Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Tizenévesen írta első meséjét Marék Veronika

Szeged - A bábok világa is elvarázsolta Marék Veronikát, aki végül a gyermekirodalom mellett döntött. Már tizenévesen írt meséket, Japánban is megjelent 25 könyve. Gyerekkönyveiben komoly mondanivaló is rejlik, de sokszor nem tudatosan kerül a mesébe az üzenet.
– A közelmúltban jelent meg egy lemez Boribon muzsikál címmel. 17 dalt tartalmaz Boribonról és Annipanniról. Honnan jött az ötlet, és hogyan került kapcsolatba a többi alkotóval?
Tallér Zsófia, a fiatal, tehetséges, kétgyermekes zeneszerző korábban önszorgalomból komponált egy zongora-összeállítást zongorázni tanuló gyerekeknek a Kippkopp és Tipptopphoz. A kotta meg is jelent. Azután Zsófia kezébe került két-három Boribon-vers, és megírta hozzájuk a zenét. Olyan jól sikerültek, hogy kitaláltuk, készítsünk egy egész lemezt. Annyira inspiráltuk egymást, hogy alig tudtuk abbahagyni a munkát. A dalokat Mórocz Adrienn, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszakos hallgatója énekelte fel. Remek a ritmusérzéke és a zenei érzékenysége, tisztán énekel, kiválóan mond szöveget, és még táncolni is tud: igazi csoda!

Tizenévesen írtam az első mesémet, unatkoztam otthon...
Tizenévesen írtam az első mesémet, unatkoztam otthon...

– Ha már a bábszínháznál tartunk: jól tudjuk, hogy bábszínészként kezdte a pályáját?
Folytatódhatna a Kockás fülű nyúl

Marék Veronika írásai mellett készít foglalkoztató, ismeretterjesztő kiadványokat, de még társasjátékokat is gyerekeknek – az első a Kalandok a vadnyugaton volt. Részben neki köszönhetik gyerekek generációi a Kockás fülű nyúl című rajzfilmsorozatot is, amelynek ő írta a forgatókönyvét. A rajzfilm rajzolójával és rendezőjével, Richly Zsolttal megírták a folytatást, kitaláltak új elemeket, de – mivel a gyártás drága – egyelőre nem találnak szponzort a következő 13 részre.

– A meseírás hamarabb kezdődött, de a bábok világát imádom a mai napig. A Kolibri Színház elkészítette a Kippkopp gyerekei című könyvem bábváltozatát, november 27-én lesz a darab premierje, így azért mégiscsak a bábszínház közelében maradhattam. Tizenévesen írtam az első mesémet, unatkoztam otthon, és „arra jött egy mese".

– Honnan jött az ihlet?
– Nem tudom. Nem volt sem kisöcsém, sem kishúgom, sem kisgyerek a szomszédban. Mindenesetre a meséim megjelentek, és a kiadótól hívogattak: Hé, Veronika, hol a következő könyv? Bábszínészként is kipróbáltam magam, de az egy külön pálya, nem voltam benne annyira jó, és az embernek mégiscsak azzal kell foglalkoznia, ami a hivatása, feladata. Rájöttem, hogy a mese fontosabb. 1963-ban határoztam el, hogy szabadúszó leszek.

Kockásfülű nyúl

– A fiainak is írt meséket kicsi korukban?
– Nem nekik írtam, hanem ők döbbentettek rá, hogy a 2-4 éves korosztálynak is kellene írni. Nekik akkoriban csak leporellókat, képeskönyveket vagy hosszú meséket adtak ki. Ekkor jutott eszembe a Boribon sorozat. Fontos volt, hogy rövid legyen a mese, de az is, hogy megértsék, legyen logikus a felépítése.

Sokan iszonyúan elfelejtik, milyen volt gyereknek lenni, belőlük lesznek a rossz szülők...
Sokan iszonyúan elfelejtik, milyen volt gyereknek lenni, belőlük lesznek a rossz szülők...

