Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Több bírságot hoz a több traffipax - tudja mennyit kell fizetnie a gyorshajtásért lakott területen?

Több bírságot hoz a több traffipax - tudja mennyit kell fizetnie a gyorshajtásért lakott területen?
Csongrád megye - Emelkedett a közúti balesetek száma megyénkben a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Idén több traffipaxszal találkozhatunk majd az utakon.
A gyorshajtás miatt történik a legtöbb halálos közlekedési baleset Magyarországon. Pedig az úgynevezett objektív felelősség elvét már 2008. május 1-je óta alkalmazza a rendőrség, gyorshajtás esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírságot szabnak ki a sofőrre. Nem volt hiábavaló a bevezetése: már egy év után 700-zal csökkent a súlyos balesetek, 262-vel a halálos áldozatok száma, de még így is sok baleset történik az országban.
 

A KSH legfrissebb statisztikái szerint Csongrád megye közútjain 2015 első három negyedévében 519 közlekedési balesetben 651-en sérültek meg, 23-an vesztették életüket. Azt írják, hogy a közúti közlekedési balesetek 92 százalékát a járművezetők okozták, leggyakrabban az elsőbbség meg nem adása és a sebesség nem megfelelő alkalmazása miatt. A megyében történt balesetek az országos átlagnál súlyosabb kimenetelűek voltak, és több történt belőlük, mint 2014 hasonló időszakában.
 
Száguldó sofőrök

2015. július 20.: Halálos baleset történt az M5-ös autópályán Szatymaz közelében. Két román rendszámú autó ütközött össze, egy Opel utolért egy Daciát, és hátulról nekihajtott. A Dacia többször megpördült a tengelye körül, a szalagkorlátnak csapódott, és szinte kettétört. A vétlen Dacia sofőrje életét vesztette.
2015. október 6.: Két autót tört össze egy 19 éves szegedi sofőr az algyői Tiszavirág utcában. Végigszáguldott a 30-as övezetben, majd két autónak csapódva az árokban kötött ki. Közel 3 millió forint kárt okozott.
2015. október 24.: Ittasan, bedrogozva vezette az autót az a 36 éves férfi, aki a Dorozsmai úton elvesztette uralmát a száguldó kocsi felett, ami egy kerítést átszakítva felborult egy családi ház udvarán. A Fiat Puntóban hatan ültek. Egy 17 éves szegedi fiú a helyszínen életét vesztette.
Idén jóval több traffipaxszal találkozhatunk majd az utakon, így a beszedett bírságok összege is növekedni fog. Élesíteni fogják a tavaly már felszerelt fix traffipaxokat is. Csongrád megyébe – ahogy írtuk (2015. december 16: Lejárt műszakit is figyelhet az új traffipax) –, hat fix sebességmérő jutott. Üzembehelyezésük pontos időpontját még nem hozta nyilvánosságra a rendőrség.
 

A bírság mellett nem árt figyelni a szabályszegésekért kapott büntetőpontokra sem, hiszen azonnal elveszik annak a jogosítványát, aki 18 büntetőpontot összegyűjtött. (A lakott területen kívül és az autópályán gyorshajtásért kiszabható büntetéseket tartalmazó táblázatunkat a következő napokban közöljük.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Péter: Ismét itt vannak a határsértők

A szíreken kívül afrikaiak és karibi országok polgárai jönnek egyre nagyobb számban Magyarországra. Tovább olvasom