Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Tizenöt esztendeje kezdődött a gyógytornászképzés Szegeden

Néhány perc beszélgetés után kitűnik: Kalmár Nagy Laura Klára gyógytornász végtelen elhivatottságot érez szakmája iránt. Vallja: tudása mellett a plusz, amit adhat, a szeretet és a megértés.
Kalmár Nagy Laura Klára gyógytornász gerinctornát tart. Fotó: Gyenes Kálmán
– Mióta az eszemet tudom, mozgással foglalkoztam. Válogatott evezős voltam, evidensnek tűnt, hogy a sportnál maradjak. Első diplomámat a budapesti testnevelési főiskolán szereztem, majd elvégeztem a szegedi egyetem főiskolai karán a gyógytornász képzést – meséli Kalmár Nagy Laura Klára szegedi gyógytornász. Hosszú évekig dolgozott a szegedi klinikán, majd magánpraxist nyitott.

– Otthon azt láttam, hogy szeretettel, megértéssel kell fordulni az emberekhez, ez az a plusz, amit a tudásom mellet másoknak adhatok – fogalmazza meg hitvallását. – Édesanyám 72 évesen osztályvezető főorvos Makón, a bátyám Pécsett a transzplantációs osztály vezetője, elsőként végzett egy bizonyos fajta májátültetést. Rájuk nagyon büszke vagyok. Úgy érzem, szerencsém van, mert az a munkám, amit szeretek. Jó korban születtem, egy olyan korosztályban, amelynek sok tagja maradandót alkotott.

15 éves a gyógytornászképzés

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a szegedi gyógytornászképzés. Az SZTE Egészségügyi Főiskolai Karának Fizikoterápiás Tanszéke ebből az alkalomból ünnepi jubileumi kongresszust szervez április 27-én és 28-án. Előadás hangzik el egyebek mellett a fizikoterápiás tanszék tudományos kutatásairól, az I. típusú diabéteszben szenvedők fizikai terhelhetőségéről, a terhesség hatásáról az egyensúlyra és lábboltozatra, valamint a gyógytornászok helyéről a népegészségügyben.

Gyógytornászként rehabilitációval és megelőzéssel egyaránt foglalkozik. A munka számára megnyugvást ad. Véli, szakmája személyhez kötődő, hiszen a legtöbb esetben kettesben vannak a pácienssel, alapvetően fontos tehát a bizalom, a megértés, az odafigyelés. Van olyan páciense, aki 16 éve jár hozzá, egy testvérpár pedig hat éven át minden héten jelentkezik nála gerinctornára. Úgy látja, a gyerekeknél a legnagyobb probléma a gerincbetegség. Fontos lenne a fiatalok életében a mozgásnevelés, hogy a gyerekek megtanulhassák a gerinc biomechanikailag helyes használatát. Mint mondja, egy időben felismert elváltozás gyógytornával – igaz, hosszú évek alatt – korrigálható. Így felnőttkorban kevesebben küszködnének derékfájással, gerincsérvvel.

A gyógytorna – amely nem rosszabb vagy jobb mint a fitnesz, csupán más – egyre több új, hatásos módszert alkalmaz. Az asszonytornán például úgy mozgatják végig a testet a fejtetőtől a lábujjig, hogy közben védik az ízületeket. Kalmár Nagy Laura Klára dolgozik a szomatikamódszerrel is. Sokféle, az öregedés következményének tudott állapot valójában hibás beidegződés eredménye; ezzel a módszerrel a krónikus fájdalmak csökkenthetők, vagy megszüntethetők.

Munkája során adatnak nagy sikerek is. Egy kisfiú négyéves korában került hozzá – addig nem tudott beszélni. A logopédus tanácsolta a szülőknek a mozgásterápiát. – Ma már szinte folyamatosan beszél. Ha egy gyakorlat sikerül neki, átölel, és megpuszil. Valamit jól csinált, tehát én is jól végeztem a feladatomat, nekem is jár a jutalom – mondja mosolyogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató… Tovább olvasom