Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Több a szállás, mint a vendég

Csongrád megye - A legnagyobb nyári csúcsban sincs telt ház Szegeden: a szállodák és panziók 80 százalékosnál nagyobb kihasználtságot csak a hétvégi napokon tudnak elkönyvelni. Mégis sorra nyílnak az új szállodák: elsősorban a minőségi, magas színvonalú szolgáltatást igénylőket célozzák meg.
A legnagyobb nyári csúcsban sincs telt ház Szegeden: a szállodák és panziók 80 százalékosnál nagyobb kihasználtságot csak a hétvégi napokon tudnak elkönyvelni. Mégis sorra nyílnak az új szállodák: elsősorban a minőségi, magas színvonalú szolgáltatást igénylőket célozzák meg.

Nehéz, de nem lehetetlen szállást találni még hétvégente sem Szegeden. Bár a turisztikai főszezon közepén járunk, és a szabadtéri játékok mellett szinte minden hétre jutnak egyéb rendezvények is, ha nem is első körben, de kaphat szobát az is, aki az utolsó pillanatban dönt úgy, hogy eltöltene a városban egy vagy több éjszakát.– Ráment jó néhány órám a szálláskeresésre. Interneten nem is tudtam foglalni, a kereső által kiadott panziók mind telt házasak voltak. Végül néhány telefon után egy városhatárban lévő szálláshelyen kaptam szobát – mesélte Tóth Péter, aki néhány nappal szombati érkezése előtt kezdett keresgélni az olcsóbb ajánlatok között. Főszezonban egyébként a tapasztalatok szerint ritka, hogy a világhálón jelen lévő szálláshelyek tudnak „beeső" vendéget fogadni, hiszen ma már mindenki így keresgél elsősorban.

– Olyan nincs, hogy ne találjunk helyet egy vendégnek. Ha nem is nálunk, de valamelyik kollégánál biztos – fogalmazott Illés-Németh István, az Illés Panzió és Stüszi Vadász Étterem vezetője.

Mint mondta, nincs olyan, hogy „betelik" Szeged, saját tapasztalatai szerint a nyári időszakban sem megy a kihasználtság átlagosan 80 százalék fölé. – Nagyjából másfélszer több szálláshely üzemel, mint amire szükség lenne. Régen panzióból volt túl sok, most azonban szállodából van már túlkínálat – tette hozzá Illés-Németh István.

Így viszont legalább válogathat a vendég: egy dupla ágyas szobát két fő részére például 9 és 22 ezer forint között találhat. Szegeden jelenleg közel 9000 férőhely áll rendelkezésre a turisták számára, a teljes megyében közel 12 ezer személyt tudnak elszállásolni. Ennek húsz százalékát a panziók és a négycsillagos szállodák adják – fele-fele arányban. Igaz, a statisztikát jelentősen torzítja, hogy több mint 3000 hely áll rendelkezésre kempingekben, és további mintegy 4000 közösségi szálláshelyeken – amelyek kihasználtsága meg sem közelíti az előbb felsoroltakat.Kérdés persze, hogy ennyi szálláshely eltartja-e magát, hiszen a főszezon után annyira visszaesik a forgalom, hogy éves szinten a 40 százalékos kihasználtság is ragyogónak számít. A szabadtéri és a borfesztivál idején sok helyen felárral értékesítik a szobákat, egyéb időszakokban viszont kedvezményes csomagokkal próbálják csábítani a turistákat, hiszen bizonyos időszakokban – például februárban – konganak az ürességtől.

– Abban bízunk, hogy egy ilyen színvonalú, négycsillagos szállodának van helye a város életében – fogalmazott Szeged legújabb szállodájának, a Szent János Hotelnek az ügyvezető igazgatója. Bodó Katalin elmondta: a szabadtéri előadásnapjain telt házasak, de hétköznapokon is 70-80 százalékos a kihasználtság. Igaz, tapasztalatuk mindössze még csak erről az időszakról van, hiszen júniusban nyitottak.

Aki már régebben a piacon van, nem ilyen optimista. – A kisebb szállodáknak rengeteget kell azért dogozniuk, hogy fenn tudjanak maradni – fogalmazott az egyik belvárosi hotel vezetője. – A hídi vásárra és a borfesztiválra telt ház van mindenhol, a többi rendezvény azonban ehhez képest jóval kevesebb turistát vonz. Az őszről és a télről pedig nem is érdemes beszélni. Összességében nem éri meg csinálni, de a magas színvonal talán elég vonzerő ahhoz, hogy ne legyen veszteséges.
26 szálloda. A megyében összesen 26 szálloda található, amelynek közel harmada négycsillagos. Emellett tíz háromcsillagos, hat kétcsillagos és két egycsillagos hotel várja a vendégeket – többek között a 40 panzió mellett. Jelenleg egy építkezés van folyamatban: szintén négycsillagos lesz Szegeden a Somogyi utcai szálloda. Több beruházás azonban el sem indult: bár a pályázati pénz megvan rá, mégsem kezdtek el építkezni a József Attila sugárúton, illetve a Kass Szálló felújításába sem fogtak bele.

