Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Tízezres bírságok a Somogyi utcában

Szeged – Lakossági bejelentésre is elszállítjuk a szabálytalanul parkoló autókat – mondja portálunknak Czobor Anita, a közterület-felügyelet osztályvezetője.
– A belvárosban nem egyszerű és drága is parkolni. Minden évben megveszem a Somogyi utcára érvényes ovibérletet, az átépítéssel viszont a parkolók jó része megszűnt. Egyik nap az óvodába igyekeztem a kislányomért, mivel minden környező parkoló foglalt volt, a Boci előtti rakodási területen álltam meg. Bár ne tettem volna, mire kiértem, elszállították az autómat. Egy férfi azt mondta, hogy itt mostanában gyakran dolgozik a „pók" – panaszkodott egy kétgyermekes anyuka.

Olvasónk esete nem egyedi, az átépített belvárosban egyre többen parkolnak a tilosban. A Somogy utcai várakozóhelyek jelentős része megszűnt, az utca egyik oldalán sárga festés és tábla is jelzi a megváltozott forgalmi rendet. Amíg az újonnan épült szálloda felől várakozni tilos, addig az út túloldalán már megállni sem lehet. Nincs nap, hogy egy-két figyelmetlen autós ablakára ne kerülne kis fehér figyelmeztetés: „Tiltott helyen várakozik!".

Valaki megússza figyelmeztetéssel, más autóját elviszi a pókos kocsi. Napi 2-10 autót szállítanak el az SZKT-telepre a felújított belvárosból. A szerző felvétele
Valaki megússza figyelmeztetéssel, más autóját elviszi a pókos kocsi. Napi 2-10 autót szállítanak el az SZKT-telepre a felújított belvárosból. A szerző felvétele

Az autósok nincsenek könnyű helyzetben, míg az utca elején, a forgalomra merőleges a parkolást engedélyező tábla, addig a tiltást már párhuzamosan helyezték el. Csak az autóból kiszállva lehet megtudni, mit rejt az elfordított jelzés. Aki pedig figyelmetlen, alaposan ráfizet.

– Lakossági bejelentésre is elszállítjuk a szabálytalanul parkoló autókat – mondta lapunknak Czobor Anita. A közterület-felügyelet osztályvezetője kifejtette, kollégái naponta járják a belvárost, amennyiben a jogszabály előírja, elszállítják a tilosban várakozó járműveket. Megtudtuk, a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik a rakodóhelyeket, a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolókat is. – Sokan rutinból vezetnek, pedig a belvárosnak alaposan megváltozott a forgalmi rendje – mondta Czobor Anita. Hozzátette: átlagosan naponta 2-10 autót szállítanak el, a legtöbbet a rakodóhelyekről viszik az SZKT-telepre.

A „pókos autós" utazásért 22 ezer 225 forintot hagyhatunk a pénztárnál, amihez még hozzájön a tiltott várakozásért kiszabott bírság. – A szabálysértés összegét kormányrendelet rögzíti: megállni és várakozni tilos alatt parkolásért a helyszíni bírság 10 ezer forint. 50 ezer forintra számíthat az, aki jogtalanul foglalja el a mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhelyet – tette hozzá az osztályvezető. Hangsúlyozta, a várakozni tilosban csak akkor lehet megállni, ha a sofőr a kocsi közelében tartózkodik.

– Nem minősül várakozásnak, ha a sofőr hátrahagyja az autóját, és beszalad a boltba – mondta Czobor Anita.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. ifj. Nagy Gábor 2013. április 25. 10:55
  „56. _csutak_
  "Ezt csak azért írtam így le, mert azt írtad, a sárga csíkot nem keresztezheti."

