Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Több ezer év börtönt szabott ki 10 év alatt a Szegedi Ítélőtábla

Szeged - Tíz éve vált újra négyszintűvé a bíráskodás Magyarországon, amikor öt ítélőtábla felállításáról döntöttek. A Szegedi Ítélőtábla 2003. július 1-sején kezdte meg működését: egy szőregi férfi ügyét tárgyalták emberölési kísérletben. Az ítélőtábla bírái azóta jogerősen több ezer év szabadságvesztést szabtak ki.
Tíz éves fennállását ünnepelte hétfőn a Szegedi Ítélőtábla: Magyarországon 2003. július 1-sején újra négyszintűvé vált a bíráskodás, amikor öt ítélőtábla felállítását írták elő Budapest, Szeged, Pécs, Győr és Debrecen központtal, ám a munka Győrben és Debrecenben csak 2005-ben kezdődött el.

A Szegedi Ítélőtáblán tartott ünnepi emlékülésen elhangzott: az Ítélőtáblák létrehozásának célja az volt, hogy tehermentesítsék a Legfelsőbb Bíróságot, illetve csökkentsék a központosítást. A lépésnek szakmai szempontból is nagy volt a jelentősége, hiszen lehetőséget biztosított az ügyek elmélyültebb elbírálására.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnök elmondta: a Szegedi Ítélőtábla sok új kezdeményezésben jár élen az országban: sajtó-együttműködési megállapodás aláírása a helyi médiumokkal, a középiskolásoknak létrehozott nyitott bíróságok programja, az egyetemmel aláírt együttműködés a jogászképzés megújításáért.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára kijelentette: jogorvoslati jog biztosítása szempontjából Magyarország egy szuperjogállam, hiszen egy ötödik szinten, az Alkotmánybíróság előtt is meg lehet támadni a bírói ítéleteket, amennyiben alapjogi sérelmet vélnek felfedezni benne. Répássy reményét fejezte ki, hogy szeptember 1-étől továbbra is hatékonyan tudnak működni az Ítélőtáblák, amiket – ahogy megírtuk – a hónap közepén átszerveztek. Jász-Nagykun-Szolnok bíróságait a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területébe helyezték át, Heves megye Debrecenhez került.

Erre azért volt erre szükség, hogy mentesítsék a nagy teher alól a jelentős ügyhátralékkal működő és rengeteg ügyet tárgyaló Fővárosi Ítélőtáblát. Az átszervezéssel minden Ítélőtáblához 4 Törvényszék tartozik.

Olvasóink írták

 • 5. laalika 2013. július 09. 17:12
  „A büntetésben benne kellene lenni, hogy milyen szintű ellátást kapjon az elítélt, ill. dolgozzon meg az ellátásért.
  Az a többezer év a mi költségünkre lesz!
  Képtelenség, hogy benn jobb ellátást kapjon, mint szabadon. És a keresetével vagy takarékoskodjon, vagy segítse kinti családját.”
 • 4. DobóI 2013. július 09. 04:57
  „Aha, csak éppen szabadon hagyta Zuhsclag bűntársait. Aratót, Mesterházy, Gyurcsányt, Ujhelyit....”
 • 3. Jericho 2013. július 08. 16:53
  „1. zsozso64
  ...ennél lejjebb már nincs...
  Hogy Te mekkorát tévedsz! Pár hónap még és majd rádöbbensz.”
 • 2. SP 2013. július 08. 15:53
  „""Több ezer év börtönt szabott ki.....""

  A börtönlakói
  vendégéjszaka után is IFA fizetése lenne ajánlatos. A nem üzletszerűen használ hétvégi pihenők macerálása helyett.

  "Pénzt kell fizetni a barátok után a Sárgán"
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/penzt_kell_fizetni_a_baratok_utan_a_sargan/2339669/”
 • 1. zsozso64 2013. július 08. 15:24
  „Répássy Róbert elragadtatását, és (ön)elégedettségét sajnos nem tudom osztani!
  De az is lehet, hogy a helyzet még az Ő általa vetítettnél is jobb, hiszen az ötödik szinten kívül, amit megtalált, még ott van a Fidesz pártirodákban meghozott döntések sora is. (Eldöntik ki kapjon földbérleti jogot, trafik koncessziót, és még egy csomó mindent amit halandó nem is tudhat???) Bár lehet, hogy ez nem hatodik szint hanem mínusz sokadik...?
  Abban egészen biztos vagyok, hogy a kiosztott több ezer év büntetés, nem helyettesíti a több évezredes hagyományokat amiket a jelenlegi rezsim lábbal tipor!!!? Ilyen volna a Római jog...visszamenőleges hatályú törvényhozás és alkalmazás... stb. Ezek után csak felfelé ívelhet a magyarországi jogalkotás és alkalmazás útja, mert "ennél lejjebb" már nincs.... Remélem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Rita nemsokára volán mögé ül

Megírtuk, Varga Rita az a szerencsés, akit kisorsoltunk Nyerd meg a jogosítványod! című játékunkban, amelynek megfejtéseit június 20-áig vártuk szerkesztőségünkbe. Tovább olvasom