Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Tízesével viszik a külföldi tejet

A hiper- és szupermarketekben a külföldi tartós tej jóval olcsóbb, mint a hazai, az emberek kartonszám vásárolják. A hazai tejipar ilyen árakkal képtelen versenyben maradni. Ráadásul az áfakulcs emelkedése miatt éppen szeptemberben drágultak az alapvető élelmiszerek, köztük a tejtermékek is.
Áruk miatt keresettebbek a külföldi tejtermékek. Fotó: Segesvári Csaba
Verhetetlenek a multik a tejáraikkal, a magyar vásárlók számára ismeretlen márkájú dobozos tartós tejekből a családok egyszerre tíz-húsz litert is vásárolnak. Egy-egy akciós héten még 100 forint alatti áron is hozzá lehet jutni egy liter tejhez, az olcsóságnak nincs is épeszű magyarázata. Zömmel azonban 120-140 forint egy UHT-tej, miközben a hazai márkák legolcsóbbika 180-190 forint, de egy-egy garázsbolt ugyanazt 250-280 forintért is árusítja.

Körbejártuk Szegedet, hogy megtaláljuk a legolcsóbb tejet: a Tesco nyert egy 125 forintos Bodensee Milch elnevezésű termékkel, de nem sokkal maradt le a Lidl sem. Mindkét helyen német tejet találtunk. Velük versenyez a Spar is, ahol szinte mindig találni akciós UHT-tejet. Egyedül a Coop-áruházak védték a magyar árut, azokban csak elvétve bukkantunk külföldi tejre.

Trappista 925 forintért

Alaposabb elemzést igényelne, vajon a külföldi sajtok is olcsóbbak-e a hazaiaknál. Árban a hét nyertese a Cora, a multinál ugyanis a közönséges hazai trappista sajt kilóját 925 forintért kínálják. Valamennyi konkurens áruházban ezer forint felett lehet megvenni a trappistát, még a Lidl német eredetű kemény sajtjainak kilóját is 1200 forint körüli árakon adják. A német ömlesztett sajtok azonban olcsóbbak, mint a magyarok. A hazai sajtgyáraknak a legkülönfélébb márkájú és eredetű tejtermékekkel kell versenyezniük.

Megkérdeztük Istvánfalvi Miklóst, a Tej Terméktanács elnökét, mi a véleménye az olcsóságról. A szakember szerint 120-140 forint közötti árakon nem lehet Magyarországra tejet szállítani, hogy a német termelőknek, feldolgozóknak egyaránt megérje. Ez 50 forint körüli felvásárlási árakat jelentene, miközben ma Magyarországon 65 forintért vesznek meg egy litert a termelőktől. A terméktanács elnöke szerint csak egy magyarázat lehet a jelenségre: Magyarország a felesleg lerakóhelyévé vált. Mivel Németország nem akarja a saját piacát tönkretenni, inkább hozzánk szállítja a felesleget.

Szerettük volna feltenni kérdéseinket Tímár Imrének, a SOLE-MiZo Zrt. elnök-vezérigazgatójának is, de a vezető szabadságát töltötte, nem tudtuk elérni. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a szegedi központú cégnek mennyivel sikerült megemelni árait az áfakulcs szeptemberi, 15-ről 20 százalékra való felugrása után. A költségek ugyanis a tejiparban is növekedtek, ugyanakkor elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az importnyomás miatt csak mérsékelten drágítanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom