Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Tízezres bírságok a vízpartokon

Szeged - Még csak az év fele telt el, de a vízi rendőrök és a halőrök már 1 millió 350 ezer forintnyi bírságot szabtak ki Csongrád megye horgászaira.
Ez több, mint az előző évek hasonló időszakában – de az ellenőrzés is több, és a horgászok száma is nő. Most két halász ügyében is vizsgálatot indítottak.

A vízi rendőrök és a halőrök idén január óta sokkal gyakrabban ellenőrzik a természetes vizeket, mint korábban. Július elejéig 115 horgászt jelentettek föl a megyében szabálytalanság miatt, 80 esetben szabtak ki bírságot, egyenként zömében 15-20 ezer forintosakat, ezek összértéke 1 millió 350 ezer forint. Ez nagy szám, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a megyében mintegy tízezren horgásznak, és a Tiszára, Marosra is mintegy négyezren váltanak engedélyt.

Papp András, a megyei mezőgazdasági hivatal halászati felügyelője kérdésünkre elmondta: éjjel is ellenőriztek, akkor is, amikor a hivatásos halászok dolgoznak, épp azért, nehogy felmerüljön, hogy kivételeznek bárkivel. A halászati szövetkezet halőrei és a vízi rendőrök járták a folyót, utóbbi csapatot a határőrségtől érkezett kollégák erősítették.

Ezentúl gyakrabban ellenőrinek. Fotó: DM/DV
Ezentúl gyakrabban ellenőrinek. Fotó: DM/DV

Halászokat is ellenőriztek. A felügyelő két furcsa esetről számolt be. Egy hónapja a Tiszán igazoltattak a rendőrök egy halászt, aki a kérdésre – van-e valami zsákmánya – nemmel felelt. Ezután ellenőrizték a csónakot, és előkerült egy harcsa. Nem volt világos, miért akarta eltitkolni a fogást, mert bár a 80 centinél kisebb példányokat ebben az időszakban tényleg tilos fogni, ez a harcsa jóval nagyobb volt. A rendőrök ezek után tüzetesen átnézték a csónakot, és végül hajózás rendjének megsértése miatt indítottak eljárást.

A másik történet: csapóhorgon száradó ezüstkárászt fényképezett és vágott le a halászati felügyelő, és eljárás indult a szerszám gazdája ellen. A csapóhorog nem tiltott eszköz, de itt nem szabályosan használták: nyolcvan centit apadt a folyó egyik napról a másikra, így került szárazra az élő hal. A törvény értelmében ha lett volna bizonyíték arra, hogy a csalihal azután döglött meg, hogy leapadt a víz, állatkínzás miatt elmarasztalhatták volna az eszköz gazdáját. A hatósági állatorvos azonban a bevitt kárászról nem tudta megállapítani, hogy az apadás előtt, vagy utána pusztult el. Így a halászt csak figyelmeztették, és fölszólították arra, csak annyi eszközt tegyen a vízbe, amennyit megfelelően tud ellenőrizni.

Legális peca – már 3-4000 forinttól

Az ellenőrzések célja az is, hogy a lebukás növekvő rizikójától tartva minél többen váltsanak engedélyt. Ez manapság tényleg drága dolog: aki két területi engedélyt vált, akár harmincezer forintot is fizethet érte összesen. A halászati felügyelő arra hívja fel a figyelmet, hogy nem muszáj éves területi engedélyt venni. Aki kivált egyéves állami jegyet, és belép egy egyesületbe – mindez nem kerül 3-4000 forintnál többe –, aztán amikor ráér pecázni, napijegyet vált valamelyik horgászboltban az adott vízterületre, máris legálisan hódolhat a szenvedélyének.

Olvasóink írták

 • 10. hehe 2008. július 10. 00:01
  „A VIZIRENDÖRÖKNEK VIZIPISZTOLYUK VAN ?”
 • 9. Halász 2008. július 09. 14:15
  „Sokan úgy mennek a Tiszára, hogy ott aztán mindent lehet! Nem árt ott is a rend. Remélhetőleég kicsit javul a helyzet. A közutakon
  már észre lehet venni a javulást és szerintem a Tiszán is.”
 • 8. rendőr 2008. július 09. 13:28
  „Nem hinném,hogy a rendőröket kellene hibáztatni, nekik az a dolguk ,hogy betartassák a szabályokat.”
 • 7. ráérő 2008. július 09. 12:17
  „Nem hiszem hogy a tilalom alatt egyetlen halászt is ellenőriztek vagy meg állitottak szállitojármüvet meg nézni hogy mit rejt a tartály.Meg győződésem akik a legnagyobb disznoságot elkövetik azok még be is zsebelik 4-5ezer horgász pénzét,és még meg is bűntetik egy méreten aluli halkifogásáért.”
 • 6. kicsillag 2008. július 09. 11:01
  „Javítom magam: egyetért egybe.