  Hááááát, KRESZ-ből most hirtelen nem tudok hivatkozni semmit, de a közútkezelői gyakorlatban ahol keresztezni lehet szándék szerint, ott mindig megszaggatják.”
 • 65. kormoska 2013. április 25. 10:53
  „64.okz
  Az írásod és az állításaid most helytállóak,a dolgok így már pontosak.
  Soha,senkit NEM kívántam kitiltani,tudom nem is tehetem.
  Tíz éve várjuk(mi garázstulajdonosok és bérlők is),hogy előrelépés legyen....,de ez a terület minden képviselő számára"vörös posztó".
  Indítványoztuk az Szkt-nál a fizetőövezetbe való bevonását,de annak jogszabályi akadálya van.Patthelyzet.”
 • 64. okz63 2013. április 24. 22:17
  „62. kormoska 2013.04.24. 20:26
  Nos, Szondi Ildi és a főkapitány is jól tudja, de volt már rá példa, hogy elektromos kaput szereltek egy ilyen udvarra a Tisza L. krt-on, mert ott is hasonló áldatlan állapotok voltak, bár az IKV tulajdonú udvar volt, így lehet, hogy más helyzet. Az már más kérdés, hogy nagyon nehéz megoldani az üzemeltetését, mert képzeld csak el, ki fizetné az áramát a rendszernek? Az éppen 3 lépcsőház a Párizsi krt-on, egy a Mérey utcán, illetve még 5 a Mérey utca felöl a belső épületeken. Jól tudom, hogy néz ki, régebben rendszeresen jártam oda javítani, az első négy lépcsőház ugyanazon képviselő céghez tartozott akkorban. De a lényeg, hogy egyenlőre senkit nem tilthatsz ki, csakis ha a garázsod elé parkol, vagy elállja a kifelé vezető utat. Ez egy nagyon szar helyzet ott, egyszer talán csak megoldódik.”
 • 63. okz63 2013. április 24. 22:09
  „61. J.G. 2013.04.24. 10:20
  "Jo sok tevedest hoztal ossze..."
  kormoska sem közterületről, hanem közútról beszélt korábban, márpedig szerintem neked a helyszínről sincs halvány segéd fogalmad sem, mivel ez a Mérey utcai zárt udvar - több társasház közös belső udvara - ahová nagyon sokan beparkolnak rendszeresen, mivel senki nem kéri tőlük számon, hogy mit keresnek ott. Pedig eléggé egyértelműen szerintem ki volt még régebben írva, hogy tilos, kivéve IKV engedéllyel, de hát ez a legtöbb oda parkoló autósnak akár ott se lett volna. Én a másik részen szoktam a kocsma melletti kapubejáró után, ahol jóval kevesebb hely van, de mivel oda munkáért, illetve számlázni járok, így az jogos is. Legutóbb special dolgoztam is a házban, tehát egyértelműen belekötni sem lehet, mivel mindig tudják nekem igazolni, hogy miért is állok ott.”
 • 62. kormoska 2013. április 24. 20:26
  „59.okz 63.
  NEM ÉRTETTÉL MEG,és pár dologban nem vagy naprakész(elnézést a tegezésért)!
  Hekáné Szondi Ildikó volt önkormányzati képviselővel,és Zélity László Szeged rendőrkapitányával beszéltem személyesen ill telefonon tavaly októberben,egy fogadóórán.
  Mindketten kijelentették:A Mérey u 15.sz alatti tömb belső közlekedő útjai KÖZTERÜLETNEK minősülnek.
  Tehát nem csak akkor szállítanak el,ha garázs elé állnak.Ha a belső közlekedő úton valaki megáll vagy akadályozza a kijutást a rendőrség a Szepark-tól megrendeli a szállítást!
  22.000 körül van az elszállítás+a rendőrségi feljelentés.A tényekkel nehéz vitatkozni,párszor a saját szememmel láttam a folyamatot.......

  Szegeden több hasonló helyzetű belső udvar is van,egységes-tartós megoldást kéne találni,mert ez így csak alkalmi"tűzoltás".”
 • 61. J.G. 2013. április 24. 10:20
  „59. okz63 2013.04.24. 05:41
  Jo sok tevedest hoztal ossze...
  Attol, hogy valami kozterulet, lehet, hogy neked kell rendben tartani. Pl. Haz elotti jardarol havat eltakaritani, stb. Nem tudtad?

