Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Tízmilliókba kerülnek a szabadtérin közreműködők

Szeged - Sokan vannak, ezért együtt sokba is kerülnek a szabadtéri produkcióiban közreműködő szegedi muzsikusok, kórustagok, táncosok és statiszták. Az évközben többnyire közalkalmazottként dolgozó mellékszereplők egy kis mellékesért örömmel feláldozzák a pihenésüket.
Az olyan nagyszabású Dóm téri előadások esetén, mint a Marica grófnő, a közreműködő kórustagok, muzsikusok, táncosok és statiszták jelentősen megnövelik a produkció költségét. Bár egyenként nem keresnek sokat, együtt lényegesen többe kerülnek, mint a sztárok. A Kálmán-operettben 60 fős zenekar, 80 tagú énekkar és 49 táncos lépett fel, a darab 70 milliós teljes költségvetésének majd' egyharmadát az ő gázsijuk vitte el. Hasonlók az arányok az augusztusban visszatérő Rudolfnál és a Bánk bánnál is.

– Mindig egyes produkciókra kötünk szerződést a fellépőkkel, akiknek gázsija a konkrét feladatuktól függ. A gyermekszereplők 30-40 ezer, a statiszták 40, a kórustagok 80-90, a zenekari tagok 90-100, a táncosok pedig 100-120 ezer forintot kapnak összesen a próbákért és az előadásokért. Mivel a közreműködők közül ők vannak a legtöbben, így ők kerülnek a legtöbbe is – mondja Bátyai Edina. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ügyvezető igazgatója azt is elárulja: a díszítőkkel, a fodrászokkal, a világosítókkal, hangosítókkal és a nézőtéri felügyelőkkel nem a fesztivál köt szerződést, hanem azok a vállalkozók, akik ezeknek a feladatoknak az ellátását a kialkudott összegért biztosítják.

Visszajön Marica

Bár még nem kötötték meg a szerződést, a nagy siker után szinte biztosnak látszik, hogy jövő nyáron visszahozzák a Marica grófnőt a Dóm térre. Készül a 2008-as program, amit még az augusztus 20-i évadzárás előtt szeretnének meghirdetni – tudtuk meg Bátyai Edinától. A Kálmán-operettre egy Passauból érkezett negyven fős német csoport is kíváncsi volt. Annyira örültek a német feliratozással futó produkciónak, hogy másnap reggel, amikor szálláshelyükön, a Forrás Hotelben felismerték Eszenyi Enikőt és Pindroch Csabát, lerohanták, majd össze-vissza csókolták őket.

– Az elmúlt években már nem énekeltem a szabadtérin a kórusban, de most Eszenyi Enikő, Lukács Gyöngyi, Tordy Géza olyan vonzerőt jelentettek, hogy már csak miattuk is újra beszálltam. Annak, aki közalkalmazotti fizetésből él, bizony jól jön a nyári szünetben ez a kis mellékes – véli Katona Judit, a Király-König Péter Zeneiskola énektanára, aki korábban egy ideig a színház kórusának is tagja volt. – Amikor az embernek családja van, már nehezebb az éjszakázás, mert másnap otthon is helyt kell állni. A Marica grófnőért persze megérte, mert professzionális munkát láthattunk testközelből. Nagy élményt jelentettek az előadások, inspirált bennünket a közönség. Gyerekkorom óta nézem a Dóm téri előadásokat, később sokban szerepeltem is, úgy tűnik, egyre inkább európai színvonalúak a produkciók. Nekem csak a nagyszabású operaelőadások hiányoznak.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai is örülnek a nyári munkalehetőségnek. – Ma már nem kell lasszóval fogni a zenekari tagokat a nyári munkára, hanem egy kis harc is ki szokott alakulni, amikor dönteni kell arról: ki, melyik produkcióban vehet részt. Közalkalmazottak vagyunk, nekünk is jól jön a mellékes. Még úgy is, ha fel kell érte áldoznunk a pihenésünket – hangsúlyozza Szelezsán István zenekari titkár. Igyekeznek humánusan elosztani a munkát, így minden zenekari tag benne lehet valamelyik darabban. Aki mindegyikben muzsikál, annak csak a Bánk bán augusztus 20-i előadása után kezdődik a nyári szabadság, és a szeptember 3-i évadnyitó társulati ülésig tart.

Név nélkül a Szegedi Nemzeti Színház több művésze is úgy fogalmazott: számukra is fontos lenne, hogy fellépési lehetőséghez jussanak a nyáron. Régebben, amikor két operaprodukciót is műsorra tűztek a szabadtérin, a nagy sztárok mellett a kisebb szerepeket mindig a szegediek énekelték. Idén csak négyen lépnek fel a Bánk bánban, illetve hat színész A Zördögben, amit pénteken mutatnak be az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom