Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Több Fabatkát ér

„Gyertek, csak gyertek, minden féláron" – hallani a kofákat is megszégyenítő kiáltásokat a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola Fabatkavásárán. A suli folyosói december 11-én délelőtt zsibvásárrá változtak, hogy az osztályok által tematikusan berendezett termekben ki-ki saját készítésű, természetes alapanyagokból álló termékeit árusítsa.
Kisebbfajta várossá alakult az iskola, cirkusszal, vidámparkkal, karaoke-bárral, csokigyárral, teaházzal – és még sorolhatnám a hétköznapokon átlagos iskolai termekként funkcionáló, de e szombaton szinte meseivé változott helyszíneket. A folyosókon hosszú padsorokban kisebb-nagyobb gyerkőcök árulják portékáikat, amelyek mindegyike természetbarát anyagokból készült. A fizetőeszköz pedig nem forint – hanem Fabatka. „A Fabatkavásár az iskola kétévente megrendezett régi hagyománya, melynek során zsibvásárrá változik. Nemcsak ez a lényeg, ötlet is van a buli mögött, hiszen minden osztály valamilyen témát választ, saját termét ennek megfelelően dekorálja és az általa árult termékeket is ennek tükrében készíti el – mondja Kapus Ildikó, szülő. – Az ötlet onnan eredt, hogy mindenki behozta régi, megunt játékait, melyet bolhapiacszerűen árusítottak, ez fejlődött tovább az évek alatt monumentális rendezvénnyé. Most már nem csak arról van szó, hogy eladjuk a régi, megunt holmit, hanem készítenek hozzá egy olyan díszletet és olyan légkört, amitől az egész sokkal bulisabb lesz. Saját fizetőeszközünk van, amely a Fabatka névre hallgat, az átváltás egy az egyben történik. Csak ezzel lehet vásárolni, fabatkát fogadunk csak el és egyelőre a kártyás fizetés sem kivitelezhető – mosolyodik el.

Fabatka vásár a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában. Fotó: Domonkos Sada (galéria)

Hódvár

A 4. c hódvárat épített, az osztály tanulója, Ginál Örs pedig már mindent tud a hódokról: – Most telepítették őket vissza Magyarországra, régebben az orvvadászok lelőtték őket a bőrük miatt. Hódvárban élnek, ami úgy készül, hogy két fogukkal kivágnak egy fát. Van egy olyan képességük, hogy látják, merre fog dőlni a fa és nem oda, hanem arrébb állnak. Amikor a vízben úszik, a lábujjai között van úszóhártya, a farkával kormányoz a vízben. Növényekkel táplálkozik – sorolja. Az ötletet az egyik anyuka adta, a gyerekek természetes alapanyagokból készítették a díszletet, a Tisza-parton gyűjtött levelekből, ágakból. Répatortát és hódsütit is árultak.
„Ez az egész ökoszemléletű, a fő cél, hogy minden újrahasznosított dolgokból készüljön – már amennyire lehetséges – a dekoráció, a termékek, minél kevesebb energiafelhasználással" – mondja egy anyuka, Vörös Márta.
A 4. c osztályfőnöke, Katonáné Nemes Gyöngyi elmondta, „Nagyon érzékenyen reagálunk az élővilágra és tudjuk, hogy a hódok visszatelepítése folyamatban van, ezért szerettünk volna az élmény mellett tudást is átadni a gyerekeknek. Így egyrészt filmen keresztül nézhetik a visszatelepítési folyamatot, igazi hódrágta fát állítottunk ki és építettünk egy várat, ahova elemlámpával felszerelkezve be lehet menni."
A Fabatkavásár tehát nemcsak a hajtincsfestésről, könyvjelzők árusításáról, sütemények és kitűzők készítéséről vagy különböző játéklehetőségekről szól – hanem indirekt tanulásról is. A folyosókon járva mégsem úgy éreztem, hogy ennek bármi köze lenne az oktatáshoz. Elámultam azon, milyen ötletes portékák kaphatóak, mennyire lelkesek a kicsi gyerekek, nagyobbacskák és a felnőtt szülők vagy tanárok. – Az előbb jártak errefelé végzett egyetemista fiúk, nosztalgiázni jöttek vissza, beálltak pókerezni az egyik teremben. Még ezek a felnőttek is teljesen átadták magukat az élvezetnek. Olyan kötődési lehetőség ez az iskolához, egyáltalán ahhoz a közösséghez, amelyből kikerültek, ami szerintem pótolhatatlan. Az az összefogás, amit amúgy hiányolunk az életben, itt teljes mértékig megvalósul – lelkendezett Bogyó Katalin könyvtáros.

