Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Több mint 17 ezer menedékkérelem a Dél-Alföldön

Szeged, Magyarország - Utoljára az 1990-es évek elején volt olyan mértékű az illegális migráció, mint 2013-ban – mondta el Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerdán a szegedi évértékelő sajtótájékoztatón.
Az összes illegális határátlépés több mint 80 százaléka a déli határszakaszon keresztül valósult meg. Magyarországon tavaly 18 ezer 900 fő nyújtott be menedékkérelmet, ez kilencszerese a 2012-es adatnak. A kérelmek több mint 90 százaléka a Dél-alföldi Regionális Igazgatóságon érkezett be. Az elmúlt évben összesen 17 ezer 231 fő menedékkérelmet benyújtó külföldi állampolgárral foglalkoztak, amely a 2012. évi 829 főhöz képest több mint hússzoros növekedés – közölte Seres József, a regionális igazgatóság vezetője.

A legnagyobb arányban, több mint 6000-en Koszovóból érkeztek, de Pakisztánból, Afganisztánból, Algériából és Szíriából is sokan jöttek. Tavaly július 1-jén új jogintézményt vezettek be, a menekültügyi őrizetet: a második félévben 1427 fő került őrizetbe. Jelentős részüket, 1078 személyt a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban helyeztek el. Végh Zsuzsanna szerint emberfeletti teher hárult a Dél-Alföldön dolgozókra, akiknek – csakúgy, mint a társszerveknek – megköszönte a kitartó, rengeteg túlórával járó munkáját a szerdai évértékelő értekezleten.

A főigazgató az ukrajnai események kapcsán elmondta: remélik, hogy békés úton rendeződik a helyzet, és nem kell tömegeknek Magyarországra menekülniük. Ha mégis, akkor Magyarország fel van készülve rá, hogy megfelelően befogadja a menekülteket, és biztosítsa a védelmüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismert tanárok bojkottálják a portfóliókészítést

Bojkottálják a portfóliókészítést elismert tanárok: véleményük szerint a minősítési rendszernek ezen formája átgondolatlan és megalázó. Tovább olvasom