Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Több mint 13 ezer forint a különbség

Egy hatvan négyzetméteres panellakásban élő négytagú család havi átlagos rezsije Csongrádon alig több mint 26 ezer, Makón viszont megközelíti a 40 ezer forintot. Az ivóvíz az utóbbi városban a legolcsóbb, míg a távfűtésért Szentesen és Vásárhelyen kell a legkevesebbet fizetni.

Ahogy növekednek az energiaárak, úgy emelkedik a családok rezsije is. Annak jártunk utána, vajon a Csongrád megyei panelekben élők átlagosan havonta mennyit költenek fűtésre, villanyra, gázra, vízre, telefonra és kábelszolgáltatásra.

Persze nagyon pontosan nem lehet összehasonlítani az öt legnagyobb városban lakók rezsijét, mivel nagyon eltérőek a szolgáltatások és a költségek kiszámítási módjai. Ezért egyszerűsítettünk: mindenhol 60 négyzetméteres lakásokat néztünk meg, ahol két szülő él két kiskorú gyermekével.

Az áram és a gáz esetében hasonló adattal számoltunk, mert mindenhol ugyanaz a szolgáltató. Elmondhatjuk, hogy átlagosan havonta a fent említett panellakásokban 3500 és 4500 forint közötti villanyszámlák érkeznek. A távfűtéses lakásokban gázt csak a konyhában használunk, ami átalánydíjas, negyedévente nem sokkal több mint 6000 forintot kell fizetni.

A vezetékes telefon és a kábeltelevízió esetében is igen eltérőek a díjak, mivel itt a fogyasztó szabadon választhat cégek közül. Ráadásul számos díjcsomag is létezik, így ezért a telefonnál 4000, a kábeltévénél pedig 4200 forintos havi díjjal dolgoztunk.

Ami viszont városonként eltérő, az az ivóvíz- és csatornadíj, valamint a távhőszolgáltatás, amiben benne van a fűtés, az alap- és csatornadíj, valamint a melegvíz-fogyasztás. Átlagosan havonta az utóbbi szolgáltatás Csongrádon a legolcsóbb, nincs 10 ezer forint. Makón viszont ennek a két és félszerese, vagyis több mint 23 ezer forint. A távhőszolgáltatás átlagos havi díja Szentesen (közel 11 ezer 600) és Vásárhelyen (közel 14 ezer) a legkevesebb.

A hagymavárosban élők fizetik a legkevesebbet az ivóvízért és a csatornáért: együttesen 448 forintot köbméterenként. Ezzel szemben a megyeszékhelyen ugyanezért a szolgáltatásért már 536 forint per köbméter szerepel a kiküldött számlán.

Eltérő közös költség

A közös költség kérdése sem egyszerű. Ugyanis míg Szegeden akár 7700 forint is lehet egy liftes házban ez az összeg, addig Makón ez alig éri el a 3000 forintot. Csongrádon pedig ilyen tétel nincs: ugyanis itt a panelben élők 13-14 forintot fizetnek lakásuk négyzetmétere után, mint közös képviselői díj. Ebben viszont nem szerepel a lépcsőház takarítása, a szemétszállítás.

Olvasóink írták

  • 2. galtono@gmail.com 2009. január 28. 11:10
    „Nem tudom ki a cikk írója,de ilyen felkészületlenül, ilyen felelőtlen cikket ritkán lehet itt olvasni.Csak néhány ´gyöngyszem´:egy kalap kalap alá veszi az összes panelt, kavarja a közös költség és a közös képviselő díját.Megjegyzem, én egy 64 m2 panelban lakom, ahol a közös költség 30 600 FT/hó...Erre jön a vizdíj,csatornadíj,tv,telefon, net,konyhai gáz, szemétdíj,villanyszámla!!!Lehet összeadni....(messze több a 26 000 Ft- nál).Kérem a cikk elkövetőjét, mielőtt legközelebb ´oknyomozó´ írást akar közölni, nézzen utána (elébe!!) a tényeknek!!Ha szüksége van segítségre, szívesen rendelkezésére állok..”
  • 1. renátó 2009. január 24. 12:06
    „A valótlanság az olvasó félre vezetésse!Ugyanis szerettek volna a hagymaváros lakói az az Makóiak 448-ft ot fizetni 2008-ban,1köbméter ivóvízért ,szennyvízért!Mint ahogy ezt a délvilágban leírják.Mivel Makón 2008-ban 495,6-ft 1 köbméter víz és csatorna díj.Plusz 648-ft alapdíj egy /hó ra.
    Vagy a Makó- Térségi Víziközmű Kft nem jól számlázott!?
    Remélem a Vízi közmű tévedett!!!!-(és vissza fizeti).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ egyetlen Himnusz-szobra

Szeged - A világon először a szegedi kötődésű V. Majzik Mária álmodta szoborkompozícióba a Himnuszt.… Tovább olvasom