Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tizenhárom megyei iskolának még mindig nincs igazgatója

Szeged - Csongrád megyében 13 iskolában nincs kinevezett igazgató – megbízottak irányítanak ebben a tanévben. A bizonytalanságot van, ahol egyáltalán nem érzik – leginkább ott, ahol a korábbi vezető kapta a megbízást. Máshol azonban az első időszakban fejetlenségről számoltak be a szülők.

Tizenhárom Csongrád megyei iskolában nincs kinevezett igazgató – derül ki a hvg.hu országos összeállításából. Mint a portál írja, a tanév kezdetén ismert adathoz képest közel a duplájára nőtt azoknak az iskoláknak a száma, amelyek végleges, kinevezett vezető nélkül működnek. Augusztus végén annyit lehetett tudni, hogy az iskolák januári állami irányítás alá vonása óta először megpályáztatott igazgatói posztok közül 95 maradt üresen. Több mint egy hónapnyi várakozás után aztán október végén megkapták az Emberi Erőforrások Minisztériumától a listát, tulajdonképpen melyek ezek. Így derült ki: 192 általános és középiskola, illetve kollégium működik kinevezett vezető nélkül. Az érintett iskolák mindegyikében megbízott intézményvezetők irányítanak, akiknek a mandátuma egy évre szól. Csongrád megyében 13 ilyen van.

Kettőben nem is volt korábban pályáztatás: átszervezés miatt kell új vezetőt találni. Három intézmény vezetésére nem adott be senki pályázatot, további kettőben nem megfelelő végzettség miatt utasították el a jelöltet. Hat iskolában pedig munkáltatói döntés alapján minősítették eredménytelennek a pályázatokat – ezek kavarták a legnagyobb vihart. Lapunkban is többször megírtuk az ezek körül kialakult helyzetet: Szegeden a Madách és a Tarjáni két tannyelvű iskola, Hódmezővásárhelyen a Klauzál és az Integrált szakképző, Szentesen a Boros Sámuel szakközépiskola, Nagymágocson pedig a Hunyadi vezetésére pályázók a mai napig nem tudják, miért utasították el őket.

13 megyei iskolának még mindig nincs igazgatója. Fotó: DM/DV
13 megyei iskolának még mindig nincs igazgatója.
Fotó: DM/DV

Vannak iskolák, ahol az egy évig tartó átmeneti helyzet ellenére minden ugyanúgy működik, mint eddig – leginkább ott, ahol a korábbi igazgató kapta meg a megbízást. – Nincs különbség az eddigiekhez képest, ugyanolyan jogosítványaim vannak, mint korábban, tagintézmény-vezetőként – mondta el Csányi József, a Kisteleki Általános Iskola megbízott intézményvezetője. Az iskolában nem is volt pályázat: a szeptember elsejével megszűnt társulás miatt kell új intézményvezetőt választani. – Nekem személy szerint nehezebb így hosszabb távon gondolkozni, de az iskolai életre nincs hatással ez a köztes állapot – tette hozzá.

A Móra Ferenc Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumban is ugyanaz a megbízott vezető, aki immár egy éve. Kazi Mária megfelelő végzettség híján végül nem tudta beadni pályázatát, ám így is ő igazgathatja a mórahalmi iskolát. – A következő kiírásáig pedig már megfelelő papírokkal is rendelkezem majd.

A végzettség egyébként sokaknál okozott problémát, egy 2011. decemberi törvénymódosítás miatt ugyanis intézményvezető csak ilyen papírral rendelkező jelölt lehet. Hasonló módosítások esetén szokott készülni átmeneti rendelkezés is, ami biztosítja, hogy aki azonnal elkezdi a képzést, az a posztján maradhat. Ez azonban most elmaradt, így sokaknak esélyük sem volt arra, hogy sikeresen pályázzanak.

