagyaron is fent voltak, csont és bőr, fogak nélkül, koldulniuk kell hogy enni tudjanak stb. Ez az olasz meg elég jó formában van, mintha csak leszaladt volna kutyát sétáltatni. Kíváncsi lennék, hogy vajon télen is gyalogol-e, vagy ez csak amolyan hobbi, és az időjáráshoz igazítja. Mert szerintem ez csak hóbort, nincs állandóan úton, így meg szemfényvesztés az egész!”
 • 1. zoltanszabo 2011. június 15. 09:04
  „Jó lenne ha ez a pasi--elbeszélgetne a pénzhajhászó politikusainkal is. Meg a másokat kihasználó vállalkozókkal is.
  Miből él ez a jó ember ? Mit eszik? és a kutyus ? ruhát--cipőt miből vesz ?
  Nem bolond--csak kicsit elvont. Másként látja a világot ! Lehet,hogy csalódott az emberekben--és inkább az állatok ,természet fele fordul. Ő így boldog. Lehet,hogy neki van igaza !????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély híján működik a Rádió Plusz

A Szegeden és Szentesen is hallható adó 12 éves médiaszolgáltatási jogosultsága ez év januárjában lejárt. Tovább olvasom