  Garazs elotti resz altalaban kozterulet. Az en garazsom elotti terulet is, viszont a fuvet mar nem nyirjak le ott. Jo, mi? Sot ha egy kobmeter sodert odateszek engedely nelkul, meg is buntetnek. Megis nekem kell rendben tartani, mert ha nem, akkor is megbuntetnek.

  A forgalombol kivont kocsidat pedig a kornyezetvedelmi torveny miatt nem tarolhatod az udvarodon, csak a garazsodban.”
 • 60. okz63 2013. április 24. 05:47
  „54. Calypsol 2013.04.23. 19:09
  "Mivel ott folytonos sárga vonal választja el a kerékpársávot az úttest többi részétől, úgy ott nem haladhat át a parkolni kívánó autós. Ha csak repülni nem tud, nem értem, hogy kerülhet a járdára az autó."

  Mint ahogy a kerékpáros sem jöhet(ne) ki róla, de ezt mégis állandóan megteszik, pedig előzni is csak úgy volna nekik szabad, ha nem jönnek ki közben a vonalon kívülre. No és akkor mesélj, hogy a kerékpárosok hogy kerülnek mégis a Felsőtiszaparton a járdára? Javarészük már jócskán betöltötte a 12 évet, pedig főútvonalon csakis 12 éves kor alatt szabad ott tekerni. ;-)

  Félreértés ne essék, nem védem őket - bár szerintem ott aztán rajtad kívül nem sok embert zavarnak az ott parkoló autósok, hiszen el lehet férni tőlük - de ha már elkezdted az autósokat szekálni, akkor említsd meg azt is, hogy a másik közlekedésnem képviselői is magasról tesznek a szabályokra a járdával kapcsolatban...és ők nem parkolnak, hanem gurulnak rajta, sokszor még csak nem is 10 km/h-val. ;-)”
 • 59. okz63 2013. április 24. 05:41
  „57. kormoska 2013.04.23. 21:13
  "Én KIMONDOTTAN AZOKRA az"alkalmi"parkolókra utaltam,akik elállják a garázskijáratokat"
  Én is pont rájuk gondoltam, amikor az elszállítás volt, bár mivel az egy magánterület, eléggé kétséges a jogossága. A közterület felügyelet csakis közterületről szállíthat el autókat. Íme a hivatalos jogköre a köztereseknek:

  "Szabálytalanul elhelyezett jármű elszállítása
  A felügyelő - az üzemben tartó értesítése mellett - elszállítással eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti."

  Tehát ők csakis közútról szállíthatnak el bármilyen járművet is.

  "A járdák széléig a társasház a felelős tulaj,a belső utak viszont KÖZÚTNAK számítanak(a rendőrség tájékoztatása szerint)!"
  Rosszul tájékoztattak, hiszen akkor a KÖZÚT-kezelőnek kellene rendben is tartania. Ha a társasház tulajdona, akkor bizony neked kell gondoskodni a rendben tartásáról, időnkénti felújításáról, stb. Tehát csak és kizárólag ha a garázsod elé állnak, akkor hívhatsz hivatalos segítséget, de akkor mégegyszer: szerintem akkor is kétséges, hogy jogosan avatkoznak-e be magánterületen...ezzel az erővel az udvaron akkor a lejárt műszakijú autódat sem tárolhatnád, mivel közterületen az is tilos és el fogják onnan szállítani. ;-)

  És mielőtt szó érné a ház elején, én már régóta nem járok be oda leállni - régebben tettem és akkor is csakis szabályosan, nem garázs elé állva - mert egy közös képviselőnek ott van az irodája és gyakran megfordulok ott. Viszont már jó ideje az udvarnak azt a részét használom erre, ami közvetlenül mellettük van - másik kijárattal. És hát mivel az ő kifejezett engedélyükkel teszem, így nem is igazán lehet belekötni. Az már más kérdés, hogy negyedóránál többet nem szoktam ott várakozni. ;-)”
 • 58. Ganxta 2013. április 24. 00:20
  „40. masaka 2013.04.23. 14:17

  Ingyen tanítani a népet? Nem őrültem meg.

