Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Tizenkét település a szegedi kistérségi társulásban

Anyagilag, vagyis a normatív támogatások rendszerével is ösztönzi a kormány, hogy egy-egy kistérségi társulás ne csupán papíron meglévő szövetség, hanem a kisebb-nagyobb települések egymást támogató, élő kapcsolata legyen. Csongrád megye hét kistérségi társulása közül a szegedi abban is egyedi, hogy az ide tartozó 12 település együttműködését közhasznú társaság szervezi.
Az egymáshoz közeli települések kapcsolatait új alapra helyezte 2004-ben a kistérségi társulásokról szóló törvény. A létrejövő szövetségekbe életet lehelt egyrészt a 2005-ben működtetett pályázati rendszer, másrészt az idén bevezetett kistérségi normatíva – tudtuk meg Ratkai Imrétől, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása életét szervező közhasznú társaság ügyvezető igazgatójától.

Több közös fejlesztést alapozott meg már eddig is a kistérségen belül kidolgozott pályázat. Erre példa a Szeged és a Maros szögi települések (Deszk, Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza) közös szennyvízelvezető hálózatának megépítése. De hasonló célból szövetkezik, most a tervezés fázisánál tart Zsombó, Bordány, Üllés és Forráskút. A www.kisterseg-szegedi.hu című portálon olvasható az új pályázati lehetőségekre fölkészülő környezetvédelmi koncepció, továbbá az agrárstruktúra- és vidékfejlesztési program, a kistérségi fejlesztési koncepció.

Az együttműködés új területeire irányította a társulás tagjainak figyelmét az idén bevezetett kistérségi normatíva – hívja föl a figyelmet a Szegedi Kistérségi- és Gazdaságfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Kht. vezetője. A közoktatás szakszolgálati feladatainak jobb teljesítését is ösztönzi. Ugyanis nem a települési önkormányzat költségvetését terheli, ha – a kistérségi társulás normatív támogatását elköltve – a tagok közösen foglalkoztatnak például gyógytestnevelőt, logopédust, pályaválasztói tanácsadót, pályázatírót.

Intézmények közös fenntartásában is érdekeltté lettek a kistérségi társulások tagjai. A szociális alapszolgáltatás is szakszerűbb lehet a községekben, illetve a szegedi intézmény kihasználtsága is javul, mikor a Szegedi Humánszolgáltató Központ látja el Dóc és Zsombó családsegítő feladatait.

Társulók

A szegedi kistérséghez tartozó települések: Algyő, Deszk, Dóc, Domaszék, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Szeged, Szatymaz, Tiszasziget, Újszentiván, Zsombó. Az összefogás erejének növekedését jelzi, hogy míg 2004-ben csak a tagdíjakból befolyó 3 millió forint közös felhasználásáról dönthettek, addig tavaly 160, idén 300 millió forint szolgálja e települési szövetség tagjainak fejlődését.

Algyőnek, a két megyei jogú nagyváros közötti, kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező nagyközségnek is érdemes Szegeddel és a szegedi kistérség többi tagjaival együttműködni.

– A regionális átalakulás közepette át kell gondolni a térségi kapcsolatokat, azon belül a település helyét – véli Piri József, Algyő polgármestere. A szegedi kistérségi többcélú önkormányzati társulás számunkra egyrészt az üzemeltetési feladatok koncentráltabb, hatékonyabb, szakszerűbb ellátásában jelent segítséget. Például a minden település számára kötelező belső ellenőrzés így jobban megoldható, mint egyedül. Aztán: összefogással intézményeink kihasználtságát is növelhetjük, hiszen például a hamarosan fölépülő fürdőnk, vagy a jövőre megnyíló bölcsődénkben más kistelepülések (például Sándorfalva, Szeged-Tápé, Petőfitelep) gyerekeit is fogadhatjuk. Az európai uniós összegekre sem az egyes önkormányzati, hanem az egyeztetett térségfejlesztési programok alapján pályázhatunk. A Szeged és Algyő közötti kerékpárút terveit is a kistérségi társulás készíttette el. De Algyő nem csupán a szegedi kistérség tagjaival, hanem Hódmezővásárhellyel is együttműködik – például a helyettes szülői hálózat működtetésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vandálok több tízmilliós kárt okoznak a szegedi járműveken

Több tízmilliós kárt okoznak évente a szegedi tömegközlekedésben a vandálok, akik a megállóktól a… Tovább olvasom