Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Tízezrekbe kerül a szalagavató

Szeged - Súlyos tízezrekbe kerül a báli szezon a végzős középiskolásoknak: a szalagavatók miatt a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ruha, tánctanár, fodrász, smink, belépő és vacsora – a végösszeg akár a százezer forintot is elérheti.
Januárban és februárban egymást követik a középiskolás bálok, ekkor rendezik ugyanis a végzősök számára a szalagavatókat. A legtöbb fiatal életében ez az első igazán elegáns esemény. Mindez azonban nagy anyagi megterhelést jelenthet a családi kasszának.

Baranyi Adrienn a hétvégén bálozik a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézményének végzőseként. A fiatal lány a legtöbb kiadást igyekezett minimalizálni, ám a végösszeg így is közel 60 ezer forint lett. A nyitótánchoz ruhát bérelt. Ezt próbálta, miközben sorolta a költségeket.

A pár perces keringőre bérelt ruha akár 30 ezer forintba is kerülhet. Baranyi Adrienn ruhát válogat. Fotó: Schmidt Andrea
A pár perces keringőre bérelt ruha akár 30 ezer forintba is kerülhet. Baranyi Adrienn ruhát válogat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mivel az osztályból többen is ebből a szalonból kértünk ruhát a keringőhöz, a bérleti díj kedvezményesen csak 12 ezer forint. Az estélyimet viszont varrattam: a ballagó felsőmmel együtt 12 ezer forintba került, ami meg sem közelíti azt az összeget, amennyiért boltban kaptam volna hasonlót. A tánctanár háromezer forintért tanította be a bécsi keringőt. Cipőre és ékszerekre mindössze 5000 forintot költöttem, a fodrászra, sminkre és műkörömre viszont 10–15 ezer is elmegy majd. A bálra a belépő 900, a vacsora pedig 2300 forint lesz. Mivel 12 vendéget hívtam, a végösszeg meglehetősen borsos lett.

Adrienn nincs szerencsés helyzetben, hiszen szinte minden felmerülő költséget neki kellett állnia. Azok az iskolák például, amelyek rendelkeznek bálteremmel, a bérleti díjon – amelyet a többiek a belépőkből fedeznek – spórolhatnak. Ugyancsak kevesebből jönnek ki azok, akiknek a pár perces nyitótánc alatt viselt, átalakított menyasszonyi ruhákért nem kell kifizetniük az akár 30 ezer forintos bérleti díjat, mert azokat ingyen megkapják – például a tánctanártól. Adrienn azt mondja, mégsem sajnálja a szalagavatóra kiadott pénzt.

– Ilyen esemény mégis csak egyszer van egy ember életében. És ilyen gyönyörű ruhát is maximum az esküvőmön viselhetek majd – az meg ugyebár még nem most lesz.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. pistike27 2011. február 02. 11:58
  „mindenki szeretne kevés munkával jól megélni ! kitaláltuk Valentin napot, szalag avatást ovodától a gólya bálig , a 18. szüli napot a sok pénzdobálási lehetőséget, hogy megmutassuk mi sem maradunk le a többiektől. várom mikor fogjuk unnepelni lányuk vagy fiunk szüzességének elvesztését és az antibébi tabletták szedésének kezdetét, az első válást és az első lefekvést valaki mással házaságkötés után. majd csak beiktatjuk ezeket a jeles napokat is a nagy események sorába !”
 • 41. Agyalapi 2011. február 01. 14:48
  „Anno a szalagavatást egy kollégiumi étkezdében tartottuk, volt egy kis pörkölt, bor, sör, gramofon, ki ki egyéni ünneplőben, táncoltunk, a következő hetekben büszkén viseltük a szalagot a hajtókán. Szóval nem hajszoltuk adósságba a szüleinket. Vajon most miért ez a rongyrázás már évtizede?”
 • 40. Pandora 2011. február 01. 11:38
  „a rongyrázással egyetértek :)”
 • 39. Smerdis_of_Arshak 2011. február 01. 06:54
  „Adricic 2011.01.31. 19:24

