Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Tizenöt tézis és három kívánság

Tizenöt tézisbe foglalta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jelenlegi rektora az intézmény további irányítására kiírt pályázatra benyújtott programját. Szeged legnagyobb intézményének vezetője és rektorjelöltje tegnap ismertette elképzeléseit.
Magyarország 72 felsőoktatási intézménye közül a legnagyobbak közé tartozik az SZTE, mely hétezer dolgozójával és 30 ezer diákjával Szeged legnagyobb munkáltatója. A 11 karból álló, szerteágazó tevékenységet egybe fogó tudományegyetem jövőképét az elmúlt közel három esztendő eredményeire és a legjobb hagyományokra építve fogalmazta meg Szabó Gábor rektor, aki egyetlenként nyújtotta be programját az SZTE vezetésére kiírt pályázatra. A tegnapi programismertető beszédet figyelemmel kísérték a különböző karok oktatói és hallgatói, valamint az egyetem társadalmi tanácsának tagjai.

A 15 tézisből álló program egyik sarokpontja, hogy a kutatói, alkotói, oktatói és hallgatói autonómiát az egyetem szolgálatába kell állítani, hogy az SZTE továbbra is megőrizze a felsőoktatási intézmények nemzetközi és hazai rangsorában elfoglalt vezető helyét. A rektor rektorjelöltként is fontosnak tartja a természettudományos hagyományok erősítését, így például az új műszaki és anyagtudományi kar létrehozását, miközben a fogorvos-tudományi kar önállósodása a közeljövőben megvalósulhat. A kutató egyetemi státus elnyerése kiemelt cél. A tudásközpontok (a kilencedikként létrehozandó info- és kognitív tudásközponttal együtt) az egyetemet a gazdasághoz és a gyakorlati élethez kötik. A bolognai folyamathoz illeszkedve átalakul az egyetem struktúrája és irányítása. E fejlődő intézmény vezetője megfogalmazta három kívánságát is, melyek közül a legfontosabb: a stabil és kiszámítható finanszírozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom