Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Több gazda nyugdíjba menne

A tervezetből törvény lesz, így jövő januártól előnyugdíjba mehetnek azok az 55 évesnél idősebb gazdák, akik földjüket eladják vagy elajándékozzák. Megyénkben egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt.
Amint korábban már beszámoltunk róla, a kormány azt tervezte, több európai uniós országhoz hasonlóan nálunk is előnyugdíjat kaphatnak azok az ötvenöt évesnél idősebb gazdálkodók, akik elajándékozzák vagy eladják termőföldjüket. Mivel a parlament a törvénytervezetet megszavazta, így a jogszabály jövőre életbe lép.

Cikkünk megjelenése után több gazda is érdeklődve hívta fel telefonon szerkesztőségünket, vajon hol tudhatnak meg többet erről a lehetőségről, valamint kérdezték, hol szerezhető be a pályázathoz szükséges anyag.

– Júniusban töltöttem be az ötvenkilencedik életévemet. Az egészségem már nem a régi, leginkább a reuma gyötör. Eddig úgy voltam vele, hogy addig kell a földemen dolgozni, amíg bírom, mert máshoz nem értek.
A papírokra még várni kell

A parlament már elfogadta, jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtt van a gazdák előnyugdíjának ügye. Ezt követően kerül a végrehajtó szervhez, vagyis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Előreláthatólag 1-2 hónapot még várniuk kell a gazdáknak, hogy számukra is hozzáférhető legyen a pályázati anyag. Ezért érdemes szeptembertől az MVH honlapját, a www.mvh.gov.hu-t figyelni, mert ott teszik közzé a pályázati feltételeket, illetve a szükséges papírok is onnan tölthetők le.  


Most azonban lehet, hogy elmehetek nyugdíjba – reménykedett a szegedi Márton Ferenc.

A gazdálkodóhoz hasonlóan Csongrádi Andrást is érdekli az előnyugdíj. Igaz, nem magának, hanem édesapjának szeretett volna többet megtudni róla. Ugyanis édesapja is már bőven benne van a törvény előírta korban, így nyugodtan lehetne belőle mezőgazdasági nyugdíjas. Csongrádiék birtokában nyolc hektár föld van, amiből három a fiú, a többi pedig az apja nevén. Ezért gondoltak arra, hogy az idősebbik Csongrádi most már inkább pihenjen.

Korábbi írásunkban csak olyan gazdálkodókat sikerült megszólaltatnunk, akik nem kívántak élni a lehetőséggel. Kíváncsiságból újból megkerestük őket. Egyikük, az ötvenhárom esztendős szegedi Gáspár Lajos tegnap már azt mondta, hogy két-három év múlva esetleg foglalkozik majd a nyugdíj gondolatával. Hozzátette, ezt attól teszi függővé: az előnyugdíjat választó ismerőseinek mennyire jön be a számítása, vagyis megéri-e mezőgazdasági nyugdíjasnak lenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom