Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Több gyerek is falazott az erőszak elkövetésekor?

Szeged - „Legfontosabb dolgom a gyerekeim felnevelése és nyugalma, ezért részemről lezártnak tekintem az ügyet" – nyilatkozta annak a 9 éves kislánynak az anyja, akiről a Magyar Televízió péntek esti Híradójában azt közölte, hogy öt osztálytársa tavaly október végén megerőszakolta a szegedi Weöres Sándor Általános Iskolához közeli játszótéren.
– Nagy pofon volt számunkra, hogy megjelent a lányom ügye a televízióban – fogadott bennünket tegnap délelőtt a 9 éves szegedi kislány édesanyja. A gyerekről a Magyar Televízió péntek esti Híradójában azt közölte, hogy öt osztálytársa tavaly október végén megerőszakolta. A helyszín a Weöres Sándor Általános Iskolához – ide jártak az érintett tanulók – közeli játszótér volt, közvetlenül a Hajlat utcai bölcsőde szomszédságában. Az itt felállított csúszdás házba vonult be a kislány osztálytársaival, ahol megtörtént a nemi aktus. – Ha balhét szerettem volna, azonnal a médiához fordulok – hárította el az édesanya azt a feltevést, hogy a történtekről három hónap után ő értesítette a tévéseket. A többgyermekes asszony a megerőszakolás szinte összes körülményét elmesélte nekünk, beszélt az elkövetőkről, a tanárokról, de azt kérte, hogy ebből semmi ne jelenjen meg.

– Nem haragszom senkire, mindegyik felet hibásnak érzem, köztük magamat is. Az ügyet lezártnak tekintem. A legfontosabb, hogy felneveljem a gyerekeimet. A kislányomat az eset után rögtön kivettem a Weöresből, és egy másik szegedi iskolába írattam át. Azóta megnyugodott, beilleszkedett, szépen halad a tanulásban – magyarázta az anya, miközben lánya fejhallgatóval a fején rajzfilmet nézett a tévében.

Beszéltünk a kislány egyik volt osztálytársával és annak anyjával is. Ők sem vitatták, hogy a faházban megtörtént a nemi aktus, de szerintük mindez a kislány belegyezésével történt. A korábbi osztálytárs szerint több gyerek is falazott nekik, majd amikor a napközis tanító néni a faház felé ment, a gyerekek leadták a vészjeleket, így a tanár már felöltözve talált rá diákjaira a csúszda alatt. Ezért is mondhatta lapunknak Kardos János, a szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője, hogy a belső vizsgálat szerint a tanárt nem terheli felelősség az ügyben, hiszen nem volt olyan helyzetben, hogy közbeavatkozzon.

Itt, a mászóka faházában történt a nemi erőszak. Fotó: Karnok Csaba
Itt, a mászóka faházában történt a nemi erőszak.
Fotó: Karnok Csaba

A korábbi osztálytárs anyja szerint a gyerekek tettét egyik diáktársuk viselkedése magyarázhatja, aki már másodikos kora óta nézett pornófillmeket az interneten, és ezek minden részletéről beszámolt osztálytársainak. Információink szerint a fiút az elmúlt héten szülei szintén más iskolába íratták át. Amint azt korábban megírtuk, a rendőrségi eljárást megszüntették, mivel az elkövetők gyermekkorúak voltak, 14 év alattiak, nem büntethetők, a legerősebb szankció az állami gondoskodásba vétel. A fiúk – az összehívott rendkívüli szülői értekezlet után – igazgatói intőt kaptak. Információnk szerint a gyámhivatal vizsgálata még nem ért véget.

Vizsgálódik az ombudsman

Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a 9 éves szegedi kislány megerőszakolása ügyében. Aáry-Tamás Lajos elmondta, elképzelhető, hogy az érintett szereplőkkel, köztük az iskola vezetőivel és a pedagógusokkal személyesen is beszél. Mint fogalmazott, a célja az, hogy a történet okait feltárják. Azt közölte, hogy a gyerekek feltehetőleg valahol valamit láttak, számítógépen, videón, a tévében, vagy a környezetükben, tehát valamilyen felnőtt mintát követhettek. Úgy véli, hogy egy 9-10 éves gyerek szexuális vágya nem lehet akkora ebben a korban, hogy ezt így kívánná kielégíteni.

