Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tízkilónyi aranykincset mutatnak be

Tízkilónyi aranykincset mutatnak be
Szeged - A nagyszentmiklósi aranykincs hű másolatából nyílik kiállítás pénteken a Móra Ferenc Múzeumban. Tízkilónyi 24 karátos aranyat, például ékszereket, kancsókat és kardokat láthatnak az érdeklődők.
– A nagyszentmiklósi a kora középkori Európa egyik legfontosabb kincsegyüttese. A másolatát a huszadik század elején készítették, nem tudni, hogy miért – mondta lapunknak a tegnapi sajtóbejáráson Szilágyi Kata régész.

A nagyszentmiklósi aranykincset 1799-ben találta meg egy szőlősgazda ásás közben, de az eredeti darabokat I. Ferenc császár intézkedései miatt a bécsi Kunsthistorisches Museumban őrzik. A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő hű aranymásolatokból Kincsek-Titkok-Aranyak címmel nyílik kiállítás pénteken délután 5 órakor, melyet július 3-áig láthatnak az érdeklődők.
 
10 kilónyi, 24 karátos aranyból készült tárgyat állítanak ki a múzeumban. Fotó: Kuklis István
10 kilónyi, 24 karátos aranyból készült tárgyat állítanak ki a múzeumban. Fotó: Kuklis István

Láthatunk majd aranyból készült kancsókat, dísztárgyakat, kardmarkolatot, ékszereket, valamint ruhadíszeket is. Mind gazdagon díszítettek például harcos-, bika-, ló- vagy nőiesebb virágmotívumokkal. A múzeum dolgozói egy különleges mérleggel is készültek, amelyen a látogatók megmérhetik, hogy saját testsúlyuk mennyit ér aranyban, valamint azt is, hogy hány lovat érnének az avar korban.

A három teremben elrendezett tárlaton nemcsak a 23 darabból álló, 10 kilónyi, 24 karátos aranyból készült, felbecsülhetetlen értékű tárgyakat mutatják be, hanem bepillantást engednek a honfoglalás és az avar kori emberek életébe is. Láthatnak például trepanált koponyákat a tizedik századból.

– Ebből a korból jelképes és sebészetileg trepanált koponyákat is kiállítunk. Ekkor, ha valakinek mentális betegsége volt, akkor vágtak egy lyukat a koponyáján, hogy a rossz szellemek távozhassanak. Meglepően jó eséllyel élték túl a betegek – mesélte Szilágyi Kata, miközben körbevezetett az épülő tárlaton.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolygóközi hollandi a szabadtérin

Merészen új ötlettel nyit idén a 85 éves szegedi szabadtéri: július 1-jén Wagner operáját, A bolygó hollandit a világűrbe emelve mutatják be. Tovább olvasom