Az igazi feszültség azonban ott van, ahol eredménytelennek minősítették a pályázatot, és a korábbi igazgatóhelyettesek vették át az intézményvezetői jogkört. Előfordul, hogy olyan személyek látják el ezekben az iskolákban a megbízott intézményvezetői feladatokat, akik nem is akartak vezetők lenni. Máshol a támogatottság hiányzik, ami káoszhoz vezetett: egy szülő beszámolója szerint például az egyik szegedi iskolában három hétig azért volt B hét, mert az új szakmai vezetés nem tudott kidolgozni két eltérő órarendet. Az új igazgató ráadásul több embert leváltott, és a diákok kedvenc szakköreit is állítólag törölte.

Az ideiglenesen megbízott igazgatók az új pályázat eredményes elbírálásáig, legfeljebb egy évig irányítják majd a rájuk bízott iskolákat. Az új pályázatokat azonban várhatóan csak a szokásos időben, áprilisban írják ki, amely a nyár elején zárul, vagyis az új tanévre lesz csak új igazgató az ország 192, köztük Csongrád megye 13 iskolájában.

Olvasóink írták

 • 8. virág25 2013. november 07. 09:34
  „Az én gyerekeimnek az iskolájában a tanév első napjától megvolt az órarend és a könyvek is. A délutáni renddel sem volt fennakadás. Ez sem tettszett mindenkinek, mert dolgozni kellett már attól a pillanattól. És azért is, hogy ez így legyen!
  A mórahalmi iskolában nincs más esélyes. A baráti körnek tartogatják azt a kiírást addig, amíg azok meg nem szerzik a végzettséget! Van olyan aki elvállalná, de az nincs a tűzvonalban, ezért esélye sincs.”
 • 7. csmano 2013. november 07. 09:10
  „Ha már az iskolánál tartunk, hát mi már megkaptuk az értesítő levelet a Kello-tól, hogy postára adták a gyereknek rendelt tankönyvet, igaz az elmúlt 7 napon még nem ért ide, de remélem a karácsonyfa alá már odatehetem majd a tankönyveket. De a tömeg elégedett a kétharmad tapsol, Magyarországon meg lassan csak a közmunkások, meg a narancssárga újgazdagok maradnak.
  Annál a pár iskolánál, meg akarják várni, hogy kedvenc haverjuk elvégezze a szükséges iskolát, hogy ki lehessen nevezni?”
 • 6. mivan? 2013. november 07. 08:27
  „Nem szerettem az előző kormányt se, de az oktatással szerintem nem volt akkora gond, hogy szét kelljen verni teljesen. Ja, és pont ezen a területen nem kéne spórolni. A központosítás ellen meg azt hiszem 89-90 körül elég látványosan fellépett az ország....Na, most Ezek a Fiúk végrehajtották a lehetetlent: az időutazást!”
 • 5. hangman 2013. november 06. 22:40
  „Fizetésük sincs vagy csúszik, aláírt kinevezések dettó, tankönyv sincs, akkor minek igazgató?”
 • 4. havranek 2013. november 06. 21:46
  „Ne "Rózsikának" hálálkodjunk a választani hajlandók többségének ez az akarata ,bizony bizony a passzivitás visszaüt oszt jó napot .”
 • 3. SP 2013. november 06. 21:22
  „Viszont van helyettes.”
 • 2. X_Y 2013. november 06. 21:05
  „még mindig nincs igazgatója

  Nem gond, tankönyvek sincsenek még sok helyen.

  Az állami iskola funkciója innentől a gyerekmegőrzés, nem az oktatás.
  Hála Rózsikanéninek egy egész generáció fog úgy felnőni, hogy a karrier csúcsa lesz ha a Mekdönciben ők adhatják a hamburgert.

  Magyarország jobban aljasít....”
 • 1. orosházi 2013. november 06. 16:20
  „Magára valamit is adó ember ilyen megalázó beosztást nem vállal el!
  Ő ott csak díszpinty lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenből van bio

Nem lehet panasz a biotermék-kínálatra Szegeden: az elmúlt években egyre több Csongrád megyei termelő készít bioárut. Tovább olvasom