Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Tízszeres bérért mennek külföldre

Szeged - A Magyar Orvosok Szövetségének felmérése szerint több mint hatezer szakorvos és rezidens hagyhatja el jövőre az országot. Csongrád megyében az elmúlt egy évben mintegy tíz százalékkal csökkent a számuk – ezzel országosan még a jó helyek között szerepelünk.
Több mint ötezerrel csökkent a regisztrált orvosok száma hazánkban egy év alatt. Amíg az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal monitorrendszere 2009 utolsó napján 33 ezer 272, működési nyilvántartással rendelkező doktorról adott számot, addig a 2010-es adatbázisban már csak 28 ezer 136 orvos szerepel.

Csaknem tízezer kérdőívet töltöttek ki nemrégiben a Magyar Orvosok Szövetségének tagjai. A kórházakban dolgozó szakorvosok közül mintegy ötszázan mondták: bármi történik, elhagyják az országot, további mintegy háromezren pedig komolyan fontolgatják, hogy elmenjenek. Ha mindehhez hozzászámoljuk a rezidensek körében végzett felmérés eredményét, miszerint több mint háromezren tervezik elhagyni az országot látható: rövid időn belül bajba kerülhetnek a hazai intézmények – és a betegek.

Egy korábbi, az egészségügyi bizottság számára készített háttéranyagból kiderül: évente 700–750 magyar orvos végez az egyetemeken, viszont átlagosan évente 850 orvos hagyja el az országot, hogy a határon túl gyakorolja hivatását. Ráadásul több százan nyugdíjba vonulnak vagy más okokból hagyják el a pályát. – Az egészségügyi dolgozók átlagban bruttó 155 ezer 600 forintot, a diplomások bruttó 209 ezer forintot keresnek, amelyben az ügyeleti díjuk is benne van. A rezidensek 80–90 ezer forintot visznek haza. Európában a magyar orvosoknál csupán a románok keresnek rosszabbul, pedig a mieink dolgoznak a legtöbbet – adott magyarázatot Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Sok orvos veszi a batyuját, és külföldön keresi a boldogulást. Illusztráció: Schmidt Andrea
Sok orvos veszi a batyuját, és külföldön keresi a boldogulást.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A tapasztalatok azt mutatják, hogy döntően a hiányszakmák képviselői hagyják el az országot, itt a legnagyobb ugyanis a különbség a bérek között. Egy aneszteziológus például Angliában havi 1,5–2,5 millió forintot keres, de Németországban is megkapja az itteni bére 8–10-szeresét.

A magyar fizetésből nem lehet megélni

Tóth László traumatológus szakorvos 4 évig élt Ausztráliában, ahol képzéseken vett részt. Bár jelenleg itthon dolgozik, pontosan tudja, miért vonzó az elvándorlás gondolata. – A megélhetés itthon nem egyszerű: tizedét–tizenötödét kapjuk annak a pénznek, amit ugyanezért a munkáért külföldön fizetnek. De ez sem izgatna senkit, ha meg lehetne belőle élni. Viszont nem lehet. Nekem csak egy gyerekem van, mégse jut mindenre a béremből. Ezért úgy gondolom: minden lehetőséget meg kell fontolni.

Hogy Csongrád megyéből hány szakorvos és rezidens tervezi elhagyni az országot, nem lehet tudni, mivel a felmérés anonim. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján olvasható statisztikákból azonban kiderül: nem állunk rossz helyen az országos rangsorban, a csökkenés nem éri el a tíz százalékot. Fodor Domonka, a Magyar Orvosok Szövetségének régiós vezetője mindenesetre úgy fogalmazott: a probléma nem új keletű.

– Az egészségügyben évtizedek óta humán erőforrás hiánnyal küzdenek, amihez részben elbocsátások, leépítések, részben a társuló létszámstop vezetett. Hosszú ideig a jelenség, főleg az orvoshiány rejtve maradt, most már érezhető minden szakmában és intézményben – fogalmazott a főorvosnő. Mint kiemelte: az egészségügy nem mindig átgondolt átszervezése munkahelyek és állások megszűnésével járt országszerte, a szegedi intézmények összevonásával is sok munkahely szűnt meg, szakmai tevékenységek szűkültek.

– Mostanra divat és lehetőség is a külföldi munka – tette hozzá Fodor Domonka. – Sokan vannak, akik itt is, ott is dolgoznak, de olyanok is, akik végleg elhagyják az országot. Amilyen ütemben fogynak a szakemberek, csoda, hogy az egészségügyi rendszer még működik.

Olvasóink írták

100 hozzászólás
 • 100. adamantium 2011. július 24. 21:42
  „99. oreg47 2011.07.24. 18:29
  megint hozzászól valaki akinek fogalma sincs az egészről
  1 a jelenleg orvosi egyetemet végzők esetén nem igazán lehetne bevezetni, utólagosan feltételeket módosítani aggályos, tehát az első orvos aki feltételekkel lenne orvos 2017 ben jönne ki az egyetemről - ha az únió nem szól bele
  2 mivel csak 4 orvosi egyetem van és 750 végzős évente nem pótolná a kieső évi 1500-2000-t
  3 jelenleg hiányzik 10 ezer orvos akkor nem jelenleg kellene a problémát megoldani?
  4 ha valaki bármit is visszafizet, abból 6 év alatt lehet orvost képezni
  itt nem egy hosszútávú kommunista tervet kell kidolgozni, hanem egy rövidtávút amivel szerzünk 10 ezer orvost, vagy összedől az egészségügyi ellátás”
 • 99. oreg47 2011. július 24. 18:29
  „radic (94),
  többféleképpen oldja meg:
  1./ ha egyszerre vissza kell fizetnie - csak így lehetne, nem részletekben! - akkor meggondolná, vagy nem is tudná visszafizetni, tehát maradna!
  2./ ha valaki mégis visszafizetné, abból megint lehet orvosokat képezni, persze azzal a feltétellel, amit Belváros (93) írt.
  Kiváncsi lennék, hogy lenne-e túljelentkezés akkor az orvosira. Ha meg igen, akkor nagyon is megéri még így is nekik, tehát ne rinyáljanak!”
 • 98. Apátfalvi** 2011. július 22. 20:23
  „Rendben! Maradjanak itt az orvosok! Ne akarjanak jobb életet, ne akarjanak munkájukhoz méltó fizetést! Rendben!

  De akkor:

  - nincs rinyálás az alacsony nyugdíjak miatt!
  - nincs rinyálás a munkanélküliség miatt!
  - nincs rinyálás az embertelenül alacsony bérek miatt, senkinek sem!
  - nincs rinyálás a politikusaink tehetetlensége, korrupciója miatt!

  Ha majd ti is a fentiekkel kapcsolatban kushadtok, és élvezitek ezt a szép és élhető rendszert zokszó nélkül, még akkor is, ha tanulással eltöltött, hosszú évek után is már majdhogynem tesco-s parizeren kell élnetek hó végén - na,majd akkor, és csakis akkor dumáljatok az orvosoknak!

  Egyébiránt az igaz, hogy nem nekünk kell innen elmenni (a nekünk alatt a magyarokat értettem, nem az orvosokat, mert én nem vagyok az), hanem az országot tönkretevő politikai elitnek kell eltakarodnia, teljes vagyonelkobzás, és családritkítás után! De ez már egy másik történet...”
 • 97. tol 2011. július 22. 18:26
  „alapszabály: Európa. A többi ebből vezethető le. Vagyis: l989-ig hőn vágyott a magyar Európába. Amidőn ez a lehetőség megadatott, mert elvileg most ottan van, akkor már magyaros szabályokat akarnak a jó magyar népek alkalmazni, mert az újat megtanulni azt bizony nehéz. Nagyon szigorúan be kell látni, hogy a világ fényévekre elszaladt a magyar közigazgatás-, egészségügy-, kultúra-, sport-, viselkedés- minden elől. Nem éppen behozhatatlan a hátrány, de nagyon össze kell kapni magát a csapatnak, hogy behozza a lemaradást. Kezdjük mindjárt az Euro-val...”
 • 96. adamantium 2011. július 22. 17:32
  „90. Prmcsk 2011.07.22. 09:57 93. Belváros 2011.07.22. 15:17
  ROFL remélem tudod mit jelent
  a te szövegedből a mély butaság szól, egy olyan emberé aki buta volt ahhoz, hogy kihasználja a lehetőségeket, nem volt képes iskolát végezni, egyetemet, doktorátust csinálni, ezért nincs is rá szükség, senki nem ajánlott neki milliós fizetést és ez szúrja a szemét, irigy azokra akiknek ez megadatott, mert tanultak 25-30 éves korukig. neked is megvolt a lehetőséged rá, miért nem éltél vele?
  egyébként a külföldi állami egyetemek nagy részén is ingyenes az orvosi oktatás pont azért mert orvos hiány van és azt szeretnék ha minél többen mennének orvosnak, tehát az infóid is rosszak.
  a gyakorlati időben az ember dolgozik, adót fizet, akkor miért is fizessen? azért fizessen mert dolgozhatott, beteg vagy? az ilyen emberek miatt tartunk ott ahol vagyunk és süllyedünk mind mélyebbre, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogy is lehetne megoldani a helyzetet még rontana rajta egy jogszerűtlen kommunista ötlettel
  egyébként akkor javasolom, hogy fizessük vissza a románoknak a 10 ezer orvos árát elvégre az nekünk nem került semmibe, vegyük úgy, hogy a bajok kezdetén kaptunk kölcsön 10 ezer orvost, hogy 20 év alatt kitaláljunk valamit amivel megoldjuk a helyzetet, nem sikerült, így aztán most adunk 10 ezer orvost, ezért a politikusainknak mondjatok köszönetet.
  egyébként meg szavaztatok az únióra? ha nem akkor is mindegy mert a többség igen, avval pedig szabad munkaerőpiac jár, a következményeket viselni kell nem pedig sírni”
 • 95. őrgróf 2011. július 22. 16:57
  „Kedves Apátfalvi** ! Javaslom, olvasd el a Prmcsk, vagy a Belváros írását. Nekik van igazuk. Fizesse vissza amit az állam ( mi ) ráköltöttünk, és mehet. Vagy végezze el külhonban az egyetemet. És ez nem "magyarkodás", hanem csak a valóság - számítás.”
 • 94. radic 2011. július 22. 16:53
  „Azt magyarázza már el nekem valamelyik "gondolkodó", hogy a képzési költség visszafizetése hogyan oldja meg az orvoshiányt? Előre is köszönöm!”
 • 93. Belváros 2011. július 22. 15:17
  „Szerintem is ALJASSÁG hogy kimennek!

  Lépjen már a kormány olyan gyorsan tudnak törvényeket hozni - itt is az kell hogy aki kimegy minimum kamatostul fizesse vissza jelen értéken a tanulmányainak költségét!
  Ennyire hülyék nem lehetünk hogy az adófizetők pénzén kioktatott orvosokat csak így elengedjük!
  A ma felvételizőkkel alá kell íratni egy szerződést ha végeztek 10 évig nem mehetnek el az országból - vagy vissza fizetnek mindent!
  ELÉG MÁR EBBŐL!!!!!!!!!!!!”
 • 92. oreg47 2011. július 22. 13:43
  „És félreértés ne essék! Nem csak az orvosok, de mindenki más - akinek itthon is jutna munka - júdáspénzért megy ki.”
 • 91. oreg47 2011. július 22. 13:39
  „Jó pénz és gerinc. Tedd mérlegre, melyik mennyit ér!”
 • 90. Prmcsk 2011. július 22. 09:57
  „A tiszteletlen orvos urak és hölgyek ha kiakarnak menni külföldre,menjenek.DE!Előtte fizessék meg az egyetemi tanköltség 200%-át+a gyakorlati időt is.Mert nem kellene elfelejteni,hogy jelen pillanatban is igen olcsó a magyar egyetemi oktatás,világ viszonylatban.Fiatalok ki orvos akar lenni,menjen angol honba,és végezze el ott az egyetemet az maradjon is ott.Ne a magyar adófizetők pénzéből lébecoljon kint.”
 • 89. dodoni 2011. július 22. 09:03
  „86.-ra.

  No, ezért pusztulunk ki.”
 • 88. adamantium 2011. július 22. 07:15
  „87. bambinaXX 2011.07.22. 06:35
  a vércsoportod nem változik de egy csomó ellenanyagszint változhat a véredben ami az esetleges vérátömlesztést igencsak komplikálhatja, ezeket is meghatározzák ilyenkor. ezért hívják "keresett" nek a vért amit kapsz mert kikeresik azt ami neked a legkevésbé ártalmas”
 • 87. bambinaXX 2011. július 22. 06:35
  „74! engem is ez bosszant, nem az orvosok elvándorlása - egyelőre..
  más.
  1csomó felesleges vizsgálatot megcsináltatnak az egészségügyben a protokollok miatt a kismamákkal (pl. miért kell a vércsoportot újra és újra megnézni? változik talán??).. ugyanakkor magzati szív-ultrahangra nem lehet időpontot kapni, míg van értelme (értsd:míg elvetethető lenne.. had´ szülessen még több beteg gyerek..).
  noooormális?!”
 • 86. Apátfalvi** 2011. július 22. 02:00
  „79. dodoni, te szerencsétlen, hagyjuk már ezt a patetikus dumát...

  Hozhatsz ide akármilyen nagymagyart, szívesen összemérem vele tudásomat a magyar kultúrából, történelemből, műveltségből... Ez, és nem a nagyhangú pofázás a magyar identitás alapja!

  És nehogy már egy hazaárulóhoz hasonlítsd azt az embert, aki nem akar itt éhbérért, folyamatos számolgatás és spórolgatás közepette "élni" és dolgozni, hanem a könnyebb utat választja, amely nemcsak a magasabb fizetést, de az élhetőbb körülményeket is jelenti... Egy szóval az EMBERIBB életet.

  A drága Jobbikodnak üzenj, hogy a zsidózás, meg az "idegen testet" jelentő MTK kiesésének, valamint a kitörés napjának ünneplése helyett érdemi munkát végezzenek!

  u.i.: Én még itthon vagyok, mielőtt még ezzel próbálkoznál...”
 • 85. Stn 2011. július 21. 23:57
  „oreg47 tollából:

  "Aki kimegy vagy nem hű, vagy nem magyar...
  (Remélem ebben nincs moderálni való!)"

  Oké... bevállalom ezt is... Sőt... lassan már nem is bánom. Baj? Az okokat pedig lehet, hogy ne elsősorban bennem kell keresni. Kék eget.”
 • 84. Ferrer 2011. július 21. 22:41
  „Ha orvos lennék, én is lépnék azonnal külföldre. Az ezzel kapcsolatos vélemények pedig nem érdekelnek!”
 • 83. adamantium 2011. július 21. 21:42
  „78. Kulik 2011.07.21. 20:42
  nagyon figyelmesen olvastam el a hozzászólásodat, úgy ahogy a társaidét is, csak ti nem vagytok elég figyelmesek, hogy nem vettétek észre európában vagyunk az únióban, shengenben, nincs számla, mindenki oda megy ahova akar, úgy ahogy más országok se kérik/kérhetik számon a kivándorlókon a költségeket úgy magyarország se teheti, mert elfogadta, hogy a civilizált világba tartozik, annak ellenére, hogy sok polgára még mindig a középkorban él, mérhetetlen irigységben, hogy ha másnak sikerül kitörnie de neki nem akkor nem a saját bajával foglalkozik hanem igyekszik visszahúzni a menekülőt.”
 • 82. dodoni 2011. július 21. 21:20
  „80.

  Nem tudom, hogy elért-e hozzád valami a tömeges kivándorlás miatti országelnéptelenedés drámájából.”
 • 81. medikuss 2011. július 21. 21:00
  „nem értem az egészet
  aki elmegy, az egy mocskos féreg, fizesse vissza... és ... és ...
  aki itt marad, az egy utolsó senkiházi balfék, aki nem kell a nyugaton, cserébe lehúzza a szegény itthoniakat, fizesse vissza amit kapott parába (én elítélem a parát)

  akkor mit is szeretne a magyar? nem mást, mint szidni a másikat... ennyi”
100 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülőutak a feltúrt Szegeden

Kevés helyen nincs valamilyen építkezés. Hogyan alkalmazkodik a közlekedő? Újratervezéssel. Tovább olvasom