Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Tizenhét-húsz szakmát kötnek le a konferenciaturisták

Júniussal befejeződik a konferenciaturizmus szezonja, elmennek azok a vendégek Szegedről, akik eddig megtöltötték a szállodákat, munkát adtak a taxisoknak, megdolgoztatták a szakácsokat, a pincéreket, a virágkötőket. Gellért Ákos szerint a város profitál ezekből a konferenciákból, mert az értelmiség jó hírét költi a világban.
Szépen profitál a város a konferenciákból. Fotó: Karnok Csaba
Mozdulni sem lehetett a Hangár parkolójában a hét utolsó munkanapján: még tartott a XIII. egészségügyi napok, az egészségügyi felsővezetők tanácskozása. Az egyik felszőnyegezett és felfüggönyözött csarnokban a kivetítőt figyelték a résztvevők, a másikban a kiállítókkal ismerkedtek.

A helyszínen találtuk Gellért Ákost, a Hangár tulajdonosát, aki elmondta: 800 vendéget fogadtak három napon át. Vagyis a résztvevők naponta ennyi ebédet és vacsorát ettek meg, ennyi szállodai szobát foglaltak el, és akkor azt még nem is számoltuk, ki mennyi pénzt költött el a városban.

Az egyik fogadáson asztalnál szolgálták fel az ételeket, ehhez 42 pincért mozgósítottak. Legalább tizenhét szakma dolgozott a háttérben: dekoratőrök, virágkötők, villanyszerelők, világosítók. Idén öt konferenciát rendeznek a Hangárban, amelyekre Gellért Ákos módszeresen készítette fel a csarnokokat, például 2400 széket vásárolt. Szerinte a város profitál ezekből a konferenciákból, mert az értelmiség jó hírét költi a világban.

A Hangár a helyet adja a konferenciáknak, a bevétel legnagyobb hányada a szervezőknél csapódik le. Tóth Márta, a fővárosi Mádai és Társai Kft. képviselője elmondta, minden évben az ő cégük szervezi a rendezvényt. Tavaly jártak először a Tisza-parti városban, és azért jöttek vissza, mert az országban másutt nem tudják megrendezni ilyen kényelmesen ezt a konferenciát. Két éve Siófokon, az egyik szállodában még a folyosókon is ültek. Itt a 800 négyzetméteres kiállításnak is bőven volt helye. A vendégek nyolc szállodában laktak, az összes szabad szobát elfoglalták, több jelentkezőt vissza kellett utasítani. A Hangárba a Tisza Volán szállította őket, a kulturális programot a zsinagógában rendezték – tavaly a dómban –, a bankettre a TIK-ben terítettek, a vacsorát a Fehér-tói halászcsárda prezentálta.


Sör, fagylalt, ajándék

Szarvas Tibor, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató- főorvosa másoddiploma-képzésre járt a szegedi egyetemre, ismeri a várost. Külön étkezésre nem költött, de vett könyvet, fagylaltot, no és ajándékot a családnak. Elárulta: 70 ezer forintot kellett befizetni a részvételért a konferenciára. Zöldi Péter a Kórház szaklap lapmenedzsere a Széchenyi téri kivetítőn nézte egyik este a meccset és ott vett a sör alá hajszálvékonyra vágott Pick szalámit is. Fantasztikus élményt jelentett számára végigmenni a Kárász utcán. Szerinte a többi városhoz képest erőteljesebb ütemben fejlődik Szeged, ezt azért is tudja, mert élnek itt rokonai, akiket időről időre meglátogat. A nők közül többen vásároltak ékszert a Hangár előcsarnokában, ahova a Kiss Menyhért utcai ékszerüzlet is kiköltözött. Dobrosi Mária üzletvezető elmondta, ezüstékszereket, borostyánt, gyöngyöt hoztak ki, üzletük egy kis „keresztmetszetét". 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom