Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Több ezer nyugdíjast ellenőriznek

Szeged - A sok visszaélés miatt és adategyeztetés céljából minden nyugdíjast felszólít a környezetgazdálkodás, igazolja, mi alapján jár neki az 50 százalékos szemétszállítási kedvezmény.
Tizenöten álltak sorban csütörtök reggel nyitás előtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál a Stefánián. Közben égett a vonal Csörög rovatunkban, annyian méltatlankodtak a szolgáltató eljárása miatt. Sokan kaptak felszólítást ajánlott levélben, hogy 5 munkanapon belül igazolják, jogosultak a nyugdíjaskedvezményre.

Megnéztük, a társaságnál hat ügyintéző pár perc alatt egyezteti az adatokat, aki sokat várt, az is 30-40 perc alatt végzett. Molnár István nem értette, miért kell az egész procedúra, ha egyszer 5 évvel ezelőtt, 62 évesen már túlesett rajta. Tóth Lajosnak másodszor kellett tegnap jönnie, mert a felesége nyugdíjas-igazolványát is be kellett mutatnia. Úgy látja, ha nincs más megoldás, ütemesen kellene behívni az ügyfeleket, hogy ne kelljen várakozni. Hiányolta a levélből, mi a teendő akkor, ha valaki mozgásképtelen, vagy éppen elutazott. Csak a figyelmeztetést látta, hogy ha valaki nem igazolja, mi alapján jár neki a kedvezmény, akkor azt megvonják tőle, és januárig visszamenőleg ki kell fizetnie a teljes árú szemétszállítást. Facsar Sándor az Olajos utcából szerdán „igazolta", hogy 26 éve nyugdíjas, szerinte egyszerűsítené a dolgot, ha a közös képviselő bevihetné a dokumentumokat.

Nyugdíjasok várakoznak a környezetgazdálkodás ügyfélszolgálata előtt. Fotó: Dombai Tünde
Nyugdíjasok várakoznak a környezetgazdálkodás ügyfélszolgálata előtt.
Fotó: Dombai Tünde

Olvasónk nyitott kapukat dönget, mert Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: ütemesen hívják be és ellenőrzik a több ezer szegedi nyugdíjast. Most a 6723-as irányítószámú városrészek lakói kerülnek sorra, nagyjából 8-900-an, utánuk a többiek. A mostani ellenőrzés célja az adategyeztetés, a nyilatkozat kitöltése a kedvezmény fenntartása érdekében, illetve a visszaélések kiküszöbölése. Elméletileg elég lenne egyszer igazolni, de gyakran a családok nem jelentik be a változásokat. Magyarán: az elhunyt nyugdíjas kedvezményével visszaélnek az örökösök, másutt a korábban egyedül élő nyugdíjashoz beköltözik a családja, és ezt elfelejtik jelezni a szolgáltatónak. A közös képviseleteket ebben a körben nem értesíti a társaság, mert személyes adatokat kell kezelni, illetve ezzel egyszerűsítik, gyorsítják az eljárást. Nem elég bemutatni a nyugdíjasszelvényt, helyette személyit és nyugdíjas-igazolvány kérnek.

Facsar Sándor már ˝igazolta˝, hogy 26 éve nyugdíjas. Fotó: Karnok Csaba
Facsar Sándor már ˝igazolta˝, hogy 26 éve nyugdíjas.
Fotó: Karnok Csaba

Mivel a környezetgazdálkodás saját hatáskörben biztosítja hulladékszállításra az 50 százalékos kedvezményt, a jogosultságot az év bármely szakaszában joga van ellenőrizni. Akinél akadályba ütközik az igazolás, írásban kérelmezheti a határidő hosszabbítását, illetve meghatalmazottja eljárhat az ügyében. A határidő betartását indokolt esetben rugalmasan kezelik.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. mihaly-1 2013. szeptember 30. 22:17
  „Kommunális évi adó miért nincs szegeden?”
 • 50. tom_peris 2013. szeptember 30. 20:49
  „29. X_Y 2013.09.30. 05:44

  nem értettél meg...

  Dolgozó emberként napi 10-16 órát dolgozok hogy az adomból nyugdijjakat is fizessenek ki...
  És ezek után kapnak kedvezményt amivel csak annyi dolguk lenne hogy bemennek ha kell...
  A lényeg a lényeg hogy ha ráér valaki ilyesmire akkor az nem egy dolgozó ember lesz aki kidolgozza a belét és örül hogy van napi 1-2 óra magánélete... (és teszem hozzá az én esetemben ha megélem azt a szép kort akkor nem az lesz a bajom hogy be kell menni valahová és sorba kell állni hanem az hogy az addigra összeomló nyugdíjrendszer miatt miből tartsam el magamat mivel a korábbi befizetéseimet már felélték... mások...)”
 • 49. Las_46 2013. szeptember 30. 19:30
  „Olvasva a hozzászólásokat úgy tűnik, mintha a hozzászólók többsége analfabéta lenne. Nem értem a hőbörgést azért, hogy be kell menni adategyeztetésre. Persze nem értem a cikkíró tájékozatlanságát sem, mert nem mindenn nyugdíjasnak kell bemenni adategyeztetésre, hanem csak azoknak, akik már régen nyugdíjasok, ugyanis 10 évvel ezelőtt még valóban közgyűlési rendelet szabályozta ezt a kérdést, amely azt is előírta, hogy kinek, milyen módon kell igazolni a jogosultságot. Nos ez a helyzet az AB jóvoltából a jogharmonizásiós kötelesség miatt megváltozott és a szolgáltató valóban saját akaratából biztosítja a kedvezményeket és ezért szükséges az adategyeztetés.
  A társasház kezelők egyébként nem jogosultak személyes adatok kezelésére illetve azok csekély halmazát kezelhetik csak!! Tudom, mert több mint 10 éve kezelek társasházat! Hozzám is jöttek a lakótársak, hogy miért kapták ezt a levelet, és erre felvettem a telefont és az ügyfélszolgálaton elmagyarázták azt amit fentebb leírtam. Ennyi, nem kell túllihegni a kérdést és ha valakinek neméri meg bemenni az adategyeztetésre nem kötelező, csak a kedvezmény ugrik. Arról pedig regényt tudnék írni, hogy milyen leleményesek tudnak lenni a lakótársak az előírások kijátszásában - persze ez nálunk még a magyar virtus kategóriába tartozik -. Járt a házunk úgy, hogy nap, mint nap találkoztunk a lakótárssal akinek a Társasház közgyűlési rendelet előírása ellenére eszébe se jutott szólni, hogy albérlői vannak, csak akkor esett le neki a tantusz amikor a Környezetgazdálkodási Kht. ellenőrei rajtakapták, hogy jogosulatlanul veszi igénybe a kedvezményt és jött jajveszékelve, hogy akkor most mi lesz?”
 • 48. macs 2013. szeptember 30. 16:10
  „40. sala11,
  én ezt találtam:
  Hulladékszállítási díj kedvezmények - Szeged település vonatkozásában
  Írásbeli kérelemre a lakossági díj 50 %-ának megfelelő kedvezményre jogosult:
  a) egyedül élő 62 éven felüli nyugdíjas személy,
  b) önálló háztartásban élő házaspár, illetve élettársak, ha az egyikük hetven, a másikuk 62 éven felüli,
  c) az a 62 éven felüli személy, ki önálló nyugdíjjal, keresettel vagy egyéb jövedelemmel nem rendelkező közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pont) eltartásáról gondoskodik.
  d) hadirokkant és hadiözvegy,
  e) súlyosan látás- vagy hallássérült, az I. és II. csoportbeli rokkant.
  http://www.szkht.hu/page.fcgi?rx=&item=&nyelv=hu&menuparam5=26&type=5”
 • 47. aas 2013. szeptember 30. 15:26
  „A helyszíni ellenőrzés több sebből vérzik. A szomszédot kérdezik? Melyiket a rosszakarót, akivel fasírtban vagy? Mi van akkor ha a cégem van ott és csak gépek mennek a lakásban, amik ugyebár fogyasztanak akkor már tényszerű a bentlakás? Mi van azokkal a családokkal akiknek van pl. 2-3 lakásuk mert örökölték, akkor mindben laknak 1*-re? Vagy az etnikum ahol 3-4 család lakik 1 lakásban és oda se mernek nézni az ellenőrök? Akkor miről is beszélgetnek egyesek? Mi a helyzet azzal hogy pl ugyanazért a pénzért a belvárosban hetente 2 szer ürítenek míg pl. Móravároson és más körzetekben csak heti 1*. Akkor hogy is van ez a fene mód ostoba Szegedi jogszabály? Mert más városokban ez nem így működik. Annyit fizetsz amennyit elvisznek és ahányszor viszik.”
 • 46. öreganyó 2013. szeptember 30. 15:19
  „Na ez a lufi is jól fel lett fújva! Nem lenne semmiféle kedvezmény, és nem lenne morgolódás. Kinek jár, és miért
  na meg még ne is kelljen igazolni a jogosultságot, borzasztó. Ennek is Botka az oka, minek nem? Na meg a nyugdíjasok / nyugerek. Nem vagyok pártkatona, de mindenért hibáztatni? Talán még az időjárásért is ő a felelős? Az ügyeskedőket nem igen fogják kiszűrni, ha 6x fogják behívni a népet akkor sem. Már működik az 50-es évek besúgó rendszere. Erre már volt is felszólítás, csak attól nem lesz előbb az ország. A kis boltosok közül is vannak akik a lakóházak kukájába / konténerébe dobják a szemetüket. Az áruszállító dobozokat összehajtás nélkül, dobják be, aztán mindjárt tele. Szólni sem érdemes nekik, csak vita van belőle. A begyűjtő autók útvonalát tényleg jó lenne átnézni, mert bizony úgy tűnik vannak üres járatok. Arra is jó lenne oda figyelni, ha félig van a tároló akkor is vigyék el a szállítási napon. " SZAKVIZSGA " járjon taxival, és nem lát a villamoson helyfoglalókat. Olyan eszement meg-
  nyilvánulásai vannak mint akit vasvillával szedtek az anyja alól.”
 • 45. jozkó 2013. szeptember 30. 12:15
  „A Magyarországon elterjedt ügyeskedési gyakorlat olyan mértékeket kezd ölteni, hogy egyáltalán nem felesleges a kedvezményre jogosító feltételek időnkénti felülvizsgálata.
  Kedvezményeket nem kötelező igénybe venni- akkor ellenőrzésnek sem kell alávetnie magát a szolgáltatást igénylőnek.”
 • 44. Kutya11 2013. szeptember 30. 12:10
  „A cég ad kedvezményt a kérvényezőnek (melyik szolgáltató ad 50% kedvezményt??), így joga van ellenőrizni is. Ez tiszta nem? Nem kell igényelni és nincs kérdezősködés, ennyi.
  Miért rászoruló a havi 200 ezer Ft-os nyugdíjas?
  Ki fizeti ki az 50 %-át? Senki
  12. grafika: 16 % csszemétdíjcsökkentés az havi 550 Ft kedvezmény x 12 hó = 6600 Ft/év megtakarítás/ lakás -vagyis több mint 2 havi díj az éves csökkenés.
  Nekem így jön ki. Te melyik számrendszerben számolsz?”
 • 43. x 2013. szeptember 30. 11:39
  „30. csonakos "..., rászorultsági alapon! Ne legyen a gazdag még gazdagabb! Kapjon a rászoruló!"
  - Akkor az egész élet egymás ellenőrzéséből állna megint. Te ugyan jól érezted magad, de a legtöbbnek elege volt.
  http://www.delmagyar.hu/forum/szeged_a_kommunista_varos/24/2001710/?action=kifejt”
 • 42. sala11 2013. szeptember 30. 11:32
  „41. mérlegvagyok 2013.09.30. 11:25
  Köszönöm a segítséged. Próbáltam én is bogarászni csak kicsit még nehézkes:-)”
 • 41. mérlegvagyok 2013. szeptember 30. 11:25
  „40. sala11 Több lehetőség közül választhatsz. 1. Szeged város honlapján fönt van az összes hatályos szegedi rendelet. 2. A KHT. honlapján is. 3. IKV holapján megtalálható a város hatályos rendeletei mellett valamennyi közmű szolgáltató honlapja is.
  A közelmúltban a fórumozó társaink közül többen is idézték szó szerint a kedvezményre vonatkozó rendelet §-t.
  Az jogosult a hulladékszállítási kedvezményre aki egyefülálló és betöltötte a 62 életévét. Házastarsak/élettársak esetében a hölgy 62 életév, a férj 70 életév betöltése után.
  Igényléshez szükséges dokumentáció lakcímkártya és a nyugdíjas törzsigazolvány magántulajdonú társasház th. alapító okirat, 100 % önkörmányzati tulajdonú lakás esetében IKV-nál kell igényelni szükséges továbbá a lakás törzsszáma. Vegyes és saját tulajdonú ingatlanok esetében a KHT Ügyfélszolgálati Irodáján igényelhető a kedvezményes szemétszállítás.”
 • 40. sala11 2013. szeptember 30. 11:09
  „Esetleg tudja valaki a paragrafust, hogy ki is jogosult pontosan a szemétszállításí kedvezményre?”
 • 39. allampolgar 2013. szeptember 30. 11:05
  „8. szakvizsga 2013.09.29. 15:44

  A hozzászólásod alapján azt gondolom, hogy egy nagy, népművészeti agyagedény vagy....”
 • 38. allampolgar 2013. szeptember 30. 11:01
  „Mi a fene, nem tán hatóság lett a KHT-ból?
  Ha nem akkor kérjenek és ne felszólítsanak ezek az IQ huszárok.
  Ha meg ellenőrizni akarnak, akkor emeljék fel a hájas valagukat az irodában, és menjenek ki a helyszínre, úgy talán van értelme az ellenőrzésnek.”
 • 37. nemelek 2013. szeptember 30. 09:47
  „Talán inkább azt kellene ellenőrizni: minden lakónak/lakásnak van-e szerződése szemétszállításra!

  Társasház felépül. a 10 lakás közül még csak 5 van eladva, 5-re megkérik az ideiglenes lakhatási engedélyt, szemétszállítási szerződést kötnek(5 lakásra!). A későbbi 5 beköltöző szerződött??? utólag???”
 • 36. szandokán 2013. szeptember 30. 09:28
  „Elösször a Parlamentböl kéne hazazavarni azokat a nyugdijasokat akik jogtalanul veszik fel több helyröl a fizetésüket.”
 • 35. aas 2013. szeptember 30. 09:24
  „A legnagyobb gond hogy az ellenőrzés visszafelé nem működik. A fogyasztóvédelem ellenőrizhetné például hogy sok társasházban több a fizetés mint amennyi szemetet ténylegesen elszállítanak. A panelokban pedig a magánházas milliomos hordja tele mások kukáját. (Lomnici utca, Murányi utca stb...) A becsületes állampolgárt rendesen megrövidítik olyan szolgáltatásért amit el sem végeznek. Több helyen a lakók már fotózzák, hogy mennyi kukát ürítenek. Jó lenne ha már tömeges perek indulnának ez ügyben is. Más városokban pl. Szolnokon töredéke a hulladékszállítás, pedig ott is ugyanannyi a benzin ára és a kocsik fenntartása. Csak botka falván dívik hogy olyanért fizetünk amiért nem kapunk szolgáltatást vagy nem annyit mint amennyit fizetünk. Vezessék be azt a rendszert hogy annyit fizetsz amennyit elszállítanak. Sok lakásban működik iroda akik több kukát telepakolnak közben szinte ugyanannyit fizetnek mint amikor 1 nyugdíjas 1-ül 1 héten kidob 2 liter szemetet. És ezért fizet közel 1000 ft-ot.”
 • 34. .suhym. 2013. szeptember 30. 08:51
  „Kimaradt az előbb. Nem tudom ki volt az előző főnök a cégnél, de ellenőrzés hosszú évek óta van/volt. Minden évben kijöttek a házba és a lakóktól érdeklődtek, hogy a lépcsőházi kedvezményt kérő lakótárs valóban egyedül él-e?
  Azt nem tudom, hogy magánházaknál volt-e ilyen, de társasházakban bizony volt.