Olvasóink írták

 • 13. vinczeattila 2012. augusztus 01. 13:16
  „12. rózsakert 2012.08.01. 11:57

  Jah eljutottunk valamennyire a közös nevezőre:) Viszont még egy kérdésre válaszolj, és utána lezártnak tekintem ezt a topicot. Eredetileg a szegedi szállodaépítésről alkottál negatív véleményt. Igazad van, hogy ezek sokszor veszteségesek lehetnek, de szerinted mit kellene tenni? Te mit tennél, vagy nincs szükség szállodákra egy olyan helyen, ahol nincs komoly természeti vagy netán kulturális látnivaló? Teljes kíváncsisággal kérdezem, hogy milyen konstruktív javaslatod lenne erre, mit tegyen Szeged ha a turistákat és a konferenciákra érkező látogatókat be szeretné fogadni, vagy netán fejleszteni a turizmust. Most picit tegyük félre a magyar viszonyokat, csak úgy kérdezem.”
 • 12. rózsakert 2012. augusztus 01. 11:57
  „11.vinczeattila 2012.08.01. 09:49

  Lassan csak megértjük egymást.
  Nagyon sok helyen voltam és megyek folyamatosan ,Ausztria ebből a szempontból valóban a skandináv országok szintjén van.

  A szemetelés embertől való és ha az IQ-ja nem adja ki, hogy ne szemetelj-ne szarasd a kutyád közterületen-hogy más is közlekedik a közúton----stb-az a nép-az ember problémája----amit egyszerűen igényesség vagy FELELŐSSÉGTUDAT NÉVEN hívhatunk.

  Valóban ám blokk gondom a szűlőföldemmel----szégyenlem ezt a minőséget-amit ott-akkor naponta láttam és tapasztaltam---és ha még visszamegyek---tapasztalok - látom-érzem----nagyon taszít!

  Sajna Szeged is ilyen---habár nem egy Cserepessor és kőbánya és nyirség ---az egész Magyarország.

  Nézzen körül a megállók tájékán-nem a kukába megy a szemét-csikk-hanem mellé!

  SZEBB ÉS TISZTÁBB , FELELŐSSÉGTELJESEBB JÖVŐT !”
 • 11. vinczeattila 2012. augusztus 01. 09:49
  „10. rózsakert 2012.07.31. 20:11

  Jah szóval neked nem Szegeddel, hanem úgy általában a magyarokkal van gondod...Hát elmondom neked(mivel nem tősgyökeres szegedi vagyok, hoppá) hogy a szegedi emberek azért a magyarok közül még a jobb szintet képviselik...Persze, amiket leírtál abban van igazság(nem vagyok vak), de azért ne hasonlítgassunk már egy NYUGATI államot, akik több évtizeddel előrébb járnak mint mi. Mindig a magyar viszonylatot kell nézni, itt azért más a leányzó fekvése. De mondjuk ez se biztos, mert menj el Párizsba vagy Londonba, és lehet megdöbbennél mi van ott...:) Köszi, hogy meghallgattál, még találkozunk:)”
 • 10. rózsakert 2012. július 31. 20:11
  „9.vinczeattila 2012.07.31. 19:19

  Látom-látom tükör által homályosan....nem baj.

  20 évig laktam ott -írigy-udvariatlan-törtető -másikon gond nélkül átgázolni akaró nép........--és ha nem látja a szemetet--a belvárosi kutyagumi bombákat ----hát?????
  még egy ingatlan miatt néha vissza kell mennem----én mindig látom---a dudáló-türelmetlen- udvariatlan -szabályokat nem ismerő sofőröket is---a pici autókám majd 5.5 m hosszú----de állandóan vagy fel akarnak lökni-vagy nem adják meg az elsőbbséget.....stb.

