Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Több 10 ezres pluszkiadás becsöngetés után

Szeged - Nagyot téved, aki azt gondolja: az iskolakezdéssel vége a költekezésnek. A kötelező felszerelések megvásárlása után az első hónapban a legtöbb helyen osztálypénzre, kirándulásra, művészeti képzésre, szakkörre, pluszkönyvekre kell költeni, a menza díjáról nem is beszélve.
30 ezer forint nem futotta a szegedi Gagó család iskolával kapcsolatos pluszkiadásait az első hónapban. Gagóné Baranyi Erzsébet elmondta: kislányuk most kezdte az első osztályt. Az előírt felszerelést még a nyáron megvásárolták, de ezen kívül számos dologra költöttek szeptemberben. Az osztályban németet tanulnak, a tankönyv 1500 forintba került, egy kisebb iskolai felújításhoz szintén 1500 forinttal járultak hozzá, a gyerekeknek az osztályban előfizetett foglalkoztató 2500 forint félévente. Az osztálypénz körülbelül 7000 forint egy tanévre, és megvolt már az első kirándulás is, amely 1700 forintba került. A kislány szolfézsra és balettre jár a suliban, az előbbi 6200, az utóbbi 12 ezer forint körül van egy félévben. Ezen felül van még a napközis étkezés díja, amelyet minden hónapban fizetnek: 10-15 ezer forint attól függően, hány napról van szó, és milyen ellátást kérnek. Nem könnyű, tette hozzá az édesanya, de az iskolakezdés ezzel jár – gyermekük pedig szereti a zenés és táncos órákat.

Szintén Szegeden elsős a kislánya annak a szülőnek – kérte, hogy a nevét ne írjuk le –, aki elmesélte: művészeti oktatás is van az intézményben, ahol heti 4 órában táncolnak. Tavaly egy félévre 9000 forintot fizettek ezért, idén még nem derült ki, mennyi lesz, a jó tanulmányi eredményű diáknak viszont kevesebbe kerül.

Iskolakezdés után sem könnyebb a szülők helyzete – csak a pénztárcája. Fotó: illusztráció
Iskolakezdés után sem könnyebb a szülők helyzete – csak a pénztárcája.
Fotó: illusztráció

Ennél többet nem lehet

– Több anyagi terhet már nem lehet a szülőkre rakni – vélte az egyik vásárhelyi iskola igazgatója, aki szintén kérte, ne írjuk le a nevét. Arra biztatják a szülőket, próbálják rávenni a gyerekeiket: vigyázzanak például a rajzeszközökre, hogy ne kelljen újat vásárolni a következő tanévben. Az iskolai szakkörökért sem kell pluszban fizetni. Osztálypénzt náluk nem szednek. A tízórai, az ebéd és az uzsonna havonta mintegy 12 ezer forint, alapítványi támogatással viszont a rászorulók 30-50 százalékkal kevesebbet fizetnek.

– Naponta azon gondolkodom, min tudnánk még spórolni – magyarázta egy vásárhelyi szülő. – Az egy dolog, hogy augusztusban bevásároltunk az iskolakezdésre. Két felsős gyerekre nem kevés pénzt, 50 ezer forintot költöttem, még úgy is, hogy rutinosan előkerestem a nem használt füzeteket, írószereket. Az első menzadíj fizetésénél jött a feketeleves: mindkét gyerekem tartósan beteg, az egyik asztmás, a másik ételallergiás. Eddig csak 3000 forintot fizettem az ebédjükért, miután megszüntették a kedvezményt, legutóbb már 7480 forintba került, kettejüknek 14 ezer 960 forint – mondta. Szerinte nagyot téved az, aki úgy gondolja, az első becsöngetéssel vége a költekezésnek, sőt. Szeptembertől fizetheti például a jövőre esedékes kirándulás részleteit, amit a szülők szavaztak meg, hogy ne kelljen egyszerre 15 ezer forintot kiadni. Havonta ez összesen 3000 forint.