  Aztán meg saját pénzemen járjak bíróságra?”
 • 57. kormoska 2013. április 23. 21:13
  „okz63.
  Én KIMONDOTTAN AZOKRA az"alkalmi"parkolókra utaltam,akik elállják a garázskijáratokat(15 garázs van az udvarban),illetve semmivel sem törődve akadályozzák az udvarból való kijutást!
  A szabályosan parkolókkal(főleg az ott lakókkal)semmi bajom.Már látásból ismerem a kocsijaikat és általában szabályosan parkolnak.
  És 1-2 pontosítás:Az említett Mérey utcai tömbbelsőben már csak egyes garázsok-üzletek területe van az IKV-tulajdonában.
  A járdák széléig a társasház a felelős tulaj,a belső utak viszont KÖZÚTNAK számítanak(a rendőrség tájékoztatása szerint)!
  Mivel ez évtizedes probléma egy kártyás sorompó lenne a megoldás,az elszállítás nem az!Szerintem minden ott lakó(és az Ikv is) beszállna valamennyivel.
  Most a körzet önkorm.képviselőjénél pattog a labda......”
 • 56. _csutak_ 2013. április 23. 21:08
  „@Calypsol :
  Minden jó, pici pontosítás:
  A folyamatos sárga csík = MEGÁLLNI TILOS!
  Szaggatott sárga = várakozni tilos.
  Ezt azért definiáljuk, mert nem mindenki tudja:
  Megállás:
  bármely okból történő egy helyben tartózkodás, ahol tábla vagy egyéb (KRESZ) ok nem tiltja a megállást, amikor is a gépjárművezető a járműve mellett tartózkodik!
  Tehát nem hagyhatja el egy percre sem mert akkortól már nem megállás hanem VÁRAKOZÁS lesz.

  Ezt csak azért írtam így le, mert azt írtad, a sárga csíkot nem keresztezheti.
  Megteheti, ha várakozó hely van a kerékpár sávon kívül, öböl vagy egyéb formában.
  Őszintén szólva néha én is töprengtem Hollandban vagy Brüsszel némely részén :)”
 • 55. le-gott 2013. április 23. 20:41
  „Olvassátok már el a cikket ! És az össze-vissza való , teljesen, az alapesettől eltérően duma és szájkarate ellenére rá fogtok jönni , hogy a szolgáltató a majd tízezer ft-os / csak oda szóló / és rohadt drága óvodás bérlet ellenére nem biztosítja a bérleteseknek az ott !/ ahová szól ! / parkolás lehetőségét ! Tehát nem szolgáltat !”
 • 54. Calypsol 2013. április 23. 19:09
  „49. mackópajtás 2013.04.23. 18:00

  "40. § (8)A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
  a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
  b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
  d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg."

  "18. § (4) A kerékpársávot az úttest többi részétől folytonos - az útkereszteződésnél, továbbá ahol a járművek várakozóhelyét az úttest széle és a kerékpársáv külső széle között jelölték ki, szaggatott - sárga vonal választja el."
  (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM)

