Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Tizenkét hosszúlépésre van az óvoda

Szeged - Óvodakerítésbe kapaszkodó részegek, melegkonyhás büfének bejelentett kocsmák borzolják a szülők idegeit. Az önkormányzatnál azt mondják, minden bejelentést kivizsgálnak.
– Az egyik szegedi iskolával szemben klassz kis kocsma nyílt, a diákok ha végeztek, akár egy pofa sört is bedobhatnak. A lakók hiába zúgolódnak, a kocsma papíron melegkonyhás büfé, habár ételt még soha nem látott. Nem értem: hogy működhet ilyen hely közvetlenül az iskola mellett? – kérdezte olvasónk.

Az utcát szándékosan nem nevezzük meg, ugyanis nem csak az olvasónk által jelzett helyen üzemel kocsma az iskola 200 méteres védőtávolságán belül. Szegeden több óvoda, iskola mellett mérik a szeszes italt – a vendéglátósok kihasználnak egy jogszabályi kiskaput. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis megengedi a kocsmák iskolák melletti üzemeltetését, ha ott meleg ételt is főznek.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet felmérése szerint az ötödikes általános iskolások közel fele fogyasztott már alkoholt, és ez az arány 7. osztályra átlépi a kétharmadot. A részegség is mérhető az iskolások között: ballagásig szinte minden második kisiskolás egyszer berúg.

Négy városrész több talponállóját is felkerestük tegnap, hogy az iskolák melletti poharazókban ebédeljünk.

Rókuson kezdtünk, ahol az általános iskolától 83 méterre két vendéglátó-ipari egység is található. Az egyik zárva volt, a másikban pedig telt ház. Nyolcan alig fértünk a panel aljában nyitott poharazóban, konyhának nyomát se láttuk. Kérdésünkre, hogy mit ebédelhetnénk, a pultos kedvesen azt mondta: semmit.

A távolság a védett intézménytől 12 méter. A szerző felvétele
A távolság a védett intézménytől 12 méter.
A szerző felvétele

Tarjánban az általános iskolák közé két kocsma is beékelődött. Az oktatási intézménytől alig 100 méterre lévőben a felirat szerint ebédelni is lehet. Amikor a menüről érdeklődünk, a pultos a falra mutat: háromféle pörkölt lesz. De majd csak délben hozzák a meleg ételt.

Máshol az óvoda mellett az Üvegtigrisből ismert Csoki invitálja sörözni a megfáradt szülőket. A távolság a védett intézménytől 12 méter. A pultostól hiába kérünk ebédet, nincs. Rendelni kellene, de azt a másik kolléganője intézi. – Nem attól tartok, hogy a gyerek bemegy a kocsmába, hanem hogy a részegeket látva rossz viselkedésmintát követ – vélte egy óvodából kilépő nő, aki kérte, a nevét ne írjuk el. – Az óvodások nemegyszer arról mesélnek, hogy „ment a bácsi, és fogta a kerítést, majd elesett". Igazat adok azoknak, akik felháborodnak, de úgy tűnik, az üzlet az üzlet. Az erkölcsi normák másodlagosak – mondta.

Nem adtuk fel a poharazói ebédet, egy Csillag térhez közeli középiskolához mentünk, amelynek bejáratától alig 25 méterre a hideg elől bemenekülő környékbeliek feles-sör kombóval múlatták az időt. A pultnál „A konyha átmenetileg nem üzemel" felirat fogad. Azt nem tudjuk meg, mióta nem lehet a kocsmában enni, az étlapnak is hűlt helye.

Négy iskolaközeli, hivatalosan melegkonyhával üzemelő kocsmában nem kaptunk ebédet. – Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres közúti távolságon belül tilos szeszes italt kimérni – idézte a hatályos jogszabályt Ácsné Gunda Judit. Az önkormányzat Igazgatási és Építési Irodájának vezetője hozzátette, a kormányrendelet kiveszi a tiltás alól a melegkonyhával rendelkező üzleteket. – A melegkonyha azt jelenti, hogy helyben főznek. Ehhez az engedélyt a kormányhivatal Járási Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala adja. Étlappal, nyersanyagokkal is lehet bizonyítani a konyha működését. Látszania kell, hogy az étel ott készül – folytatta. – Volt már olyanra példa, hogy a védett intézmény melletti kocsma nem üzemeltette a konyhát, így annak az üzletnek felfüggesztettük a szeszesital-kimérési engedélyét – árulta el Ácsné Gunda Judit. Hozzátette, a bejelentéseket mindig kivizsgálják, és megteszik a szükséges lépéseket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább vizsgálódik a püspökségen a NAV

A NAV január 19-éig meghosszabbította a Szeged–csanádi Egyházmegyénél még július 19-én megkezdett nyomozást. Tovább olvasom