– Csak a különórákra költött pénzből tudok lefaragni. A lányom imád zenélni, magántanárhoz járt, havonta 6000 forintért, most más, ingyenes megoldást keresek. A fiam focija is ugrott, ami szintén havi 6000 forint volt. Egyedül az angol maradt, összesen havi 12 ezer forintot fizetek. Így havonta mintegy 30 ezer forintba kerül a suli, a kinőtt ruhák lecseréléséről vagy a zsebpénzről nem beszélve – jegyezte meg az édesanya.

Olvasóink írták

 • 15. v.imre 2013. október 04. 15:42
  „A felsorolt szülői kiadások között több olyan van, ami éppoly unalomig ismételt meg nem fogadott, értett dolog, mint az iskolatáskák súlya korlátozása. Az osztálypénz gyűjtése már régóta önkéntes kellene legyen, de e minisztériumi rendelkezés is öreg, mint az országút... Meg a különórák... Mit panaszkodik a szülő? Az sem kötelező. A sok, kivétel nélkül diplomás tanár...(!?)”
 • 14. majzik 2013. október 04. 09:39
  „13. Pomat 2013.10.04. 09:19
  Persze !
  Két dolog - egy nem jártunk ,,művész" képzőbe ! Kettő a hátrányosokat nem kellett reggel fél nyolctól délután fél ötig etetni, itatni, nevelni stb. !”
 • 13. Pomat 2013. október 04. 09:19
  „Igen, igazatok van, régen is szükség volt ezekre a dolgokra. De amikor én erről anyukámmal beszélgettem, hogy akkor egy fizetésből két gyerekének ez hogyan is bírta kifizetni, elmondta, hogy arányaiban vannak hatalmas különbségek. A mostani költségek a fizetéshez képest igenis megterhelőek egy családnak. Az akkori fizetésekhez képest, nem voltak ezek hatalmas tételek.”
 • 12. titamami 2013. október 04. 09:18
  „Szerintetek normális, hogy az iskolai felújításhoz (ha jól sejtem, itt a Tarján 3-ról van szó, ahol ebédlőt bővítettek és ehhez kértek gyerekenként 1500 forintot) a szülőktől kérnek pénzt? Persze, tudom én mennyire le van gatyásodva minden iskola és óvoda, ezért viszem én a szappanra a pénzt, a WC papírt, a szalvétát,... De ez az állapot nem normális. Hova haladunk??? Meddig lehet a szülőket fejni???”
 • 11. majzik 2013. október 04. 08:00
  „A menő iskolákban ( JUGYU, Ságvári) a tanulók egy harmada részesül ,,ingyenes" állami támogatásban. A lakótelepi, ne adj isten kültelki iskoláknál ez az arány több mint 50 % .

  Nyilván a ,,nem hátrányos" szülők szponzorálják az oktatás egy részét. Semmi sincs ingyen ! A felsorolt költségek nem az alapoktatás része !

  Szerintem a kutya tartás avagy ,,barátnő" illetve ,,párom" sokkal költségesebb mint az ,,büdös" kölyök.”
 • 10. mivan? 2013. október 03. 18:50
  „8.-nak.: Ez az! Miért nyafognak az emberek? Mindig ez a nyifi-nyafi! Bezzeg a mi időnkben még sz...bb volt azt mégsem nyafogtunk!”
 • 9. Agáta 2013. október 03. 18:02
  „Ja igen, gimiben egyenköpeny, egyenruha (ezeket belvárosi kijelölt szalonban drága pénzen kellett csináltatni), egyensapka, újabb címerek stb. Ez még az átkosban volt, aki vissza sírná, hogy akkor jobb volt.”
 • 8. Agáta 2013. október 03. 17:51
  „Na, már megint a nyafogás. Régen is így volt, elkezdtük az iskolát és még akkor jöttek, hogy milyen tollszárat kell venni, meg rajzfelszerelést, mert az nem jó, ami otthon a nagyobb testvértől esetleg megmaradt. Kötelező volt a köpeny, nekünk általánosban az egyensapka, az iskola címere, 2-t kellett venni, 1 kicsit, amit a ruházaton kellett viselni, 1 nagy pedig az egyensapkánk közepén virított. Balhéztak a tanárok, hogy utóbbit télen is hordjuk. Béleletlen kordbársony volt és csak a fülünkig ért. Meghatározták, hogy milyen tornaruhát kell venni. A testvéreim kinőttje nem volt jó, mert ők másik iskolába jártak. Ebédelni otthon is kell, az is pénzbe kerül, ezért nem értem, hogy mi a probléma, hogy a menzáért fizetni kell. A boltban is kell az ennivalóért.”
 • 7. tszebeni 2013. október 03. 17:37
  „4. csak eppen nem lenne aki azt a penzt fedezi/eloteremti. Vallalkozasok kellenek, ahhoz meg enyhebb szabalyozas h megerje vallalkozni, enelkul lehet akarmilyen rezsicsokkentes meg beremeles a kozszferanak, nem valtoztat semmin.
  Persze eloszor oktatni kellene az iskolaban hogyan banjunk a penzzel, ugyiratokkal es hogyan kell vallalkozni...”
 • 6. Felhasználóbarát 2013. október 03. 17:26
  „Én már kijártam a középiskolát, most kezdtem szakképzést, mert hát ugye egyetemre nem tellett és kezdésnek csak egy 10-es volt, de miután elkezdődött a tanév csak utána jöttek a költségek. Be kell járni, de mivel a híres neves Tápéi rév túloldalán lakok ezért benzint kell fizetni, hogy bejárhassak, ebédelni is kell ami szintén egy 10-es, néha tanszert is kell venni (füzet, toll, hibajavító), de még angol könyv is kell ami 5 ezer (szerencse máshova már nem kell könyv) és ami legjobb a családi pótlékot megszüntették, igényeltük mert még nem töltöttem be a 20-t és ma jött egy levél, hogy elutasították a kérelmet, úgy, hogy hnap megint mehetek intézkedni ami megint + benzint igényel. Ha jól össze számolom alaphangon havi 50 ezer ft egy szakképzés. Szegény szülőket meg tudom érteni, hogy már élni sincs kedvük.”
 • 5. Elendur 2013. október 03. 16:14
  „Jók az ilyen cikkek, szeretem ha valaki rácsodálkozik pl. arra, hogy kék az ég, és zöld a fű!”
 • 4. acidrain 2013. október 03. 15:37
  „Ha az MSZP lenne kormányon, mindenkinek ingyentankönyv lenne, ingyen ruha, étel és oktatás, a tanárok 2-3 milliót keresnének.”
 • 3. zsozso64 2013. október 03. 14:26
  „Valamit félre értettem? Ha a közoktatás ennyibe kerül havonta, mi a fenének sírtunk a térítéses felsőoktatásnál ahol szintén csak 250.000,-Ft körül dönget egy év/kényszermunkás szak!!!”
 • 2. axon 2013. október 03. 14:01
  „Ez tartalmas cikk volt. Minden gyakorló szülő tudja akinek iskolás gyermeke van, hogy iskolakezdés után jön csak igazán a kiadás. Amúgy mindenkinek ennie kell, ha van iskola, ha nem. Az én fiam be van fizetve menzára, de mindig úgy jön haza, hogy egy lovat fel tudna falni. Nem vagyok már mai csirke, de az én időmben sem volt ingyenes az általános iskolai oktatás, és ingyen az étkeztetés. Tankönyveket, stb. ugyanúgy meg kellett venni, napközit befizetni. (Mondjuk akkor nem ilyen bérek voltak ilyen árakkal.)”
 • 1. DMagóg 2013. október 03. 13:15
  „Futja a győzedelemes rezsicsökkentő szabadságharc megtakarításaiból!
  Persze, anélkül még nehezebb volna. Csak másoktól veszik el, amit mások vesznek el tőlünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestert és titkárnőt buktatnak Ásotthalmon?

Kézi vezérlés és mutyigyanú miatt ma várhatóan lemond az ásotthalmi önkormányzat képviselő-testülete. Tovább olvasom