Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Több a hely, mint az óvodás

Szeged - Közel 4500 óvodás lesz szeptembertől Szegeden, közülük több mint 1100-an most kezdik a beszokást. A város 50 óvodájában ennél több férőhely van, így az, hogy jövőre már kötelező lesz 3 éves kortól óvodába járni, nem okoz majd gondot.
Szegeden 50 óvoda 202 csoportjában kezdődik meg szeptembertől az idei nevelési év. Eddig 4486 gyereket írattak be, a létszám valószínűleg nem haladja majd meg a 4500-at. Az elballagott 1200 gyerek helyére 1144 kiscsoportos jön. Idén 119 sajátos nevelési igényű gyerek van eddig a szegedi óvodák rendszerében – köztük autisták, értelmi fogyatékosok, nagyothallók és mozgásszervi fogyatékosok. Az integrált nevelésnek köszönhetően mindössze két óvodában nem fogadnak ilyen gyerekeket a fejlesztőszoba hiánya miatt. A klebelsbergtelepi óvodában külön mozgássérült csoportot indítottak, és bár nem minősülnek sajátos nevelési igényűnek a cukorbeteg kicsik, az idei évtől nekik is lesz külön csoportjuk a Vedres utcai óvodában.

A szegedi óvodákban jelenleg összesen 4865 férőhely van. Mint a számokból is látszik, nincs telt ház, vagyis mindenkit el tudnak helyezni. Éppen ezért nem látnak problémát azzal kapcsolatban sem, hogy a jövő tanévtől kezdve kötelező lesz minden 3 évet betöltött gyereket óvodába íratni.

– Szegeden már most is 90 százalék felett van azok aránya, akik 3 évesen beóvodáztatják gyermeküket. A beíratás is folyamatos, vagyis év közben is van felvétel, ha a szülő úgy határoz – mondta el Vörös Lászlóné, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának általános és tanügyi igazgatóhelyettese. Éppen ezért nem tartanak tömeges beíratási hullámtól jövő ilyenkor.

Persze az elegendő férőhely nem jelenti azt, hogy mindenkit fel tudnak venni abba az intézménybe, amelyet megcélzott. Míg a külvárosi óvodákba csak az ott élők hordják gyerekeiket, a belvárosi és néhány frekventált lakótelepi intézményben túljelentkezés van.

– Bár törvény szerint 25-nél több gyerek nem lehet egy csoportban, önkormányzati engedéllyel idén 18 óvodában túlléptük ezt a létszámhatárt az igények miatt – mondta el Vörös Lászlóné. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába van néhány peremkerületi óvodában bőségesen hely, a szülők nem viszik oda őket, inkább vállalják, hogy egy közel 30 fős csoportba járatják a kicsit. A kötelező óvodáztatással ez a probléma valószínűleg növekedni fog, az igazgatóhelyettes azonban úgy látja, a maximális csoportlétszám engedéllyel történő túllépésével ez a helyzet még kezelhető lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra akcióban a Tolvajkergetők

"A Tolvajkergetők virágokat mutatnak be, és az időjárásról is szó esik" - olvasható az önjelölt bűnüldözők újraindult Facebook oldalán. Tovább olvasom