Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tízéves utak haldoklanak - Belvíz vájta ki az utcákat Pusztaszeren

Pusztaszer - Pusztaszer felén még nincs betonút, de a belvíz és a fagy miatt a meglévőket is javítani kell. A vis maior alapból több mint 3 millió forintot nyert a település. Ez csak baleset-megelőzésre elég.
Két évvel ezelőtt forgalomkorlátozást vezettek be Pusztaszer aszfaltozott útjain: a 7 és fél tonnás teherautók nem használhatják ezeket a szakaszokat. Ez azonban nem oldotta meg a problémát: a tíz évvel ezelőtt épült utak nagy része a tavalyi belvíz és kemény fagyok hatására feltöredezett, az aszfaltréteg darabokra hullott.

– A Vadvirág és a Rákóczi utcában a legkritikusabb a helyzet. Ezek az utak kohósalak alapozásúak, a tervekben szereplő 5 helyett csak 2–3 centiméter az aszfalt vastagsága. A kohósalak felszívja a talajvizet, átázik az útalap, és ez történik, ha jön egy nagyobb fagy – mutatta a feltöredezett burkolatot Máté Gábor polgármester, akitől megtudtuk: a tíz évvel ezelőtt épült utakat már valószínűleg nem tudják garanciálisan megjavíttatni. A település a vis maior alapból 3 és fél millió forintot nyert helyreállításra. A hatalmas kátyúkba zúzottkövet vagy mart aszfaltot ékelnek be, összetömörítik, és emulziós anyaggal átitatják. Ez csak ideiglenes megoldás, a teljes útcsere 12 ezer forintba kerülne négyzetméterenként. A polgármester szerint a 2005 előtt épült utak 30 százaléka három éven belül hasonló sorsa juthat. A település felén egyébként még egyáltalán nincs betonút.

Az aszfaltréteg darabokra hullott a belvíz és a fagy együttes hatására – mutatja Máté Gábor polgármester. Fotó: Frank Yvette
Az aszfaltréteg darabokra hullott a belvíz és a fagy együttes hatására – mutatja Máté Gábor polgármester.
Fotó: Frank Yvette

– Arra kértük a lakókat, hogy óvják az ingatlanuk előtti útszakaszt, vezessék le róla a vizet. Sajnos amíg nem írnak ki pályázatot, nem tudunk újat építeni, a vis maior alapból elnyert pénz csak baleset-mentesítésre elég – vallja a polgármester. A belvíz több önkormányzati épületet is megrongált Pusztaszeren: egy raktárként funkcionáló régi építésű épületrész összedőlt, a 75 éves kultúrház nyugdíjasklubját pedig alá kellett dúcolni, mert miután kiszáradt, 3–4 centimétert süllyedt a fal.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. április 27. 10:45
    „Dobják össze a pénzt mi igy tettünk. Hozzáteszem nem vagyok rá büszke.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétgyűjtési akció önkéntes alapon

Országos hulladékgyűjtő akciót szervez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium. Tovább olvasom