Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tízéves a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar

Szeged - Idén tízéves Szeged fúvószenekara, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. December 13-án jubileumi koncerttel ünnepelnek a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Az elmúlt évszázadban Szeged fúvószenekari kultúrája jelentős szerepet töltött be a magyar fúvószenei életben. Köszönhetően Fricsay Ferenc áldozatos munkájának számos jelentős fúvószenekar működött Szegeden egészen a rendszerváltozásig, amely magával hozta ezen zenekarok feloszlását. Az így keletkezett űrt pótolta a 2000-ben megalakult Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, amely Szeged életének meghatározó színfoltja lett. A zenekar idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Az idők folyamán több kategóriában is neves zsűri előtt minősült a zenekar – kiváló eredménnyel. Külföldi útjaik közül kiemelkedik az a két lengyelországi fellépés, melyeken a makói és a solti mazsorettekkel közösen vettek részt.

Csíkdánfalván is járt a szegedi fúvószenekar.
Csíkdánfalván is járt a szegedi fúvószenekar.

2007 nyarán komolyabb hullámvölgybe került a fúvószenekar, de ezzel egyidőben megalakult egy független együttes, főleg szegedi kötődésű amatőr zenészekből Tisza-parti Fúvósok néven, Gyimóthi Zoltán vezényletével. Ennek a zenekarnak a tagsága oroszlánrészt vállalt a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar 2008 tavaszán történt újjáalakulásában.

Az együttes szakmai irányítására a város - Gyimóthi Zoltán mellett - Soós Pétert, a SZTE zeneművészeti karának tanárát kérte fel, aki két évig segítette szakmai munkájával a zenekart. A banda tagjai olyan Szegeden tanuló, dolgozó többségükben amatőr zenészek, akik bár nem léptek zenei pályára, komoly elhivatottsággal állítják a zenekar szolgálatába több éves, esetenként évtizedes tapasztalatukat. A zenekar törzstagsága mára mintegy 50 főre duzzadt.


A jövő év célkitűzései között szerepel egy utánpótlás zenekar létrehozása, 10-16 éves fiatalokból, ehhez segítséget a Király-König Péter Zeneiskolától is kapnak. A 2011. évi fellépéseikről annyit elárultak, hogy több szabadtéri koncerttel fognak a szegedieknek kedveskedni.

A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar december 13-án, hétfőn 19 órától ingyenes jubileumi koncerttel ünnepli születésnapját a Bálint Sándor Művelődési Házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos ütközött személyautóval

Alaposan összetört annak az autónak az eleje, amely egy villamossal ütközött össze Szegeden csütörtökön. Tovább olvasom