Fabatka vásár a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában. Fotó: Domonkos Sada (galéria)

Csokiautomata

Az egyik kedvencem a kartondobozokból épített csokiautomata volt. „Aki Fabatkát dob be, csokit kap érte, fel van tüntetve, hogy milyen pénzeket fogadunk el, legfeljebb ötvenesért lehet csokit kapni" – tájékoztat Balla Ráchel, 6. c osztályos lányka. A kartondobozban Kádár Kyra álldogál. A bedobott Fabatkáknak megfelelően ő adogatja ki a kiválasztott édességet. Amikor odaértem, készlethiány miatt már csak kétfélét árusított.
„Osztályfőnöki órán beszélgettünk a Fabatka-vásárról és viccből azt mondtam, csokiautomatát kellene csinálni. Két barátnőm segített ebben, hárman készítettük ezt az automatát, mostanra nagyjából négyszáz Fabatkát kerestünk vele. A Fabatkákat az osztály pénzszedőjének adjuk, ezzel is segítve, hogy megnyerjük a legkörnyezetbarátabb díjat" – hallom az automata mélyéről.

A legkörnyezettudatosabb osztály

Az előző nap délután berendezett termekben 9 órától kezdődött meg a zsibvásár. Bácsi János gyakorlóiskolai igazgató az iskolarádión keresztül nyitotta meg a rendezvényt. Az Ökozsűri a Fabatkavásár kezdetétől fogva folyamatosan értékelte az osztályokat, hogy nap végére kiderüljön, ki érdemelte ki A legkörnyezettudatosabb osztály címet alsó-, illetve felső tagozaton. A zsűri tagjai Kaszt Erika tanárnő és a diákönkormányzat öko-képviselője; a szülői munkaközösség egy tagja, valamint három ökojárőr volt.
A rendezvényt a Karaoke-bárban zárták délben, ezt követően minden osztály rendet tett az általa használt teremben, az összegyűlt szemetet szelektíven gyűjtve. A maga után el nem pakoló osztályok szankciókban részesültek.

Olvasóink írták

 • 5. Ferrer 2010. december 12. 13:00
  „1. hozzászólás almaszósz
  És hol vannak azok a magyarok, akikről beszélsz?
  Magyarország a magyarországiaké. (És nem a szélsőjobbosoké.)”
 • 4. CsImre 2010. december 12. 12:17
  „Suttyomban a fabatka is inflálódik. Anno még 1 fabatkáért vettem egy kaktuszt, tegnap már 250 volt egy aloe vera. :) A fluoreszkáló tininindza, a gumi Hókuszpók viszont nagyon jó üzlet volt az idén, a kakaóhoz pedig ajándék kalács járt. A nagy érdelődés miatt a palackpréselőkhöz már oda se lehetett férni. :)”
 • 3. ~FRANZVON~ 2010. december 12. 10:41
  „Nékem egyszer a legemlékezetesebb élményem az volt egy ilyen iskolai bolhavásár során,amikor a felkínált áruk közt feltűnt egy húsz éves Tokaji aszú...”
 • 2. Onis 2010. december 12. 10:15
  „Én kb. 8 éve végeztem ott és még mindig nagyon szívesen gondolok vissza azokra a fabatkavásárokra.Hatalmas élményt adott nekünk,így nem csak dolgozatokra,feleltetésekre emlékeztetett ezután a légkör hanem egy kis szórakozásra is:)”
 • 1. almaszósz 2010. december 12. 10:05
  „Ez nekem nagyon tetszett! Biztos sikeres és jó buli volt. Örülök hogy a tanárokban is hirtelen feléledt a magyarság tudat. Sajnos a politikusaink nem akarják ezt felfogni -csak korlátoltan- hogy MAGYARORSZÁG A MAGYAROKÉ !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az Izabella hídon

A megváltozott útviszonyok miatt mindeki fokozott figyelemmel közlekedjen! Tovább olvasom