Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Tízezreket spórolhatunk bankváltással

Szeged - Érdemes bankot váltani, akkora a különbség a folyószámla-vezetésért kifizetett havi díjak között. Ugyanazokért a szolgáltatásokért az egyik pénzintézetben évi közel 30 ezer forintot kell kifizetni, míg a másikban csak 3600-at.
Azt mondják, a magyar ember kényelmes, és még akkor sem keres magának évente új bankot, ha sokallja a folyószámla-vezetésért felszámított díjakat. Holott megéri: lapunk számításai szerint több mint 20 ezer forintot is meg tud takarítani az, aki az összes létező pénzintézet összes ajánlatát – termékét – átbogarássza. Ilyenkor ugyanis nemcsak a számlavezetés díját kell összehasonlítania a meglévő kondícióval, hanem a többi szolgáltatásért felszámított összegeket is. Ebben benne van a pénzátutalás díja éppúgy, mint a bankkártyáért felszámított összeg, valamint az ATM-használat költsége is.

E sorok írója is bankot váltott nemrégiben, és viszonylag kis energiával megoldotta a problémát, igaz, régi pénzintézetébe kétszer is be kellett fáradnia. Az újba ugyan csak egyszer, de ott jó másfél órát vett igénybe az ügyintézés. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ügyfélként vállalkozói folyószámlát szüntettünk meg és váltottunk ki újat: a régi bankban havi 2400 forintért nyújtották ugyanazt a szolgáltatást, amit az újban 299-ért. A különbség éves szinten több mint 25 ezer forint. Ez tekintélyes összeg egy olyan mikrovállalkozó számára, akinek vagy van bevétele, vagy nincs, de folyószámlát mindenképpen vezetnie kell.

Közelgő ingyenesség

A kormány szeretné a folyószámlákra terelni a nyugdíjakat, szociális juttatásokat is, ezért az ingyenes folyószámla-vezetést szorgalmazza a bankoknál. A pénzintézetek viszont a költségeket az államra szeretnék hárítani. Megegyezés még nincs. Felbukkant azonban az ingyenesség egy előhírnöke: a Citibanknál már díjmentes számlavezetést ajánlanak. Az apró betűs részben azonban az is olvasható, hogy minimum nettó 150 ezer forintnak kell érkeznie a számlára havonta.

Valamivel bonyolultabb az ügyintézés, ha valaki a lakossági folyószámláját szeretné más bankba átvinni, hiszen az összes csoportos értéknapos megbízását új helyre kell irányítania. A bankok közötti verseny miatt azonban nem ritka, hogy az ügyféltől átvállalják az ügyintézést, csakhogy eggyel szaporodjon a náluk vezetett folyószámlák száma. (E sorok írójának édesapja legutóbb egy százalékkal magasabb kamatot kapott egy takarékszövetkezettől a megtakarítására, mert bankkártyát is igényelt. Azt mondták neki, vigye haza, rakja be egy fiókba, nem baj, ha nem használja.)

Körbefutottunk a piacon, milyen alapdíjért vezetik a bankok lakossági folyószámláinkat. A legolcsóbb a CIB Classic és az Erste Szorgos nevű terméke volt, 219 forintos havi díjjal, szorosan a nyomukban az MKB Lakossági terméke végzett, 220 forinttal. A Raiffeisennél találtunk 249 forintos ajánlatot, míg az OTP-nél a legolcsóbb kínálat is 319 forintról szólt.

Olvasóink írták

  • 3. bameg 2008. november 05. 21:50
    „sz@ros otp visszatatja a fizetésem”
  • 2. meo 2008. április 14. 13:26
    „Én azt tapasztaltam az OTP-től, hogy a náluk lévő folyószámlámra rendszeresen érkező havi fizetésem rendszeresen visszatartják 2-3 nappal. Eléggé bosszant!”
  • 1. Egy OTP-s... 2008. április 14. 11:14
    „Hát igen... az OTP néha egyoldalúan emelgeti fel a folyószámla vezetésére elkért havi díjat. Persze jó lenne váltani, de ha pl. valakinek OTP-s hitele van, szinte reménytelen megoldani ezt, így ki van szolgáltatva az OTP-nek. A számlavezetési díjért ráadásul semmi plusz szolgáltatást sem nyújtanak, sőt a mobilra érkező sms-ek külön kiszámlázzák, holott ez eredetileg benne volt a számlavezetési díjban, de úgy tűnik, nem volt meg az előírt éves nyereség/osztalék, így a kisemberektől mág ezt is beszedik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krumplinagyhatalom a megye, slágernövény lett a repce

Fagykár nem, az aszály annál inkább sújtotta a megyei növénytermelést 2007-ben, kukoricából csak… Tovább olvasom