  A külföldiek bírságolásáról volt pár hete egy jó riport a TV-ben, ahol vázolták a külföldiek bírságolásával kapcsolatos problémákat. Sajnos nehezen behajtható, és amit behajtanak, az se kerül vissza ahhoz az államhoz, ahol azt kirótták, hanem a behajtó államot gazdagítja. A büntetés mértékének el kell érnie egy bizonyos mértéket, hogy az átkerüljön egy másik államhoz, mert ezen összeg alatt nem éri meg foglalkozni vele, ugyanis a költségek elviszik szinte a behajtható pénz egészét.”
 • 5. kicsillag 2008. július 09. 10:54
  „Én személy szerint egyet értek azzal, hogy aki a szabályokat be nem tartva horgászik, azt igenis megbüntessék. Sajnos horgászvizeink nem arról híresek, hogy ontanák a halat, és ha azt még egyesek szabálytalanul, sőt engedély nélkül kizsákmányolják, akkor én még keveslem is azt a 15-20 ezer forintos bírságot. Én többet fizetek az engedélyért.
  Nagyon sok horgász hülyének nézi az ellenőrt, de még a rendőrt is! Csak arra nem gondol, hogy ha át akarja vágni a rend őrét, és az rájön (és rá is jön), akkor nagyobbat fog koppanni, hisz akkor a rendőr is másképp áll az illetőhöz.
  A vízirendőr egyébként köteles a csónakot átvizsgálni akkor is, ha van rajta sapka, akkor is, ha nincs! Egy rossz műszaki állapotú csónak ugyan úgy balesetveszélyes, mint egy rossz állapotú személygépkocsi.
  A napijegyes horgászat se olcsó, főleg ha azt nézzük, hogy egy egy alkalmas napijegy a Tiszára vagy más, a horgászegyesületek kezelésében lévő vízterületre 2500-3000 Ft legalább. Akkor már inkább az éves területi engedély 15-20 ezer forintért.”
 • 4. Giga 2008. július 09. 09:05
  „"akár harmincezer forintot is fizethet érte összesen"

  olyan vizekért, amikben alig van hal, mert a vizkezelők nagykutyái a saját magántavaikba hordatják a halat... (persze a tisza kivátel, de az meg más történet)

  Másik részről meg persze megint a büntetéseken van a hangsúly. itt is lehet pénzt tarhálni befelé gyorsan-sokat. Ezek is olyanok már mint a parkolási társaságok: "Semmit nem nyújtuk, de kaszálunk!"”
 • 3. szerintem 2008. július 09. 08:37
  „"A rendőrök ezek után tüzetesen átnézték a csónakot, és végül hajózás rendjének megsértése miatt indítottak eljárást."

  Szóval nem volt rajta sapka.”
 • 2. 4 2008. július 09. 07:43
  „Tisztelt Bakos András úr !

  Az újság olvasóit mikor fogják tájékoztatni arról, hogy a rendőrség mennyi, és milyen összegű bírságot szabott ki külföldi állampolgároknak, és ezen bírságok mennyivel gazdagították a Magyar államot.

  Ezekről is szívesen olvasnánk az újságban!
  Vagy ez tabu téma???”
 • 1. maci52 2008. július 09. 06:47
  „Büntetni,büntetni,büntetni,ez a módi járja minden területen.Szerintem eleve lekéne vonni a 10%-ot a fizetésekből büntetés előlegként mindenkitől,így Feriék nyugodtan alhatnának,meg lesz a fizetésük,nekünk meg nem kellene egyszerre fizetni minden marhaságért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruzsán nyaral a tíztagú Benkő család

Ruzsa - Lapunkban olvasott a tíztagú Benkő családról Papp János, Ruzsa expolgármestere, aki úgy… Tovább olvasom