Az igazgató hallgat

Az iskola igazgatóját, Szabó Lászlónét telefonon értük el. Kértük, fogadja munkatársunkat, hogy az ügyben fontos kérdésekre válaszokat kaphassunk. Ettől elzárkózott, mondván, az intézmény közleményt ad ki, és ezzel lezártnak tekinti a történteket. A közleményt lapzártáig nem juttatták el szerkesztőségünkbe. Így nem kaptunk választ például arra, hogy az ügy valamennyi szereplője valóban a Kolozsvári téri, úgynevezett „roma" iskolából került-e a Weöresbe, a „megerőszakolt" kislány testvére strázsált-e a bódé előtt, amíg odabent a gyerekek csináltak, amit csináltak, igaz-e, hogy az orvosi vizsgálat szerint a kislány érintetlen maradt, az ügyeletes tanár valóban felmenthető-e a felelősség alól, hiszen az ő dolga volt a tanulók felügyelete.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. flexsnake 2009. január 29. 15:02
  „64. hozzászólás szubotaj 2009.01.29. 05:38
  Retardált a kedves anyukád aki világra tojt.
  Ha kiskorú a sértett akkor minden esetben erőszak, akár beleegyezett akár nem. BTK, olvass, tanulj.

  65. hozzászólás brokeness 2009.01.29. 08:50
  Fantáziálj tovább: mi történne ha azért mert felvetted kell vigyáznod mondjuk 50 gyerekre, egy kiszalad az útra elcsapja az autó te meg az agyvelejével a kabátodon tárogatod a kezed, hogy hát nagy a csoport...
  Azt kell elvállalni amit teljesíteni tudsz. Ha nem tudod akkor nem kell, keresni kell másik állást.
  Én ott élek ahol kötelező a felelősségvállalás, mifelénk ha valamit elcseszel akkor életed végéig a rács mögött ülhetsz.
  Felelősség! A gyerekekre oda kell figyelni, amelyik tanár erre képtelen annak semmi keresnivalója a pályán. Persze jól elvannak nyári szünetben mikor ugyanúgy kapják a pénzt, közben otthon verik az izéjüket.”
 • 65. brokeness 2009. január 29. 08:50
  „flexsnake,sajnálom, hogy képtelen vagy az árnyalt gondolkodásra(mint ezt már itt többen is észre vették). Már ismét összekeversz valakivel.Nem sírok. Csupán szóvá tettem egy helyzetet, aminek kialakulásáért valaki felelős. Ott kéne keresni a hibát. Minden megszorítás a GYEREKNEK ártalmas( ni ott kéne a szülőknek is észbe kapniuk), akármilyen szöveg kíséretében vezetik be az intézkedést. Gondolkozz már, játsszuk végig:mi történne akkor, ha nem venném föl a munkát! Hol élsz, Te?”
 • 64. szubotaj 2009. január 29. 05:38
  „"nevén lehet nevezni a bűntényeket akkor is ha azokat kiskorúak követik el."
  flexsnake!
  Nem tudom, te jártál-e oviba. Én jártam. Volt egy trabant-váz az udvarban.. Azt hiszem, nem kell tovább mondjam. Ez nem bűncselekmény. Érdeklődés. Aki nem emlékszik arra, hogy kicsi korában hogy s mint voltak a dolgok és média által felfújt hülyeségeket szajkóz. Mindig is sajnáltam a retardáltakat, sajnálom, hogy ebbe a körbe tartozol, de ez nem nekem fáj.
  Tételezzük azt, hogy erőszak volt. Ismétlem, tegyük fel, tehát ez nem a valóság, csak egy elméleti megközelítés. Erőszakkal rángatták be abba a mászókába. 1- meghallotta volna a nevelő. 2- ha nem a nevelő, akkor valamely gyermek, aki szól neki. Tehát nem erőszakkal berángatták, hanem önként ment. Miért? Vélhetőleg üzleti alapon. Én megmutatom, mim van s te is megmutatod. Az én időmben, ami bizony a 80´as évek eleje, ez igy ment. Gondolom ma is és száz éve is. meg 1700 éve is.
  Tehát az a véleményem, semmi különös nem történt. A szexuális fejlődés egyik mindennapi állomása került a médiumokba.