  Csak legyen már joga egy kedvezményt adó cégnek ellenőrizni, hogy valóban jogosult-e a kevesebbet fizető az engedményre?”
 • 33. .suhym. 2013. szeptember 30. 08:43
  „Mi a gond azzal, ha ellenőrzik?

  Ismerős 62 év feletti házaspár, férj egyik lakásukba bejelentkezve, feleség másik lakásukba, de miután utóbbi nem tartózkodik ott, csak a lakcíme az, a szemétszállítás szüneteltetését kérte. Férjjel lakik életvitelszerűen, de abba a lakásba csak a férj van bejelentve, elmúlt 62 éves, így kapja az 50%-os engedményt.

  Nos, az ilyen és hasonló csalók miatt kell ellenőrzést tartani!

  .......................................................................................................................................

  12. grafika88 2013.09.29. 16:33

  Ez nektek hogy jön ki? 2.800-2.900 körül van a havi szemétszállítási díj /lakás, annak hogy lehet a fele 110.-Ft: Házaspár csak akkor kap kedvezményt, ha mind a ketten talán 70 vagy 72 év felettiek.”
 • 32. béci61 2013. szeptember 30. 08:02
  „Tisztelt Olvasók! A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft 2010-ben, év végén ugyanezt tette a nyugdíjasokkal. Az akkori felszólítás végrehajtására nem látván megoldást, azt javasoltam a nyugdíjasoknak, hogy az orvoshoz mentővel menet kérjenek megállót a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft ügyfélszolgálati irodájánál, ahol megtehetik a jogosultságuk igazolását. Igazolhatják, hogy még élnek, és ugyanott, ugyanúgy SZERETNÉK igénybe venni a kedvezményt, mint eddig. Nem értettem ugyanis, hogy ha egy szépkorú elérte a kedvezményre való jogosultságát, akkor mi alapján változna ez meg az elhunytáig? Ha a lakását kedvezményre nem jogosultak használják, akkor azt mint adatváltozást köteles jelentenie. Ha nem jelenti, avval nem csak a szemétdíj fizetési kötelezettségét szegi meg, hanem egyéb jogszabályszegést is elkövet. Aki ténylegesen csalni akar, azt ebben a vegzálási folyamatban nem tudják kiszűrni. Ezért tartom kifejezetten zaklatásnak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft eljárását. Valószínűsíthető, hogy abból üzletpolitikai bevételt remél a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, hogy lesznek olyan nyugdíjasok, akik nem lesznek képesek a cég által felállított követelményeket teljesíteni, olyan nyugdíjas pedig nem akad, aki az eljárás törvénytelenségét kifogásolná. Mint nonprofit tevékenységet folytató társaság a jövő évi bevételeit tervezi. Ennek megfelelően a legnagyobb arculcsapás az lenne a nyugdíjasoknak, ha ezt a kedvezményt a következő évtől megszüntetnék. Abból kiindulva, hogy 2012-ben a törvény szintű előírások ellenében állapították meg a szemétdíjat, ez a húzás sem lenne idegen SZMJV ezen cégétől sem. Úgy vélem, mindenki vérmérséklete alapján alkothat véleményt a történtekről, és oszthatja meg szomszédjával.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomban rabolt a hajléktalan, azonnal elkapták

Tíz percen belül elfogták a rendőrök azt a férfit, aki egy idős embert rabolt ki szeptember 28-án Szegeden. Tovább olvasom