  ne foglalkozz velük. megkeseredett, irigy emberek. én marhaságnak tartom, és amint írtam, el se mentem, de maximálisan megértem, ha valakinek viszont fontos. főleg a lányoknak.”
 • 38. Smerdis_of_Arshak 2011. február 01. 06:51
  „nyúljanak is a zsebükbe, ha már kitalálták ezt a baromságot. én megkíméltem annak idején anyámékat, kimaradtam az egészből :)”
 • 37. mosómasa 2011. február 01. 06:03
  „Engem inkább az háborított fel, amit az egyik ismerősömtől hallottam: az egyik szegedi elit gimi szalagavatójára maguknak a végzősöknek is kötelező volt meghívót vásárolni. Kész röhej!”
 • 36. Hidegen 2011. január 31. 22:16
  „22. balbogcrys 2011.01.31. 13:23

  "Nem baj, ha nem sajnálom az ilyeneket?
  Kis hazánkban lassan felvehetjük a népszokások közé a rongyrázást.
  Egyáltalán nem csodálkozom a szalagavatón, mikor vannak olyanok is, akik az ovis ballagásból sátras lagzival egyenértékű rendezvényt csinálnak..."

  Gyerekek, nem veszitek észre hogy ez a lényeg???

  Életre szóló élmény? Aaaz, persze! De mit tudtok ti még arról hogy mi az az életre szóló élmény? Majd az mikor az első önálló fizetésedből nem tudod kifizetni az albérletet meg a rezsit, és még akkor nem is ettél! Na az egy életre szóló"élmény". Pedig lehet hogy akkorára már a diplomán is túl leszel... "Fekete fehér tv, meg híradó,meg igények"... A lehetőségek hol maradnak? Az hogy valaki megkeresi tanulás után a zsebpénzt, az csak egy dolog gyerekek! Megkérdezte már valamelyikőtök anyut vagy aput, mennyibe "kerülök" én nektek? Nem hiszem, hisz ez szerintetek a szülőnek kötelessége. Ehh de mit magyarázom én ezt nektek, hisz 15-20 év múlva már ti is megtapasztaljátok...”
 • 35. qrumpli 2011. január 31. 19:45
  „Nevetségesen olcsó buli!”
 • 34. zuzupetals 2011. január 31. 19:37
  „Kedves Fordtom! "Ebből látszik hogy kicsit alul iskolázottak vagytok hisz nem volt szallagavatós ünnepségetek és ilyesmitek." ezen azért elmosolyodtam. SzaLagavató. Np :)