  Csak az a kérdés, miért?”
 • 63. koszo 2009. január 28. 14:40
  „Nem jelent bántalmazást az a szexuális játék, amikor olyan gyermekek nézik vagy érintik meg erőszak és kényszer nélkül egymás intim testrészeit, akik között a korkülönbség nem több 4 évnél.

  http://www.dr.info.hu/drinfo/sid/print2/lid/print/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_7213;jsessionid=B9C41FCCB2B24B066025AD25A35BF767”
 • 62. flexsnake 2009. január 28. 13:24
  „60. hozzászólás brokeness 2009.01.27. 17:52
  Ha nem megfelelőek a körülmények és ennek ellenére mégis felveszed a munkát azzal elismered hogy így is helyt tudsz állni. Nem sírni kell. Vállalni a felelősséget. Ami ugye a tanáré az iskolában a szülőé otthon.”
 • 61. zoltankis 2009. január 27. 21:09
  „http://weores.blogspot.com/”
 • 60. brokeness 2009. január 27. 17:52
  „flexsnake, nem a stresszről beszéltem, sajnálatot meg aztán végképp nem kértem,összekeversz valakivel. Arról szóltam, hogy a gyerekeknek bizony van fantáziájuk a lehetetlen helyzetekhez, s vannak dolgok, amiket szinte nem lehet kivédeni , bármennyire is óvatos az ember.
  Kérjek vakait magam mellé? Hol élsz, te? Hisz épp azért van sok gyerkőc a csoportban, mert a kollágákat sorra elküldték a gazdasági megszorítások miatt. Kedves Kígyó , nem én jártam így, hanem a gyerekek. S ha puskát szorítanak a fejemhez, akkor sem bírok osztódással szaporodni vagy Argosszá válni.. ,s a felelősség nemcsak az enyém, ebben tévedsz. Felelős az, aki ekkora csoport esetén nem limitál( ez nem a beosztott nevelő feladata), de elsősorban az a felelős, aki fenntartóként előidézi ezt a visszás helyzetet.
  Ez a helyzet, jobb úgy sem lesz egyelőre.”
 • 59. flexsnake 2009. január 27. 15:57
  „57. hozzászólás igazságkereső 2009.01.27. 11:41
  A rendőrség nem azért adta át a gyámhatóságnak az ügyet mert nem történt bűncselekmény, hanem azért mert mind az elkövetők mind a sértett gyermekkorú. Ha nem történt behatolás akkor meg fajtalankodás büntette, abból a szempontból nincs jelentősége hogy a büntethetőségi kórhatár nem megy lejjebb.
  Ma már nem a 80as éveket írjuk, nevén lehet nevezni a bűntényeket akkor is ha azokat kiskorúak követik el.
  Engem például érdekel hogy egy napközis tanárra mennyire merjem rábízni a gyerekemet.”
 • 58. flexsnake 2009. január 27. 15:51
  „54. hozzászólás SP 2009.01.27. 09:20
  Rajtad olyan jókat lehet röhögni :D

  55. hozzászólás .suhym. 2009.01.27. 11:16
  Még balesetnél is az felel akire a gyerekek vannak bízva. AZ más kérdés hogy mennyire az ő hanyagsága.
  Ennyi erővel nem kell napközis tanár mert minek? Ha valami történik akkor úgyis mindegy hogy ott volt-e... Csak a dolgok nem így működnek.
  Tudod amikor két idióta a szolgálati fegyverével játszott és az egyik sikeresen kinyírta a másikat, elővették a felettesüket is, mert ő felel értük. Egy vizsgálat során azt is megnézik hogy elkerülhető lehetett volna-e hogy a dolog megtörténjen. Amikor kiskorúakra vigyázz az ember, az életkorukból adódóan rájuk fokozottan figyelni kell ezért a tanár felelőssége nagyobb mint mondjuk egy munkahelyi balesetnél.

