Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Tízmilliós csalással vádolják a hódmezővásárhelyi elmeorvost

Nem fogadott el egy fillért sem, csak segített – ezt mondta az ideg-elme orvos, akit azzal vádol az ügyészség, hogy fogyatékosnak minősített olyan embereket is, akik nem azok. A valótlan igazolások alapján 49-en kaptak támogatást. Az államot több tízmillió forint kár érte.
A költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőperben május közepéig 51 vádlottat fog meghallgatni a Szegedi Járásbíróságon Juhász Zsuzsanna bírónő tanácsa. A vád szerint az elsőrendű vádlott, a 63 éves dr. L. E. ideg-elme gyógyász Hódmezővásárhelyen 2001 szeptemberétől 2010 decemberéig több embernek valótlan tartalmú szakorvosi igazolásokat állított ki. Ezzel a papírral a háziorvoshoz mentek, aki kiállította a fogyatékossági támogatás igényléséhez szükséges beutalót.

A kérelmek eljutottak a Magyar Államkincstárhoz, az Országos Orvosszakértői Intézet bizottságához, ahol a papírokból minden esetben azt állapították meg, hogy az igénylők fogyatékosok, így jár nekik a támogatás. Így az állam a legtöbb érintettnek 1 millió és 2,5 millió forint közötti összeget fizetett ki, mire kiderült a csalás. A kárnak csak egy kis része térült meg.

Az elsőrendű vádlott a tegnapi tárgyaláson nem tett vallomást. A bírónő így azt olvasta fel, amit a nyomozás közben a rendőrök kérdéseire válaszolt. Egy alkalommal azt felelte, a hozzá forduló betegektől tajkártyát kért, ez alapján dokumentálta őket. Arra nem kötelezi semmi, hogy a személyi igazolvány alapján is azonosítsa őket. Akikkel ő találkozott, azokról gyakran laikus szemmel is megállapítható volt, hogy betegek. Beszámolt arról, hogyan zajlott az állapotukat felmérő teszt elkészítése, amelynek végén az orvos beírja azt is, mennyi a páciens IQ-ja. A számítógép, amelyben a betegek adatait is kezelték, 2010-ben elromlott. Egy szerelő elvitte, és az információk egy része eltűnt.

Más, konkrét esetekkel kapcsolatban elismerte, hogy nem töltötte ki szabályosan a tesztet, a beteg kinézete alapján írt be valamit. Megtörtént, hogy azért állított ki igazolást, hogy segítsen egyes embereken. Máskor előfordult, hogy fenyegetés hatására cselekedett így. Elismeri, ez hiba volt, de úgy gondolta, ha az illetők hozzájutnak a támogatáshoz, az végső soron használ a társadalomnak, mert így talán nem követnek el bűncselekményt. A doktornő kijelentette, ezért ő nem fogadott el pénzt, és maga nem is ajánlotta fel ezt a segítséget. Vigyázott a pecsétjére, de egy alkalommal felhívta egy férfi, azzal, hogy az ő pecsétjének elkészítését rendelte meg tőle valaki. Végül nem derült ki, hogy ki, mert a telefonbeszélgetés megszakadt.

Dr. L. E. a felolvasott vallomásairól azt mondta, több olyat is hallott most, amely idegenül hat a számára. A bírónő felajánlotta, hogy még egyszer, mondatról mondatra végigmennek a szövegen, és jelezheti, mit szeretne pontosítani, de ezt nem kérte. A tárgyaláson az is kiderült, hogy a doktornő egészsége megromlott, és ezt hiteles orvos szakértői vélemény is igazolja. Védője kérésére a bíróság feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, így át tud járni Hódmezővásárhelyre, hogy ott élő édesanyját ápolja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 főúton lesz állandó traffipax

Állandó sebességmérésre lehet számítani az Izabella hídnál, az Algyői és a Bajai úton – áll egy kiszivárgott dokumentumban. Tovább olvasom