Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Több a rendőr a környéken, mint a menekült

Egy hónappal ezelőtt naponta több ezer illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök Csongrád megyében. Az ásotthalmiak és a mórahalmiak most viccelődve azt mondják, lassan több a rendőr a környéken, mint a menekült.

– Hála a jóistennek már nem jönnek annyian! Őrület, ami itt volt. Nemrég majdnem kétszázan táboroztak a tanya körül – mondta az ásotthalmi Körömi Imre. A férfi egy kis sámlin ült a Kissori út szélén, egy hosszú botra támaszkodva a forgalmat figyelte.

Felesége a kerítés túloldaláról, az udvarból kapcsolódott be a beszélgetésbe. Egymás szavába vágva hosszasan sorolták, mit éltek át az elmúlt hónapokban a magyar–szerb határon át érkező illegális határátlépők miatt: – Itt raktak tüzet, majdnem szétszedték a kerítést. Nyáron beugrottak az udvarba, és megették a tököt. A rendőrök négy nagy zsák szemetet szedettek össze velük. Majdnem mind eltüzelték a télire összegyűjtött fát.

Körömiék 25 éve élnek a Kissori úton. Úgy emlékeztek, legelőször hét évvel ezelőtt találkoztak menekültekkel. – Úgy megsajnáltam a gyerekeket, hogy a két kicsit a nyakamba ültetve vittem be a polgármesteri hivatalba – mesélte a férfi.

Tájkép menekültek nélkül. Körömiék 25 év alatt sok menekülttel találkoztak már. Fotó: Schmidt Andrea
Tájkép menekültek nélkül. Körömiék 25 év alatt sok menekülttel találkoztak már. Fotó: Schmidt Andrea

A gyerekeket mindketten sajnálják, ezért többször süteménnyel, almával, banánnal kínálták őket. – Három perc múlva itt álltak mindannyian a kerítésnél, hogy adjunk nekik is. Le is szidtak minket a hatóságok, hogy ilyet ne csináljunk – mondta.

– Borzasztó volt, hallja! Itt dekkoltak órákig, várniuk kellett a nagy buszokra, hogy elszállítsák őket – idézte fel Köröminé.
Az illegális határátlépők száma folyamatosan csökken. Ásotthalmon és Mórahalmon többen – persze túlozva – azt mondták, ma már több a rendőr, mint a menekült. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere úgy fogalmazott, mára konszolidálódott a helyzet, de szerinte a hatóságoknak hamarabb kellett volna lépniük.

Mint korábban megírtuk, két hónap alatt 60-70 ezren menekültek el Koszovóból. A tavalyi választások után az ott élők rájöttek, nem lesz jobb otthon, menekülniük kell. Előfordult, hogy Ásotthalom és Mórahalom térségében naponta több ezer koszovói albán lépte át a zöldhatárt, akik a jobb élet reményében akartak nyugatra szökni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár Jánosnak ajánlja vagyonnyilatkozatát egy szegedi civil

Dovalovszki András, a szegedi Köz-Hasznáért mozgalom önmagát „kukacoskodó" civilként… Tovább olvasom