Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Tízmilliós kérdés az iskolákról

Csongrád megye - Dilemmában az önkormányzatok: tovább működtetnék iskoláikat, de még nem világos, ez mekkora áldozatot követel tőlük januártól. A hónap végéig nyilatkozniuk kell szándékukról.
Szeptember 30-áig kell szándéknyilatkozatot tenniük a 3000 lelkesnél nagyobb önkormányzatoknak: vállalják-e iskoláik működtetését január elsejétől. Október végéig pedig döntést kell hozniuk.

Ismert: a köznevelési törvény egyes rendelkezései az idei becsengetéssel hatályba léptek (lásd keretes írásunkat), 2013. január 1-jétől pedig államosítják a 3000 lelkesnél kisebb települések oktatási intézményeit – a Klebelsberg Kunó nevét viselő, tankerületekből felépülő állami intézményfenntartó központi irányítás mellett gondoskodik az iskolák működtetéséről is. Az állam biztosítja a pedagógusok bérét, a szakmai felügyeletet, az önkormányzatok gondoskodnak a tulajdonukban lévő iskolák ingó- és ingatlanvagyonáról – de nem szólhatnak bele például az intézményvezetők kinevezésébe és a pedagógiai programokba. Ha egy 3000 fősnél nagyobb településnek ez túl nagy anyagi terhet jelent, a képviselő-testület lemondhat a működtetésről az állami intézményfenntartó javára.

Számtanpélda. Nemcsak a diákok számolnak, az önkormányzatoknak is fejtörést okoz, hogy képesek-e kigazdálkodni az iskolafenntartás költségét. Illusztráció: Schmidt Andrea
Számtanpélda. Nemcsak a diákok számolnak, az önkormányzatoknak is fejtörést okoz, hogy képesek-e kigazdálkodni az iskolafenntartás költségét. Illusztráció: Schmidt Andrea


A Pedagógusok Szakszervezete szerint a járásokhoz kerülő iskolákban a tankerületek arra fognak törekedni, hogy 100 százalékos kihasználtsággal működtessék intézményeiket, így a kisebb tanulói létszámúakat átcsoportosítják, aztán kiürítik és bezárják. A fenntartóváltás, a kötelező óraszám emelése, a 16 éves korig tartó tankötelezettség bevezetése miatt jelentős pedagóguselbocsátásra számít az érdekvédelmi szervezet. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azonban a héten több fórumon hangsúlyozta: „Nem lesznek szándékolt elbocsátások, összevonások. De a gazdaságos működési feltételeknek meg kell felelni, ezért lehetnek összevonások – ebből pedig logikusan következik, hogy ott kevesebb pedagógus is el tudja látni a feladatot".

Köznevelési menetrend

Szeptember 1-jétől bevezették a mindennapos testnevelést az 1., 5. és 9. évfolyamon. Létrehozzák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot. 16 éves korra szállították le a tankötelezettséget (felmenő rendszerben, a 9. osztályosokra vonatkozik először). 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek az önkormányzati iskolák, a pedagógusok bérét központi forrásból finanszírozzák. 2013. szeptember 1-jétől kötelező a hittan vagy erkölcstan az 1., 5. és 9. évfolyamon. Kötelező iskolai foglalkozásokat kell tartani 16 óráig. Elindul a pedagógus-életpályamodell. Állami irányítás alá kerülnek a nevelési tanácsadók.

Szerinte ez a felkészülés éve, a lényeges változás jövő januártól, illetve szeptembertől következik. – Egy év azért mindenre elég, tudott az irány, amerre haladunk – fogalmazott. Hoffmann Rózsa arra számít: legalább az intézmények felét, kétezer iskolát át kell vennie az államnak.
Atkári Krisztián, Nagymágocs polgármestere lapunknak azt mondta: „A jövő csütörtöki testületi ülésen tárgyalunk róla, nem szeretnék semmit előrevetíteni. A kistérségi polgármesterekkel beszélgetve úgy látom: 99 százalékos a homály az ügyben. Nem tudjuk, milyen mértékben vonja el az állam a helyi adókat, mi marad meg a településeknél".

A helyzetet bonyolítja, hogy mivel az állam feladatokat vesz át a településektől, belenyúl a finanszírozásba is: lecsippent az eddig a helyhatóságokat illető szja-visszajuttatásból és a gépjárműadóból.

– Ha jutna pénz az iskolára, nagyon szívesen működtetnénk – de ez több tízmillió forintos tétel. Az utolsó percig számolgatni fogunk. Az egészen apró dolgokban sem látunk tisztán: hogyan adhat utasítást az állam felügyelte iskolaigazgató a pedellusnak, akit mi fizetünk? Hogyan állapodunk meg arról, milyen székeket vegyünk? – kérdi Atkári Krisztián.

– Dilemmában vannak az önkormányzatok. Szeretném, ha megmaradna a városnak az iskola, de a felelős döntéshez a költségvetési pozíciókat mielőbb meg kellene határozni – vallja Kovács Sándor, a 3100 lelkes Csanádpalota első embere. A működési költség az iskolára fordított eddigi összeg 20-25 százaléka lehet – de hogy az önkormányzat anyagilag jobban jár-e, csak akkor derül ki, ha nyilvános lesz, mennyi adóbevételt vonnak el a településektől. Ugyanerre várja a választ Nógrádi Zoltán, Mórahalom vezetője, bár a szándéknyilatkozat kérdéséről nem is beszélt a testület, mert „egyértelmű: felelősséget érzünk a mórahalmi oktatásért". Úgy kalkulál: a fűtés, karbantartás, világítás több tízmilliós kiadást jelent majd jövőre.

Olvasóink írták

 • 7. Dittike 2012. szeptember 09. 15:57
  „GondaIstván: Itt már rég nem az a probléma, hogy nincs elég gyerek.”
 • 6. GondaIstván 2012. szeptember 09. 11:25
  „3. Qllancs, 5. csmano
  Kedves aggódók! Tetszettek volna több gyermeket csinálni, akkor most nem lennének iskolabezárások és pedagógus elbocsátások.”
 • 5. csmano 2012. szeptember 08. 18:38
  „Elindult a pedagógus életpálya modell?
  Igen papíron, de két éven belül egyetlen pedagógus sem kap e szerint fizetést.
  Elbocsátások és bezárások lesznek, de nem olyan hülyék hogy ezt bejelentsék (vagy olyan hülyék, hogy elhisszük nem ismerték a valós helyzetet, és most döbbentek rá, hogy 8-10 gyerekkel nincs értelme osztályt, iskolát fenntartani),
  Bár régebben lelkesen tiltakoztak az ilyen kihaló iskolák bezárása ellen, de most majd megmagyarázzák, az elmúlt 8 év ,miatt kell ezt is tenni. (és még igazuk is lesz, hiszen az elmúlt 8 évben minden az ország számára hasznos intézkedést megtorpedóztak)”
 • 4. Qllancs 2012. szeptember 08. 16:26
  „Már is vannak elbocsájtások !
  A nagy makói Álltalános Isk. --ugye kivállt a Kálvin --ami egyházi lett. Almási p. igazgató pegig NEM szarozott --MINDEN MOZDÍTHATÓ, modern , új, pályázaton nyert : ÖSSZES SZÁMÍTÓGÉPET? NYOMTATÓT egyebet sunyi módon ÖSSZESZEDETT pl. az Almási __Bartók iskolákból és MINDD ELVITTE !!!!
  Ezek maradnak állami sulik--ELÖREGEDETT, használhatatlan, leselejtezett számítógépekkel !!!
  HOGYAN LEHET ezt megtenni BÜNTETLENÜL ????????????”
 • 3. Qllancs 2012. szeptember 08. 16:26
  „Már is vannak elbocsájtások !
  A nagy makói Álltalános Isk. --ugye kivállt a Kálvin --ami egyházi lett. Almási p. igazgató pegig NEM szarozott --MINDEN MOZDÍTHATÓ, modern , új, pályázaton nyert : ÖSSZES SZÁMÍTÓGÉPET? NYOMTATÓT egyebet sunyi módon ÖSSZESZEDETT pl. az Almási __Bartók iskolákból és MINDD ELVITTE !!!!
  Ezek maradnak állami sulik--ELÖREGEDETT, használhatatlan, leselejtezett számítógépekkel !!!
  HOGYAN LEHET ezt megtenni BÜNTETLENÜL ????????????”
 • 2. kilo 2012. szeptember 08. 13:49
  „"Nem lesznek szándékolt elbocsátások, összevonások. De a gazdaságos működési feltételeknek meg kell felelni, ezért lehetnek összevonások"

  Értem. Nem lesznek, de lehetnek. Nóóóóórmális???”
 • 1. tzs_szeged 2012. szeptember 08. 09:32
  „"Nem lesznek szándékolt elbocsátások, összevonások."

  Ja. Majd azt mondják, nem akartuk, de így sikerült.
  Mivel mindenki egy cégnek Kl... Központ lesz az alkalmazottja, így simán mondhatják a tanárnak, hogy Deszken ugyan nincs munkája, de jövő héttől Szikszón jelenjen meg tanítani. Ha nem, akkor...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ceglédi gázolás miatt késnek a pesti vonatok

Átlagosan 30, de akár 90 percet is késnek a vonatok Budapest és Debrecen, valamint Budapest és… Tovább olvasom