  Egyébként nem tudom mit kell így túllihegni ezt a cikket. Ő állja a költségeket - hát nem mindegy, hogy ő vagy a családja? Lényeg, hogy van valakin csámcsogni, szidni ismeretlenül. Ez kell a népnek.”
 • 33. Adricic 2011. január 31. 19:24
  „Nos hát sziasztok.....én lennék Adri.....és szerintem mindenki annyit költ erre az egészre amennyit akar,és mindenki úgy csinállja hogy neki jó legyen......el nem tudjátok képzelni mennyi mindent részletbe fizettünk ki a táncos ruhát is már hónapok óta fizettem...csomó mindenre spóróltunk hogy sikerüljön megvalósítani....szerintem ez egyátalán nem vészes....életemben egyszer adódik ilyen lehetőség hogy bálom legyen akkor már csak azért is olyan jó lesz amilyet én szeretnék. de azt senki se figyelte hogy ebbe a hajcihőbe a vacsora a legdrágább,és nem a többi....”
 • 32. Loki 2011. január 31. 19:05
  „eerre énse költenék többet ::D”
 • 31. kiokushyn 2011. január 31. 17:42
  „Mit kell acsarkodni. Mindenki annyi pénzt áldoz a gyerkőcére,amennyit akar.Ilyen lett a világ.
  Egyébként számomra nagyon nevetséges ez a nagy herce-hurca.Haladni kell a korral-süssön vánca sütőporral..”
 • 30. andrisne 2011. január 31. 16:43
  „...utána jön az egyetem vagy főiskola!!!!!!!!Na,akkor kell még mélyen a zsebbe nyúlni....és nem egy alkalommal,hanem éveken keresztül többször!!
  Nem akarom elrontani a bálozó fiatalok szüleinek kedvét......de lesz még rosszabb is!!!!Viszont tény,hogy egy életre szóló élmény a gyereket látni keringőzni.”
 • 29. LV-426 2011. január 31. 16:33
  „Kár, hogy már ez is a pénzről szól. A magam részéről nem tartok ennyire fontosnak egy szalagavatót.
  A saját szalagavatóm előtt én direkt kértem a szüleimet, hogy el se jöjjenek még a szalagtűzésre se, mert az is fizetős-belépős volt, pedig az iskola aulájában tartották.
  Utólag visszagondolva is jó döntés volt.
  Mondjuk én sosem szerettem az éppen aktuális divatot, nem rajongtam anno a Buffalo cipőkért sem.

  Lehet, hogy én vagyok maradi, de kezdem azt hinni, hogy 10 év múlva már minden bizonyítványosztáskor operabált rendeznek az iskolák majd a szülők egyre kevesebb pénzéből, mert akkor majd az lesz a trendi, nyugatról importált követendő példa.
  Vajon a 25 ezer Ft-os tankönyvcsomag, a kötelező sportköri hozzájárulás és az osztálypénz mellett ez is hozzátartozik az ingyenes oktatáshoz?”
 • 28. mgabca 2011. január 31. 15:46
  „bocs.. azt hittem lefagyott a netem!
  Nem volt szándékomban ennyire nyomatékosítani!

  Még valami: Láttam a hétvégén egy báli közönséget! Tánctanárként vettem részt - mostanában már saját költségemen, pedig régen még meghívót és vacsorát is kaptam az osztályoktól egy csokor kíséretében...
  Voltak drága ruhás lányok, akik sajnos nem tudnak viselni egy báli ruhát, sem viselkedésben, sem testtartásban. Mezítláb táncoltak, mert a többezer Ft-os cipőt nem bírta a lábuk, egyik másik igencsak botladozott a lépcsőkön.
  Fiúk öltönyben és edzőciőben, elég disszonáns volt...
  Volt, aki teljesen alkalomhoz illő volt, szüleivel táncolt, osztályával múlatta az időt.
  De a büfében vágni lehetett a füstöt... mellesleg az iskolában sztem a bál alatt sem kellene megengedni a dohányzást!
  A női mosdóban is ott cigiztek, mert saját bevallásuk szerint is büdös volt a dohányzóban.
  Az étel amúgy jó volt és elgendő, a hangulat is, mert a zenekar megtett mindent!

  Nekem - így vagy úgy, de - élmény volt, mint az elmúlt 20 évben minden ilyen munkám gyümölcsét learatni!”
 • 27. la-za 2011. január 31. 15:42
  „A szalagavató jó dolog és később valószínűleg szép emlék lesz. Mindenki annyiból oldja meg, amennyiből tudja. Van ahol a szülők állják, van ahol a gyerek (nyári és egyéb munkákból) és van ahol közösen.

