Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Tizennégymilliós parlagfűbüntetés

Több mint 400 hektáron találtak eddig parlagfüvet az ellenőrök Csongrád megyében. A hatóság folyamatosan ellenőriz, bírságol és kényszerkaszáltat. A fellebbezéseknél csak a belvíz jó kifogás, de bizonyítani kell.
– Parlagfűért bírságoltak meg 20 ezer forintra, pedig mi kaszáltuk. A határozatban az olvasható, hogy látszik a növény szára. Mit csináljak, ha eső jön, rá meg süt a nap, nő mint a dudva – telefonált Jójárt Mihályné Kistelekről. A növényvédelmi szolgálat felügyelője sem vonta kétségbe a panaszos szavát, megjegyezte azonban: nem mindegy, hogy végzi a gyomirtást. A lényeg, hogy ne hozhasson virágot a parlagfű.

Az utóbbi hetekben a parlagfüves területek használóinak összesen 14 millió forint bírságot számlázott a hatóság a megyében – tudtuk meg Gavallér József igazgatótól a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnál. – Sokan fellebbeznek, noha eddig csupán a belvizes területek miatt méltányolt kérelmeket a másodfokú hatóság. És azokat is kizárólag abban az esetben, ha a gazdálkodó 15 napon belül elküldte kérelmét. Kellett még rá helyrajzi számonként ötezer forint illetékbélyeg, és a növényvédelmi felügyelő igazolása, hogy az elhanyagolt földterület valóban belvíz lepte el. Fontos tudni, hogy a résztulajdonosok egyetemlegesen vállalnak felelősséget az elhanyagolt földekért, vagyis a büntetést egyszer kell befizetniük. Azt ajánljuk, folyamatosan tárcsázzanak a következő hetekben – hangsúlyozta az igazgató.

Megyeszerte összesen 403 hektárnyi parlagfüvet találtak a városi földhivatalok. A növény- és talajvédelmi szolgálat eddig a Szeged és Deszk közötti szakaszon felfedezett 51 hektáros gyomterületért szabta ki a legborsosabb, másfél millió forintos bírságot. A 404 kiküldött határozat ellen elsősorban azok fellebbeztek, akik nagy összegű büntetést kaptak. Kényszerkaszálást 225 esetben rendelt el a növényvédelmi szolgálat, de többnyire a gazdák maguk végezték el az irtást. Nekik csak a bírságot és a földhivatal, meg a növényvédelmi szolgálat költségeit számlázzák. Eddig csupán 19 esetben kellett a hatóságnak gondoskodni kényszerkaszásról.

– A gyom még marad. Ezen és a jövő héten várhatóan magas pollenkoncentráció várható, átlagosan a határérték három-ötszöröse. Rengeteg az új tő – mondta Juhász Miklós, a szegedi egyetem növénytani tanszékének nyugalmazott docense. – A kaszálások hatása nem mérhető, hiszen nagyon elterjedt az allergén növény. Városszerte hiába irtjuk a parlagfüvet, a városok körüli elhanyagolt mezőgazdasági területekről, és a tarlókról, útszélekről nagy mennyiségű allergén pollen áramlik be. Nem beszélve a szennyezett magánterületekről. Ott, ha a gazdája nem kaszál, a határérték harmincszorosára is megemelkedhet az irritáló parlagfűszemcsék sűrűsége a levegőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom