Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Tízszer annyi pénzt adtunk kutyáknak, mint daganatos gyerekeknek

Szeged - Összesen 42 millió forinttal támogatták az adójukból a két szegedi állatvédő egyesületet, miközben a gyermekklinika onkológiai osztályának alapítványa – amely jórészt ezekből a pénzekből tud fejleszteni – mindössze 4 millió forintot kapott.
Egyházak, állatvédők és egészségügyi alapítványok kapták idén is a legtöbb adófelajánlást. Évek óta ezeket a célokat támogatjuk leginkább. Az első húsz helyezett között mindössze két kakukktojás van: a Nemzeti Tehetségprogram, amely a második legtámogatottabb volt, illetve a daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik ingyenes programjait szervező Bátor Tábor Alapítvány, amely a 9. helyen végzett.

 Iskolák

Iskolai alapítványok közül legjobban a Ságvári- és a Radnóti-gimnáziumoké szerepelt: mindkettőhöz másfél millió forint folyt be, de a szegedi Arany János Általános Iskola is 1,4 millió forinttal zárta az adózási évet. Ezek kiemelkedő összegek a többi iskolához képest. – Hosszú évek kampányának eredménye ez – fogalmazott Dobi János, az SZTE Ságvári-gimnázium igazgatója. Az iskola egyébként nem működési költségekre fordítja az adóforintokat: a pedagógiai programban szereplő sítáborhoz ad kiemelkedő támogatást, amelyen minden 10. évfolyamos részt vesz, valamint csereutakat finanszíroznak és rászoruló diákokat segítenek belőle.

Ahogyan az előző években, idén is a magyar katolikus egyház kapta a legtöbb pénzt: több mint kétmilliárd forintot. Mindez több mint félmillió adófizető egy százaléka. A toplista második helyén a már említett Magyar Tehetségprogram feladatai állnak – ezt a célt 1,2 milliárd forinttal támogatta 320 ezer adófizető. A dobogóra még a magyarországi református egyház fért fel valamivel több mint 800 millió forintjával.

A legjobban támogatott egészségügyi szervezet a Heim Pál Gyermekkórház volt: 154 millió forintjukkal a negyedik helyen zártak az országos listán. Az alaposan megcincált Gyermekrák Alapítvány sem veszített sokat korábbi pozíciójából: még mindig befolyt 70 millió forint számlájukra az adó 1 százalékokból.

Az első tizennégy helyen fővárosi szervezetek állnak, a legtámogatottabb vidéki szervezet a kiskőrösi Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány. Csongrád megyében a legtöbb pénzt, több mint 26 millió forintot a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapta, amely országosan a 31. helyet jelenti a szervezetek között. A Tappancs Állatvédő Alapítvány 22, az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület pedig közel 20 millió forintot kapott.

A két állatvédő szervezet megelőzte például a hódmezővásárhelyi Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványt vagy a Reménysugár a Dél-alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítványt. Utóbbihoz képest például ötször annyi pénzt kaptak – külön-külön.

– Se pénzünk, se időnk nincs PR-ra. Az emberek többségét pedig sajnos nem érdekli annyira ez a felajánlás, hogy honlapon utánanézzenek egy-egy alapítványnak – mondta el véleményét Bartyik Katalin, a Reménysugár alapítvány kuratóriumi elnöke arról, mi lehet az oka, hogy így oszlanak meg az egyszázalékos felajánlások.

– Minden infúziós pumpánkat az egy százalékokból vettük. A félmillió forintos műszerekből minden gyerek mellett hét darab van. De ebből veszünk tévét, DVD-lejátszót, illetve javítunk csapot is. Az idei négymillió forint pedig az újszegedi rehabilitációs részleg tervezésére, illetve a jelenleg két szinten működő osztály egy emeletre költöztetésének terveire megy el. Ilyen jellegű kiadásokra sincs ugyanis sokszor pénz más forrásokból – közölte Bartyik Katalin.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelykáposzta 40 kiló húsból

Végy 40 kiló húst, 30 kiló káposztát – no meg 3 darab 50 literes bográcsot –, és készíts egy finom székelykáposztát. Tovább olvasom