Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Tízezer influenzavakcina megy a kukába

Csongrád megye - Tízezer adag ingyenes influenza elleni oltóanyag maradt meg Csongrád megyében, hamarosan mindet megsemmisítik. Idén csak minden tizedik lakos oltatta be magát – a járvány is enyhébb volt a korábbiakhoz képest. A legnagyobb arányban Szentesen betegedtek meg.
Enyhébb volt az idei influenzaszezon, mint az előző években, ráadásul a járvány később is érkezett a szokásosnál. Mindezek miatt jóval alacsonyabb volt az „oltakozási kedv", sok vakcina megmaradt. Csongrád megyében az ingyenesen szétosztható készlet körülbelül 20 százaléka maradt a raktárakban. A tízezer ampullát hamarosan a fővárosba szállítják, és a többivel együtt központilag megsemmisítik.A háziorvosoknál maradt vakcinákat a doktoroknak kell veszélyes hulladékként leselejtezni. Mivel a szavatossági idő június 30-án lejár, nincs lehetőség ezeket a következő szezonra elraktározni.

– A megyében körülbelül 10 százalékos volt az átoltottság. Pár éve, a pandémia idején a lakosság 35-40 százaléka beadatta magának a vakcinát – akkor az ingyenes készlet teljesen elfogyott, az oltópontokon és az iskolai kampányokon is sokan jelentkeztek. Idén azonban azt lehetett hallani, hogy későn kezdődik a járvány, ez pedig azt eredményezte, hogy alacsony volt az oltakozási kedv – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos.

Idén a szezon vége felé felbukkant egy B, valamint az A vírustörzs egy másik variánsa is, ami pár esetben azoknál is megbetegedést okozhatott, akik egyébként be voltak oltva. Jövőre a H1N1 mellett már ezek elhárítására is alkalmas lesz az új vakcina. Összességében a megbetegedések száma és a szövődmény is kevesebb volt ebben a szezonban, az influenza lefolyása pedig enyhébb volt.

Pontos számok és adatok azonban nem állnak rendelkezésre, hiszen a háziorvosoknak csupán 2 százaléka jelenti az ilyen megbetegedéseket. Az biztos, hogy a megyében Szentesen volt a legaktívabb a járvány: ott 100 ezer lakosra – a tisztiorvosok így számolnak – 1250 megbetegedés jutott. Szegeden közel 800, a megye többi városában azonban csupán 400 körüli volt ez az arány. Nagyjából 8 hétig tartott az influenzaszezon, mostanra teljesen lecsengett.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Michelle1981 2012. április 26. 21:51
  „"Mivel a szavatossági idő június 30-án lejár, nincs lehetőség ezeket a következő szezonra elraktározni."
  Medikus, segits ki, kerlek, mert lehet, hogy en tudom rosszul. En ugy tudom, hogy az influenza elleni vedooldas evrol evre mas, mivel mutalodik a virus, es ezert eleve nem lehet felhasznalni ugyanazt a vakcinat ket egymast koveto evben. Rosszul tudom? Mert ha jol, akkor az idezett mondatnak nem sok ertelme van... Koszi a valaszt!”
 • 24. Kisg 2012. április 26. 08:15
  „Bocsánat, a lényeg kimaradt: a látóideg sorvasása miatt térérzékelésem sincs.”
 • 23. Kisg 2012. április 26. 08:11
  „Kedves Medikus!
  Igen, eljutott, és szívből kívánom, ha ön még nem orvos, de egyszer az lesz, őrizze meg ezt a szakmai hozzállást és korrektséget!
  Ön nagyon intelligens ember lehet. Nem hülyézett le, nem mondta ki egyenesen, hogy hülyeséget beszéke, és ezt megköszönöm.
  Nos, sajnos a tojásallergiával a közepébe talált, már rögtön az elején. Azzal is, hogy az összes korábbi oltásom helyén a mai napig 5 Ft-os nagyságú, égésnyomnak látszó hegek vannak, mert a beadás után az összessel hónapokig jártunk kezelésre, ugyanis folyt belőle a genny. Pedig nem kapartam, erre a szüleim direkt odafigyeltek, mégis, volt olyan, ami hosszú hónapok alatt gyógyult, de nagyon csúnya hegekkel.
  Sajnos az akkori megbetegedés teljesen tönkretette a szervezetemet. Ha csak felsorolnám, milyen gyógyszereket kaptam úgy, hogy még diagnózis sem volt, elborzadna. Megvan a zárójelentés.
  Én azt tudom, hogy már jobban nem leszek, mindössze azt szeretném, ha esélyt kaphatnék arra, hogy folyamatosan és egyre gyorsabban romló egészségemet, amely nem ezért ment tönkre, mert nem vigyáztam rá, óvhatnám. Ehhez anyagi feltételek kellenének, nem milliók, milliárdok, havonta 20-30 ezer Ft segítene, hogy szerényen eléldegéljek a magam csendes módján.
  Egy kérdést intéznék önhöz, hátha ebben tud tanácsot adni. Egyoldali vakság, másik oldalon szemüveg; egyik oldali korrigálhatatlan süketség, másik oldalon hallókészülékkel is csak javítható, plusz egyensúlyszervi tumor, nem operálható, állandó egyensúlyzavart okoz, ehhez társuló asztma pánikbetegséggel - ön szerint ezekkel van esélyem fogyatékossági támogatásra?