  Mivel ott folytonos sárga vonal választja el a kerékpársávot az úttest többi részétől, úgy ott nem haladhat át a parkolni kívánó autós. Ha csak repülni nem tud, nem értem, hogy kerülhet a járdára az autó. Nem mellesleg a jádának több, mint a felét foglalják el az autók, a gyalogosoknak pedig nemhogy másfél méter nem marad, de a kerékpársávon kényszerülnek gyalogolni, mert nem férnek el másként.”
 • 53. _csutak_ 2013. április 23. 19:08
  „Vádolom a város vezetésének a közlekedésért felelősét hozzá nem értéssel elkövetett állampolgár kifosztása miatt!
  Van külföldi tapasztalatom jó is és még jobb is.
  Maradjunk a jónál:
  Ahova nem mehetne be hétvégén az autó elvárom a változtatható jelzést mutató jelzőtáblát!
  Minden irányból!
  Nem büntetni, tájékoztatni!
  Elvárom azt is, ha forgalmi rend változás van akkor azt 30 napig FELTŰNŐEN jelezzék!
  Azért lettek oda ültetve, hogy a lakosságot,, átvitt értelemben minden arra járót becsületes tájékoztatással lássák el.”
 • 52. okz63 2013. április 23. 19:00
  „25. kormoska 2013.04.23. 12:38
  "De az MÉGSEM állapot,hogy az ember arra VÁRJON ÓRÁKIG,hogy a saját garázsából kiállhasson!"

  Nos, akkor itt az igazság! Viszont ha valaki beáll szabályosan egy helyre, azt nem tilthatod meg, maximum ferde szemekkel nézhetsz rá. ;-)”
 • 51. okz63 2013. április 23. 18:57
  „19. kormoska 2013.04.23. 11:39
  "Felhívom a MÉREY UTCAI tömbbelsőben előszeretettel egész nap ingyen parkolók figyelmét,hogy már ONNAN IS elszállítják a kocsikat!A külföldit is."

  És mi alapján állapítja meg a pókos, hogy vajon nem-e éppen egy ott lakóhoz érkezett az autós?
  Már bocsánat, de az az IKV magánterülete, ahhoz nem lenne joga a póknak bemenni elszállítani,
  maximum azokat, akik esetleg garázs elé parkolnak, mert az már más kérdés.”
 • 50. okz63 2013. április 23. 18:55
  „11. mangó1 2013.04.23. 11:03
  "Szegeden van két parkoló-ház is mért nem veszik igénybe azt az autósok"

  Az Arany J. utcait kb. akkor fogják sokan használni, ha nem lesz közelében ott az ingyenes rakpart - ami nagy előny, ha nincs árvíz - és ha mondjuk olyan lesz, mint a Honvéd téri. Én nem szeretném, ha egy polcra kerülne az autóm, amihez csak akkor tudok hozzáférni bármit bepakolni, ha már távozni készülök. Az egy nagyon rossz konstrukció, nem véletlenül kihasználatlan.”
 • 49. mackópajtás 2013. április 23. 18:00
  „47. Calypsol 2013.04.23. 17:11

  Az elsőnél ha jól látom nem tiltja semmi a parkolást, és ha járdán marad hely a gyalogosoknak akkor 1 tonna tengelyterhelés alatt szabad ott parkolni.”
 • 48. cinkapana 2013. április 23. 17:27
  „MINŐSÍTHETETLEN, SUNYI, de legalábbis ARCÁTLANSÁG amit művelnek ! Nem elég, hogy vitatható módon elszállítják az autót, de még fel is jelentik azt. A 22 méteres táblát egyik napról a másikra cserélték 50 méteresre a Somogyi Béla utcában, aznap és másnap kaszáltak ! Mi a nyavalyás nyü indokolja a rakodási területet 50 méter hosszan ? Miért kell két három embernek (döntéshozók) szívatni a gépkocsival közlekedőket ! Mi a fityfene indokolja a Somogyi Béla utca lezárását
  hétvégén. Ami egyébként nincs is lezárva ? Ki a fene kapott NOKIÁS dobozt ?”
 • 47. Calypsol 2013. április 23. 17:11
  „A Felső Tisza-parton minden este rengetegen parkolnak a járdán, szabálytalanul. Itt: http://goo.gl/maps/1xnfu
  A másik irányban pedig nem egy taxist láttam már a kerékpársávon állni. Úgy látszik, számukra ismeretlen ez a tábla: http://goo.gl/maps/tcygc”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az ELI-projekt

A szegedi lézeres kutatóközpont tudományos technikai berendezésének koncepcionális terveit vitatta meg a napokban az ELI-ALPS Tudományos Tanácsa. Tovább olvasom