  56. hozzászólás brokeness 2009.01.27. 11:37
  Ha nem bírod a stresszt, válts munkahelyet. Majd ha lesz időm, sajnállak is hogy bevállaltál olyat amit nem tudsz teljesíteni. Puska-effektus : nem tartották a fejedhez hogy csináld. Nem szokásom sírni hogy jaj alul vagyok fizetve pedig mondjuk a tanári fizetést sem érem el, ennek ellenére nem érzem fontosnak hogy fegyveres testületnél dolgozókat mosdassak.
  Tudod ha sok a gyerek és nem tudsz rájuk vigyázni, akkor szólni kell hogy adjanak melléd még valakit. Ha nincs ember akkor így jártál. Ha elvállaltad, a felelőség a tied, nem másé.”
 • 57. igazságkereső 2009. január 27. 11:41
  „Valóban az történt, amiről már péntek óta másról sem beszél az M1 Tv és az összes többi hírcsatorna?
  Az orvos megvizsgálta a kislányt és nem talált semmi olyan elváltozást,amelyre ez az egész,már-már
  mesterségesen magas hőfokon tartott híráradat, akarom írni ugyan annak a hírnek állandó ismétlése
  épül.Ezen túl már játszani sem mernek majd a gyerekek, - természetesen vigyázni kell az egészséges
  fejlődésükre - de ebben az esetben gyanúm szerint nem történik más, mint szenzációhajhászás.
  Erre is vigyázni kellene, mert adott esetben egy téma folyamatos napirenden tartása veszít értékéből,
  sőt egyes esetekben hiteltelenné is teheti a hírt folyamatosan ismétlő TV-t, újságot és más egyéb hírközlő
  médiát!
  Biztos vagyok abban, hogy van ebben az országban olyan,mindenkit élénken foglalkoztató téma, amely
  valóban érdekli a nézőt, a hallgatót és az olvasót.Ezekkel a problémákkal kellene ilyen mélyen és sokáig
  foglalkozni! Aki ezzel nem ért egyet, szívesen veszem ellenvéleményét is, de alapos alátámasztással!”
 • 56. brokeness 2009. január 27. 11:37
  „Napközis tanárként szólnék hozzá a témához:
  1. A fokozatosan megszűnő napközis csoportok miatt nekem volt, hogy 35 fölé emelkedett a csoportlétszámom. Ennyi gyerekre egyszerűen fizikailag nem lehet vigyázni. Ha elöl megyek, tutti, hogy a sor végén történik valami . Hadd tegyem hozzá, hogy általában a napközibe az amúgy is problémás, sokszor megbízhatatlan gyerekeket íratjá be a szüleik.( Természetesen most nem a picikről beszélek.)
  2.Az értelmileg sérült kislánynak egy sokkal kisebb csoportban lett volna a helye (10-12 fős), ahol a pedagógus nagyobb biztonsággal tud vigyázni rá.( A szülő felelőssége:kényelmi szempont alapján döntött, s nem a gyerek érdekét nézte.)
  3.Nekem is volt olyan gyemekem, aki azt híresztelte, hogy kábítószerrel kínálták meg az alatt a 200 méternyi távolság alatt, míg egyik helyről a másikra ment a csoport. Nagyon pontos személyleírást is adott, a pletyka el is terjedt, pedig csak annyi történt, hogy délelőtt szappanból készült tüsszentőport szívtak fel a gyerekek, s délután ettől lett rosszul a fiú. Ott, a korházban látta a transzparenst, ami a kábítószerfogyasztás veszélyeiről szólt, s ebből merítve kitalált egy történetet. Természetesen a vérvizsgálat negatív lett. Na de azt a 2 napot senkinek sem kívánom.

  Mindig eszembe jut, egy idős kolléganőm mondása: a pedagógus féllábbal mindig a börtönben van. Gondoljatok bele sokszor 5 napot vagy egy kiránduláson az osztállyal( természetesen hatalmas összegért, 1200 Ft-ért), szinte egy percre sem hunyhatod le a szemed, mert bármi megtörténhet. Mindig benne van az emberben a félelem.”
 • 55. .suhym. 2009. január 27. 11:16
  „"remény" !

  Te még biztosan soha ebben a nagy büdös életben nem felügyeltél 30 gyerekre, ugye?

  Elmondok neked egy jó pár éves történetet, amiben nem 30, hanem jóval kevesebb diákról van szó:
  Aktív koromban szakoktató voltam a "hentesképző" Fodorban. Gyakorlatra a tanulók egyik fele a PICK-be járt, a másik a suli tanműhelyében volt. Én az előbbi csoporttal voltam.
  Nos, egyik alkalommal 6 - azaz hat fő - tanulóval a s.csontozóban voltunk. A gyakorlat kezdete előtt elmondtam a végzősöknek, hogy TILOS a kicsontozott húsrészt úgy feltenni a szalagra, hogy a kést szúrja bele és úgy dobja rá, mert balesetveszélyes dolog!
  Ott álltam a műhelyben a csontozó szalag mellett, mikor az egyik gyerek kérdezett tőlem valamit. Odaléptem hozzá, hogy feleljek. Egy pillanat volt az egész, mire visszafordultam, a mögöttem dolgozó tanuló szeméből ömlött a vér!:((
  Rohanás az üzemorvosiba.... mentők.... szemklinika, természetesen velem együtt. Ne tudd meg, mit álltam ki, míg a vizsgálat végére értek, és elmondta a szemorvos, egy milliméteren múlt, hogy a gyerek nem vakult meg, és tudod miért történt meg egyáltalán a dolog? Mert utasításom ellenére a hátam mögött késsel akarta a kicsontozott s.combot rádobni a szalagra. A történethez tartozik, hogy az egyik legjobb srác volt az osztályban.
  Aztán jött a baleset kivizsgálása, mind az iskolában az igazgatómnál, mind a PICK-ben a balesetisnél. Nem marasztalt el senki, mert a gyerek bevallotta, hogy mit tett, és azt is elmondta, hogy kapott a gyakorlat előtt balesetvédelmi oktatást,
  DE
  feltételezem, ha egy ilyen cikk megjelenne az újságban, te rögtön a tanárt/szakoktatót "akasztanád" fel, a tények pontos ismerete nélkül!