  Válaszát megköszönöm,

  üdvözlettel: Kisg”
 • 22. medikus 2012. április 25. 21:49
  „megakadt a netem, így itt egészíteném ki:
  Az állami felelősségvállalás jogorvoslati idejéhez: Sajnos már valószínűleg elévült, de ah nem, akkor is nehéz (lehetetlen lenne igazolnia a tényeket. egy ügyvéd semmi perc alatt kiforgatná: koszos fecskendő, rosszul fertőtlenített bőr stb. De z a jogászok asztala!
  ***
  A záró gondolatokhoz:
  Remélem olvassa ez(eke)t a komment(ek)et, és legalább részben sikerül könnyebbé tennem az állapotát, de tudom ez lehetetlen küldetés. Minden esetre kívánok Önnek jó egészséget!
  Medikus

  P.S.: kérem két szóban jelezze, hogy ez az üzenet eljutott Önhöz. Köszönöm.”
 • 21. medikus 2012. április 25. 21:42
  „14. Kisg 2012.04.25. 15:46

  Tisztelt Kisg!
  Először is engedje meg, h sajnálatomat fejezzem ki! Az allergiás reakció egy kiszámíthatatlan (és sokszor alattomos) dolog, amit nehéz vagy egyáltalán nem lehet kivédeni!
  Természetesen nem szabad összemosni az orvoslás mai szemléletét egy 30 éves szemléletével. Egy oltás beadása előtt ma már (régen nem tudom) mérlegelni kell az előny/kockázat arányt. Abban az esetben, ha már halvány esély felmerül a komplikációra, én sem ajánlnám a vakcina felvételét. (Egyéni mérlegelés után valószínűleg írásba foglaltan megtagadnám a beadását.) Ilyen dolgok lehetnek: ismert születési immundefektus, korábbi súlyos oltási szövődmény stb.
  Oltási szövődmény alatt persze nem azt értem, hogy kipirosodik, fáj, borogatni kell stb.
  A kockázat értékelésnél sem az átlagos injekciózás ellen érzett pszichés hozzáállást, fájdalom veszélyét értékelem, hanem a kórelőzményében található egyéb betegségeket, allergiákat (tojásallergia!)
  A hatályos jogszabály értelmében a kötelezően adandó oltásoknál mellékhatás lép fel, ami az oltó orvos előtt nem ismert, tehát nincs ellenjavallat az oltásra, abban az esetben a Magyar Állam a felelősségvállaló. Bár gondolom ez azóta már elévült, his
  Fontos még az is leszögezni, illetve kiemelten hangsúlyozni, hogy a mai technikák sokkal nagyobb tisztaságú anyagok előállítására alkalmasak. Ez alatt ma már 99,99999% tisztaságú anyagok lehetnek. Egy gyógyszer és vakcina stb megfelelőségét az OGYI (orsz. gyógysz. int) ellenőrzi. A munkásságukba és a pontos nevükbe fejből én sem látok bele, mert ez már gyógyszertechnológia, és ez már más témakör.
  A technológiai különbségeket nézve gondoljon a mai egyszer használatos fecskendőre, tűre, infúziós szettre illetve a mosható üveg addig-használjuk-míg-el-nem-törik fecskendőkre.

  Tisztelt Kisg!

  Tisztában vagyok vele, hogy az Ön gondját a fenti sorok már nem oldják meg. Ezért csak kérem”
 • 20. klj-54 2012. április 25. 18:44
  „Csernobil?
  Én 1954-ben születtem amikor is vidáman robbantgattak a szabad légkörben!
  Magasabb volt a sugárszennyezés (globálisan) mint Csernobil után Európában.
  Nagyon soktényezős dolog ez ahhoz, hogy bármit is ráfogjunk és vica versa, legyintsünk rá.”
 • 19. Qllancs 2012. április 25. 17:55
  „10 ezer vakcina ára mennyi ?? mert ezt nem írják !
  Aki megrendelte, és nem használták el , tegyék hűtőbe és jövöre --új dátummal majd beadják a népnek --hadd huljon a férgese !
  Itt már beteg, idős --mehet a kukába !”
 • 18. Kisg 2012. április 25. 17:26
  „Deres, magyar mentalitás. A zöldséges is inkább vállalja, hogy rárohad az eladhatatlanul drága termék, mint hogy olcsóbban adja. Aztán kidobja.”
 • 17. Kisg 2012. április 25. 17:16
  „Bambina, én nem vagyok orvos. Tudós sem, csak hallottam az ominózus műsort. Nem tudom, mi oka lenne egy magyar egészségügyi szakértőnek ezt mondani, ha nem igaz. Biztosan nem igaz mindenkire, úgy is fogalmazott a hölgy, hogy 80%, valószínűleg ti a szerencsés 20%-ban vagytok. Az én ismeretségi köröm így alakul (teljesen véletlen állt össze a csapat egy hobby kapcsán): egy 42 éves srác a párjával, a lány meddő, a srácnak kétoldali macula degenerációja van (3-4 éven belül megvakul); egy 38 éves srác a párjával, a lány meddő; egy 34 éves srác a párjával, a lány allergiás, a fiúnak van valami a gerincén, ami "eszi" a csontot, az orvosok egy része azt mondja, tumor, a másik része bevallja, hogy fogalma sincs, mi az, az egyetlen, hogy bármikor összeroppanhat a gerince. Ha még nem lenne elég, a srác 48 kiló, csont-bőr, mert anyagcsere betegsége is van. Egy 34 éves srác, 10 éves kora óta inzulinos cukorbeteg; egy másik, szintén kb. ennyi idős rosszul lát, rendkívül fényérzékeny a szeme; barátom inzulinos cukorbeteg; nekem el sem kezdem sorolni, mi minden bajom van, rövidebb lenne a listát ideírni, ami nincs. A maradék vagy kivétel, vagy idősebb. Ennyi véletlen nincs...”
 • 16. deres 2012. április 25. 17:02
  „Így sokkal "gazdaságosabb", mintah térítésmentesen adták volna mindenkinek.”
 • 15. bambinaXX 2012. április 25. 16:52
  „14. Kisg ez marhaság, én is gyerek voltam Csernobil idején és semmi bajom, a 3 gyerekemnek sem. Sőt, ismerettségi körben is "csak" allergiás gyerek van..”
 • 14. Kisg 2012. április 25. 15:46
  „Medikus... 1974-ben megkaptam a kanyaró elleni védőoltást. Egy hét múlva olyan beteg voltam, hogy alig tudtak megmenteni, ráment az egyik szemem, az immunrendszerem. Senki nem ismerte el, hogy attól, ám mit ad isten, 1986-ban a mai korosztályunkat újraoltották. Miután nekem nem lett volna szabad megkapnom (megmondták a gyermekklinikán, amikor hazaengedtek meghalni, mert esély sem volt a gyógyulásra, azt sem tudták, mi bajom, legalábbis hivatalosan, hogy nem kaphatok soha többé semmiféle védőoltást) majdnem kivágtak a gimiből, végül csak beadták. Akkoriban röppent fel a hír, hogy rossz volt a szállítmány, amit mi kaptunk, lejárt a szavatossága, több gyerek még nálam is rosszabbul járt, belehaltak, vagy egy életre lebénultak.
  Kíváncsi lennék, ha most elindulnék, hogy valaki fizessen kártérítést, mert ez műhiba volt a javából, akkor valaki elismerné-e... De tény volt, ahogyan az is, hogy azok, akik a csernobili katasztrófa idején voltak Magyarországon 18 év alatt (vagyis fejlődő szervezet), azoknak 80%-a szenved autoimmun, szervi vagy daganatos megbetegedésben. A gyerekei nagy eséllyel lesznek betegek, lesz sérült vagy gyenge az immunrendszerük. Ezt egyszer - valószínűleg tévedésből - a Kossuth Rádióban mondta el egy neves orvosnő - külföldön. Itthon ez a mai napig nem létező tény, pedig ha elismernék, sem történne semmi, csak legalább bólintanánk, hogy végre, valaki korrekten kimondta az igazságot.”
 • 13. bambinaXX 2012. április 25. 14:15
  „10. :))) igaz!”
 • 12. medikus 2012. április 25. 14:02
  „10 000 ampulla nem sok, főleg, hogy nem írják, hogy mennyiből maradt, mert 100-200 ezer adagra mérve nem sok. Ezeket a világjárványokat nem lehet elbagatellizálni. A MAGYAR VÉDŐOLTÁS RENDSZERE AZ EGÉSZ VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ, HOZZÁNK JÁRNAK TANULNI MÉG AZ EU-BÓL IS, UGYANIS NÁLUNK 90% FELETTI AZ ÁTOLTOTTSÁG MÉRTÉKE! (Halkan megjegyzem, hogy a védőoltások rendszere nem csak egészségügyi, hanem nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kérdés is!!!) Erre illene büszkének lenni, nem csak a tamtamot verni, hogy drága. Bezzeg mikor a H1N1 miatt kismamákat vesztettünk el, ezeknek az embereknek volt a legnagyobb hangja, hogy miért nincs védőoltás. Magyarországon a következő védőoltások kötelezőek és INGYENESEK:
  - TBC
  - Diftéria (=torokgyík, Móra F. testvére is ebben halt meg -> Kincskereső kisködmön)
  - Tetanus
  - Pertussis (=szamárköhögés)
  - Járványos gyermekbénulás
  - Mumpsz
  - Kanyaró
  - Rubeola (terhes nő fertőződése esetén ~100% a retardált, vak gyermek születési esélye)
  - Haemophilus Influenzae baktérium B típus (gennyes agyhártyagyulladást okoz gyerekekben)
  - Hepatitis B (melynek talaján májzsugorodás, és májrák alakulhat ki)