  ...a szomorú inkább az, hogy van ahol az egész csak fölösleges pénzkidobás: tavaly az egyik suli szalagavatóján a lányok többsége max 5-10 percig viselte a drágábbnál-drágább ruhákat. A szalagtűzés táncos ruhában történt, majd felvették az estélyit, csináltattak pár fotót, majd elhúztak a meki-be meg bulizni máshova....még a vacsorán sem maradtak....”
 • 26. bobeeee 2011. január 31. 15:41
  „hmmm hát sziasztok! kezdeném avval mint Fordtom drága barátom irt le a kalappal a barátnöm elött mert teljesen kisebb nagyobb hézagokkal de igyekezett saját maga intézni mindent... 1 aki nem hiszi járjon utána 2 ne más f.szával verjük a csalánt már pardon tehát mindenki azt eszik amit föz és nem egymást vérét kell szivni! neki igy sikerült fontos volt neki ennyi! az hogy másnak nem fontos vagy éppen nem költ rá enyit arrol nem tehet és nem itt a cikket kell fikázni... izlések és pofonok. legközelebb az ilyen féle megnyilvánulásokat inkább tartsák meg maguknak drága userek. (nem személyeskedek de az elsö pár hsz.) Üdv”
 • 25. mgabca 2011. január 31. 15:31
  „Elárulok egy titkot...
  Sok lányzó csak kiköveteli magának a kiadásokat.
  Én tánctanár vagyok, a tánc osztályérdek, osztálypénz, fejenként sztem max 2000 Ft /fő.
  A tánchoz olcsón lehet keringő ruhát kapni a szegedi táncruha kölcsönzőtől, arra a 10 percre felesleges menyasszonyi ruhát kölcsönözni - babonából sem ajánlott!!! - és ráadásul azok nem tánchoz valóak, kiképzésük miatt.
  A fodrászom pl. csodaszépet alkot 2500 Ft-ért, de kreativ anyukák is képesek sokmindenre.
  A sminket is meg lehet tanulni magazinokból, nem nagy kunszt. Cipöt egy alkalomra lehet a turikban is találni és estélyi ruhát is lehet kölcsönözni, szupereket az egyik szegedi Angol ruha-turi és kölcsönzőben. Jártam bent, csodákat láttam, megvehetőek és kölcsönözhetőek is.
  Csonka J. SZKI szalagavatón a belépő vacsorával 3000Ft volt.azt hiszem még 20000Ft alatt járok.
  Ha valaki spórolni akar, az tud is, akinek meg van miből, az mindent be fog dobni, hogy ez az estélye 100000Ft-ba kerüljön!”
 • 24. FordTom 2011. január 31. 15:14
  „20. Morpheus_RexXx

  nincsen lehetőség a gyakorlati helyszín változtatására.. van állítólag az iskolának tanműhelye és 2 nagyobb pékség.. bérletet nem fizetnek egyáltalán vannak akik biciklivel járnak mert nem úgy állnak anyagilag. És azért időben kiérni az egyik nagyobb dorozsmai úti pékséghez azért ahoz elég ügyesnek kell lenni.
  neveket nem akarok mondani ha lesz cikk belőle akkor szívesen mesélek.

  21. Hunny24
  Adott pillanatban a fent nevezett iskola majdnem hogy egy fillérel sem támogatja a rendezvény lebonyolítását. Diákok és tanárok szabadidejükön kívül szervezik a dolgokat. A vezetőség szét tárja kezeit azzal a mondattal hogy "nincs rá keret" vissza kanyarodva a gyakorlatnál is hasonló a szöveg "örüljünk hogy van gyakorlat" tehát érdekes egynémelyeik iskola.És jelzem hogy én csak volt tanulója vagyok az adott intézménynek de van egy jó pár ismerős akik ott vannak/voltak lehetne mesélni..”
 • 23. FEFE 2011. január 31. 14:22
  „Szimpla rongyrázás az egész. Ha háromszor annyiba kerülne, akkor is szívesen költenének rá.
  Miért ne?”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakaszosan újítják fel a villamospályát a 4-es vonalán

Aláírta az önkormányzat a szerződést a kivitelezővel a szegedi 4-es villamosvonal felújítására. A munkát 2 hét múlva kezdik. Tovább olvasom