– A Laci és az oroszlán óriási sikert ért el Japánban is...
– Érdekes és csodálatos dolog, hogy a Laci és az oroszlán valamiért rettenetesen közel áll a japánok szívéhez. Minden évben kiadják 1965 óta – mára összesen 25 könyvem jelent meg japánul. Már négyszer
Gyerekkönyvek félpénzért

– Halálbiztos könyvsikerrel jelentkeztem 1987-ben, ám még érvényesek voltak a szemét régi honorárium-rendeletek: ha bárki bármit ír vagy illusztrál gyerekeknek, a rendes honorárium felét kaphatja. Úgy döntöttem, akkor jobb, ha nem is írok semmit – idézte fel Marék Veronika, miért nem jelentek meg húsz éven át könyvei. Beállt segíteni sikeres építész férjének, ám 2000 körül egyre többen kérdezték, miért nem adják ki újra a Kippkopp-történeteket, a Boribonokat? Megpróbálták, és a Kippkopp karácsonya akkora sikert ért el ismét, hogy férjével megalapították a Ceruza Kiadót. Azóta ott jelennek meg a Kippkopp-mesék, a Pagonynál a Boribonok. A Móra gondozza a három első könyvet: a Boribon, a játékmackót, A Csúnya Kislányt, a Laci és az oroszlánt.

meghívtak Japánba, és három kiállítást is rendeztek nekem Oszakában és Tokióban. Kedvesek, mosolygósak, és nagyon sokan hozzák dedikálásra a könyveimet.

– Mi kell ahhoz, hogy egy felnőtt ráérezzen, mire van szükségük a gyerekeknek? Az, hogy megmaradjon benne a gyermeki lélek?
– Ez nagy rejtély, nem mindenkiben marad meg a gyermek. Sokan iszonyúan elfelejtik, milyen volt gyereknek lenni, belőlük lesznek a rossz szülők, akik nem értik meg a gyereküket. Bennem szerintem megmaradt kisgyerekkoromból a játszás szeretete, a fantázia elevensége.

– Jól érzem, hogy néhány gyerekkönyvében komoly mondanivaló rejlik?
– Remélem, mindegyiknek van üzenete. Ez sokszor nem tudatos. Például éppen akkor váltam el, amikor a Kippkopp és Tipptoppot megírtam. Két-három évvel később jöttem rá, hogy a könyv felnőtt problémáról is szól. Amikor Tipptopp, a gesztenyekislány keresi a helyét az erdőben, az tulajdonképpen egy nő igyekezete, hogy tartozzon valakihez. Megpróbál alkalmazkodni, mókussá, lepkévé lenni...Tipptoppot nagy szerencse éri, amikor összetalálkozik Kippkoppal, a gesztenyefiúval, aki olyan, mint ő. Amikor az ember megismerkedik különböző férfiakkal, próbál alkalmazkodni egy darabig. Amikor már nagyon belevág a személyiségébe, akkor már nem.

Kippkopp és Tipptopp

– Az unokái is az Ön meséin nőttek fel?
– Van egy édes 13 éves fiú és egy 10 éves kislány unokám, de sajnos keveset voltunk együtt, mert egyrészt folyton dolgoztam, másrészt messze laknak tőlem. Gondoltam, majd a szülők mesélnek nekik, de előfordult, hogy nem tudták, miről szól egyik-másik könyvem. Most már nagyobbak, lehet őket hívni hozzánk, talán közelebb kerülünk egymáshoz.

Olvasóink írták

  • 2. pltsgirl 2010. december 27. 00:02
    „Nagyon szereti a 21 honapos kisfiam a Boribon konyveket..(megvettuk az egesz sorozatot!) pl. van ugy, hogy naponta 3szor megker az olvasasara....Koszonjuk szepen Marek Veronika!!”
  • 1. flexsnake*** 2010. december 26. 17:43
    „az egyik legnehezebb műfaj. Érdekesnek maradni és lekötni a gyereket.
    Több ilyen cikket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

V. Kulcsár Ildikó: Igenis lehet örülni a mai Magyarországon is

Bejárta az országot Egy korty derű című estjével V. Kulcsár Ildikó – úgy tapasztalta, ma komoly hiánycikk a mosolyra való képesség. Tovább olvasom