  Ja, és az oltást lelkesen ellenzők között vannak azok is, akik még a náthára is Augmentint (=klavulánsavval potencírozott amoxicillin) adnának minimum 2 hetes kúrában!”
 • 11. Szerzetes 2012. április 25. 13:27
  „Pedig mindent megtettek, hogy fogyjon rendesen, mert "jön a járvány" "a járvány csúcspontja". Az emberek megunták a járványtól való ijedezést. Jövőre valami újat kell kitalálni!”
 • 10. klj-54 2012. április 25. 13:08
  „@8. bambinaXX:
  Aki nem tud arabusul az NE írjon arabusul!
  A "Pangea" az a geológiai képződmény amely az egy szárazföldet jelenti. Ez a mai osztott (szakadozott) szárazföld őse volt és a vége is az lesz.
  A kedvedért megnéztem a wikit is, hogy jól emlékezem e arra amit nyolcadikban (1968) tanultam:)

  A Pandémia pedig világjárványt takar.”
 • 9. macs 2012. április 25. 13:06
  „8. bambinaXX,
  az Omninvest többségi tulajdonosa egy nagyváradi cég. Legalábbis 2010. nyári adatok alapján. Nem tudom, a termelést is elvitték, vagy az itthon van.”
 • 8. bambinaXX 2012. április 25. 12:45
  „Kisg! az omnivest "magyar" cég, bár ciprusi bejegyzésű: offshore - MSZP-s érdekeltségű, külföldre is gyártott.. de igaz, az a nagy hini-s "Pangea" idején volt.. A kapott milliárdokat visszafizettették velük, ha jól tudom.
  (hogy a túróba kaphat állami támogatást egy offshore-cég?!)
  7! Egyetértek.”
 • 7. uborka 2012. április 25. 11:11
  „MERT KI IS RENDELTE MEG??????MENNYIT KAPOTT A MEG RENDELŐ???? FIZESSE KI Ő..............”
 • 6. SP 2012. április 25. 10:54
  „"Tízezer influenzavakcina megy a kukába"

  Gratulálok!
  ÁNTSZ még a kismamáktól pénzt kért a verébinfluenza idején, ami más oltóponton viszont ingyenes volt.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 milliárdos plazmaerőművet terveznek az algyői Jura parkba

Az ipari hulladékot és biomasszát átalakító üzem a jelenlegi technológiákhoz képest környezetbarát; magyar és orosz pénzből épülne föl. Tovább olvasom