  Lehet valaki patrióta-de ne vak-az rossz.”
 • 9. vinczeattila 2012. július 31. 19:19
  „Rózsakert! Te mazochista vagy tényleg, de hat ilyen is kell...nos,most csalódnod kellett,mert én nem a szokásos magyar mentalitást képviselem,mint a sok sírankozo köztük te is. Kösz amúgy jó a szemüvegem,és elég reálisan látom a dolgokat.
  Jah és sok sikert odaát,onnan mondjuk mindig okosabb az ember,biztosan bele látsz Szeged mindennapjaiba...biztos te látod jobban nem az aki itt el nap mint nap! És arra ne hivatkozz hogy 20 éve itt éltél...meg az emlékek...”
 • 8. rózsakert 2012. július 31. 18:19
  „7.vinczeattila 2012.07.31. 17:51

  Imádom olvasni a sok sírást-rívást ---A SZÉP ÚJ SZOKÁST A MAZOCHIIZMUST---tény--------de talán ha szemüveget cserélnél-vagy tennél fel újat!
  Szegedtől 400km-re nyugatra....bár néha még kell visszamenni --- de a látásommal még nincs gond- szerencsére.

  emigráltál???? jó duma-először van az UNIÓ és utána hunnia ......de az tény , hogy itt OTTHON vagyok .”
 • 7. vinczeattila 2012. július 31. 17:51
  „6. rózsakert 2012.07.31. 17:31

  Na figyelj öreg! Egy: ha már csak az emlékeidben él és nem érdekel Szeged, akkor miért írogatsz ide? Teljesen felesleges időpazarlás...Részedről.
  Kettő: kíváncsi lennék hol van az az itt. Hol élsz most? Talán emigráltál? Akkor még lehet el is hiszem hogy nincs szemét...Különben magyar nagyvárosi viszonylatban elég jónak számít szemétügyileg Szeged. Elég sok helyen voltam már az országban ahhoz, hogy ezt kijelenthessem. Más dolog, hogy nap mint nap a belvárosban járok a munkahelyemről, és eddig elég ritkán fogadott az általad említett látvány...
  Kicsit úgy érzem savanyú a szőlő már neked, csak fröcsögni jössz ide.”
 • 6. rózsakert 2012. július 31. 17:31
  „5.vinczeattila 2012.07.31. 17:15

  Édesúr----nem érdekel szeged...az emlékeimben él...itt nincs szemét...ott van----mentünk a bankba-mert a házikó végre elkelt...a fő terük--- bankok oldala szeméttel teli végig....csikk-palackok....áááááááááá--A CENTRUMBAN!!! is”
 • 5. vinczeattila 2012. július 31. 17:15
  „4. rózsakert 2012.07.31. 15:44

  Köszönjük Emese...Szerintem nézzél szét más magyar városokban és utána lehet szeméttel és piszokkal dobálózni Szegeden. Jah amúgy van a Dóm téren kívül is élet, csak szét kéne nézni, nem leszegett fejjel menni.”
 • 4. rózsakert 2012. július 31. 15:44
  „szállodák épülnek.---sok-sok százmilláért...minek??????

  száz milla kamata havi csak 6 ezrelékkel számolva is 600ezer ft tisztán....nem régen volt átadás 500millás beruházással...havi 3 misi kamat tisztán...24 szobával termelje már a sok-sok adó-és egyéb költség és járulék mellett ezt a nyereséget...vicc!

  a terv egy dolog a realitás meg másik.....egy értelmes látnivalót írjon már nekem valaki a Dóm téren kivül???????egyet........a körképet hagyjuk------más?????

  a szeméten és piszokon túl?”
 • 3. baba60 2012. július 31. 15:04
  „Nem a szálláshely van sok, hanem vendég van kevés.”
 • 2. vinczeattila 2012. július 31. 10:38
  „A cikkíró elfelejtette megemlíteni az év végén nyíló Tiszavirág designpanziót a Hajnóczy utcában a régi Balassa-házban! Azért az sem olyan kis beruházás...”
 • 1. gavallér 2012. július 31. 08:26
  „Azt gyorsan hozzá kell tenni hogy a szegedi szállodák többsége túl van csillagozva. Aki ismeri a sztenderdeket az tudja miről beszélek.
  A szállodaiparba teljes mellszélességgel kezdett el nyomulni az építőipar évek óta. Ugyan úgy mint a kilencvenes
  évek végén a kettőezres évek elején az olajosok nyomultak a vendéglátásba. Sok azt hiszi hogy ott csak a pénzt kell számolni. Nehéz elfogadni hogy itt sem sípálya sem tengerpart nem alakítható ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuldokló fiatalembert húztak ki a Tiszából Nagy Bálinték

Nem őrizhetik a rendőrök a tilosban úszókat - ha bajba kerül valaki, elsősorban a többi strandolóra számíthat. Tovább olvasom