Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Több millióval csökkenhet a képviselők tartozása

Szeged - Jól járnak a megyei parlamenti képviselők az adósmentő csomaggal: a fideszes Lázár Jánosnak 10 millióval, B. Nagy Lászlónak 8,5 millióval, a szocialista Szabó Sándornak pedig 3,3 millió forinttal csökkenhet a tartozása.
A parlamenti képviselők legfrissebb, júniusi vagyonbevallása szerint minden második képviselőnek van hitele. A Blikk kiszámolta, a vagyonnyilatkozatok szerint több mint egymilliárd forintra rúg a képviselők devizahitel-állománya, és mivel Rogán Antal és Orbán Viktor 25-33 százalékra saccolták az átlagos tartozáscsökkenést, akár 300 millió forinttal is csökkenhet a képviselők tartozása.

Még ennél is jobban járhatnak – írja a lap. A vagyonbevallásokból az esetek túlnyomó többségében nem az eredeti – vagyis a felvételkori –, hanem csak a jelenlegi tőketartozás derül ki, ezért valószínűleg még több pénzt le tudnak írni az adósságból. De a visszatérítésben reménykedők száma is emelkedhet. Lehetnek olyanok, akik időközben visszafizették hitelüket, ők is számíthatnak kárpótlásra. Utóbbiak készpénzben kapnák a túlfizetést, míg a többieknek a meglévő tőketartozásból vonnák azt le.

Az Országgyűlés tegnap kezdte el a devizahitelesek kártalanításáról szóló törvényjavaslat vitáját. Minden második képviselőnek van hitele. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Az Országgyűlés tegnap kezdte el a devizahitelesek kártalanításáról szóló törvényjavaslat vitáját. Minden második képviselőnek van hitele. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormánypárti javaslat – amit jövő héten fogadhat el az Országgyűlés – legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnöknek, a Demokratikus Koalíció elnökének jelenleg 67,1 millió forintos bankhitele van, s akár 20 millióval is csökkenhet a tartozása.

A második legnagyobb banki tartozása Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek van. Az ő 32,5 milliós adóssága 10 millióval csökkenhet. A top 8-ban Gyurcsány mellett csak fideszes és KDNP-s képviselők vannak. Ötödik például a listán a volt megyei kormánymegbízott, B. Nagy László szegedi fideszes országgyűlési képviselő, akinek bevallása szerint 28,1 millió forint a banki tartozása.

Neki 8,5 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie, ha megszavazza a parlament az adósmentő csomagot. A parlamentbe áprilisban újonnan bekerült Szabó Sándor szocialista politikusnak a vagyonnyilatkozata szerint 2300 euró (mintegy 730 ezer forint) személyi hitele, valamint 32 ezer 800 euró (mintegy 10,4 millió forint) devizaalapú jelzáloghitele van. Szabó Sándornak 3,3 millió forinttal csökkenhet a tartozása, ha elfogadják az adósmentő csomagot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztina az utcára került, gyerekeit elvették tőle

Nem sikerült megoldani Vízvári Krisztina helyzetét: tegnap a gyámhivatal gondozásba vette öt gyermekét. Tovább olvasom