  Tudod "remény", pontosan az általad képviselt (szülői) hozzáállás miatt (is), tehetnek meg a diákok mindent egy pedagógussal!

  Jó lenne már egyszer oda eljutni, hogy a szülők ne ellenséget lássanak a pedagógusokban, hanem ismerjék fel, hogy a gyereket csak velük együttműködve képesek nevelni, tanítani!”
 • 54. SP 2009. január 27. 09:20
  „51. hozzászólás flexsnake 2009.01.26. 23:33

  """Nyilvános akasztás :D Az jól müködő dolog, viszonylag kicsi utána az elkövető bűnismétlési lehetősége :D""""

  (működő, müködő helyett)

  Gyerekeket akarsz akasztani? Vagy tanárokat? ???????????????????????????????????????????????????????????”
 • 53. Power 2009. január 27. 07:35
  „Figyelemeleterelés és a pedagógusok lejáratása volt a cél. Semmi erőszak nem volt.”
 • 52. Manyi61 2009. január 27. 06:20
  „Miért pont most derült ki ez az ´esemény´? Politika?”
 • 51. flexsnake 2009. január 26. 23:33
  „47. hozzászólás Ági84 2009.01.26. 21:08
  És te egészségügyis vagy :D Nem térek ki a részletekre de lehetséges.
  Ha jobban bele akarunk menni hogy mi történt vagy mi nem akkor fel kell emelni az elkövetők életkorát 10 évvel. Mert amíg nem büntethetőek nincs értelme ezen vitázni.

  Nyilvános akasztás :D Az jól müködő dolog, viszonylag kicsi utána az elkövető bűnismétlési lehetősége :D”
 • 50. Sziti 2009. január 26. 22:32
  „Minél több ember szenvedjen egy ilyen ügy miatt ugye remény.”
 • 49. remény 2009. január 26. 22:19
  „Sajnos,olyan lazaság van az iskolákban,hogy ez nem csak a szegedi,de bármelyik iskolában elő fordulhat!
  A tanítónénik egy csoportban,jót beszélgetnek,ha egyáltalán kint vannak a gyerekekkel,nem kávéznak vagy cigarettáznak.Ha verekednek a gyerekek,inkább elfordulnak,mondván játszanak.Volt már a "játék"-ból maradandó sérülés is!
  Ha tudták,hogy veszélyeztetett gyerekek járnak az iskolába,akkor miért nem figyeltek fokozottabban?Nincs ifjúság védelmi felelős?
  Szerintem igen is felelősségre kell vonni a tanítónénit!
  Még mindig a pályán van?”
 • 48. vmagdi 2009. január 26. 22:13
  „hat szerintem biologialag sem jott ez ossze, masreszt pedig "a napkozis tanarneni a csuzda fele ment, a vigyazo leadta a veszjeleket es a nebulok abbahagytak a dolgot"...komolyan .. felnott emberek vagytok... talan mar egyszer ketszer ti is szexeltetek..legalabbis igy gondolom, ..es tenyleg elhiszitek , hogy ott a fahazban igazi kozosules volt...???”
 • 47. Ági84 2009. január 26. 21:08
  „Kedves 42. hozzászóló!

  Biztos én vagyok lelassulva így estére kelvén, de nem értem az összefüggést a mondataid között. Sőt amit írtál, biológiailat lehetetlen:
  "Hogy biológiailag alkalmas-e egy 9 éves, hogy merevedése legyen..."
  "Baranyában egy 7 éves gyereket erőszakolt meg az unokanővére" (mivel??)

  Egy kislánnyal, vagy nővel sajnos lehet erőszakoskodni, ehhez az áldozatnak még 5 évesnek sem kell lennie- SAJNOS!
  Azonban az elkövetőnek, tetszik nem tetszik biológiailag érettnek kell lennie bizonyos dolgokhoz, ezt vagy felfogják bizonyos hozzászólók, vagy ha nekem nem hisznek, inkább olvasgassanak pár orvosi szakkönyvet!

  Szép estét!”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogyós gyümölcsből bioüzemanyag készülhet

Szeged - Másképp nem hasznosítható mezőgazdasági melléktermékekből képesek jó minőségű… Tovább olvasom