Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Több mint 20 beruházás 2009-ben

Szeged - Lapunkban 2008-ban folyamatosan írtunk tervezett és már elkezdett beruházásokról. Összeállításunkban most arra vállalkoztunk, hogy összeszámoljuk, mely építkezések fejeződnek be szinte 100 százalékos biztonsággal 2009-ben, és hol fognak hozzá újabb munkálatokhoz.
Az idei évben, november 30-áig elkészül a tavaly nyáron elkezdett M43-as sztrádaberuházás Makóig elérő szakaszának első 6,7 kilométere. A régi 5-ös utat a 47-essel összekötő kétszer kétsávos autópálya költségvetése 12,8 milliárd forint, amelynek kétharmada uniós forrás, a munkálatokat a 43 Szeged–Makó konzorcium végzi el. Augusztusban adják át a logisztikai központban a Hansa-Kontakt Kft. 28 ezer négyzetméteres, 4 milliárd forintos beruházással elkészülő csarnokát. Ugyancsak a SZILK-ben és 2009 őszére épül fel a Volvo 2,2 hektáros, 500 millió forintos kamionos szervizbázisa.

Idén karácsonykor az ígéretek szerint már birtokba vehetik az itt élők és a turisták Közép-Európa legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdőjét, a szegediek által Napfényfürdőnek elkeresztelt újszegedi létesítményt. A négyszintes, egyszerre 3000 vendéget fogadó, több mint 6 milliárd forintból felépülő fürdőkomplexumot az önkormányzat a Hunguest Hotels Zrt.-vel közösen építi, 3 milliárd forintos uniós támogatással. Csaknem fél évvel korábban, 2009 júniusában nyitja meg újra a kapuit a felújított, háromból négycsillagossá avanzsáló Forrás Szálló.

Itt többsávos, jelzőlámpás körforgalmat alakítanak ki. Fotó: Miskolczi Róbert
Itt többsávos, jelzőlámpás körforgalmat alakítanak ki.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ebben az évben a nagy szegedi, közel 30 milliárd forintos, csaknem teljes egészében uniós forrásból megvalósuló, 2008-ban elkezdett villamosprojekt keretében átépítik a Kossuth Lajos sugárúti–Rókusi körúti csomópontot, többsávos, jelzőlámpás körforgalmat alakítanak ki. Meghosszabbítják a 8-as troli útvonalát, és elkezdik a 10-es troli, valamint az új 2-es villamosvonal kiépítését.

Csak elkezdik

Tavasszal hozzáfog az ECE cégcsoport a hatalmas bevásárlóközpont, a 40 ezer négyzetméteres, 23 milliárd forintba kerülő Árkád építéséhez, az átadást 2010 őszére tervezik.

Végre elkezdi a Régi Hungária felújítását is a tulajdonos Quaestor-csoport 2 milliárd forintból, amelyből 600 millió forint az uniós forrás. A luxusszálló 2010. augusztus 20-án fogadhatja az első vendégeket.
2009 őszén ejtik meg az első kapavágást a volt Gyevi temető helyén, ahol a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft. szeretne irodaházat, üzleteket és lakásokat építeni.

Valószínűleg csak 2010-ben adja át a Szeviép-csoport a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút ölelésében fekvő telken a buszportot és a rendezvénycsarnokot. Együttesen 3,5 milliárd forintos ingatlanfejlesztésről van szó, amelyből 800 millió forint uniós pénz.
Szintén 2010-re készül el, de idén már építik a Mars téri nagycsarnokot és a Kölcsey–Gutenberg utcai díszburkolatot. A 3,2 milliárd forintos városi beruházáshoz 2,1 milliárdot ad az EU.

Az egyetem 2010-es befejezéssel, idei kezdéssel 6,4 milliárd forintos uniós támogatásból, összesen 7,7 milliárdból újítja fel az SZTE Dugonics téri központi épületét, további 6, Klebelsberg korában épült palotáját, és épít egy új oktatási központot is a mérnökkarnak.

Kérdőjelek. Még mindig nem tudni, mi épül a köznyelvben Centrum-gödörnek elnevezett üres telken, a város szívében. A tulajdonos Belváros 2001 Kft.-t kötelezték arra, hogy 2010. július 16-áig építse be a telket. Bizonytalanná vált az is, hogy a lebontott Heavytex helyén, Újszegeden hozzáfognak-e a tervezett Instersparhoz, s hogy az mekkora is lesz. Csúszik az Arcadom Zrt. 5 milliárd forintos, 5 szintes irodaházának kezdése a Bertalan híd lábánál, de idén bizonyára belevágnak.

Olvasóink írták

 • 19. török 2009. január 13. 18:55
  „Fú, geza, ha szerinted egy olyan cikk, amit a Magyar Nemzetben közöltek (néhol a Hír TV-re hivatkozva - egyre jobb) megbízható és hiteles forrás, akkor olvassad, de tartsd meg magadnak. :)

  El kell rontanom a kedveteket pesszimista hozzászólok (kinek nem inge, ne vegye magára), de én szurkolok Botkának és a városnak, csak így tovább!!!”
 • 18. NH 2009. január 05. 11:30
  „Sorry, hogy így megszakítom a pocskondiázós lendületet, de nem tudja véletlenül valaki, hogy a Tisza Lajos körút rekonstrukciója mikor fejeződik be? Olyan jó lenne, ha nem érne itt véget, hanem a rakpart lehatótól - lehajtóig egy szép keretet adna a belvárosnak. Reménykedem :o)”
 • 17. smpeti 2009. január 04. 22:15
  „Több mint 20 beruházás ...

  Tessék mondani, miért nem ruháztak be a cipőgyár, a konzervgyár, kendergyár, textilgyár megmentésébe? Vagy inkább úgy kellene kérdezni, miért adták el és hagyták tönkretenni azon szegedi üzemeket, amelyek termeltek, amelyek sok száz, de inkább sok ezer, szegedi embernek adtak munkát?
  Építsünk hypermarketeket még vagy 100-at a városba! Igaz, szegedi vásárlóerő, fizetőképes kereslet = 0!
  Már a meglévő hyper-szuper-marketeknek is felesleges a fele, mert a személyzeten kívül, egy-egy átlagos hétköznapon, nem sok vásárlóval találkozhatunk. Ugyanakkor a kiseb üzletek - ahol az eladó még eladó és foglalkozik a vásárlóval - sorra zárnak be, mert azt a minimális vásárlóerőt is elszippantja a multi, amely még megmaradt a szegediek körében.”
 • 16. geza 2009. január 03. 14:31
  „#15
  Ilyenek a beruházások nem??
  2 diplomás árufeltöltő, mekdondászban krumplisütő.
  Elmondhatjuk h milyen fejlett ország vagyunk, megengedhetjük, hogy a több millió ft-ért kiképzett "értelmiség" ilyen munkát végezzen.
  Egyébiránt az új tescóban rengenteg tanulót látok dolgozni (azaz a diplomások ide se kellenek)”
 • 15. Mil 2009. január 03. 12:21
  „Én is azon csodálkozok, miért nem olyan beruházásokat igyekeznek ide vonzani, amiben tudnak dolgozni az egyetemről kikerülők?”
 • 14. cobra 2009. január 03. 12:17
  „Az utóbbi 10 évben sikerült a városvezetésnek sok új árufeltöltői,eladói,vagyonőri állást létrehozni.Ahogy az idei fejlesztéseket el nézem, ez a tendencia folytatódik tovább.Ez egyszerűen szánalmas!Bár biztos a politikusok ezt is sikernek kommunikálnák,de a Szegeden élő képzett, de munkát nem találó munkanélküliek
  nem valószínű hogy így látják.”
 • 13. geza 2009. január 03. 11:39
  „Más, velünk egy időben megsegített országokhoz képest Magyarország drágán kapta a kölcsönt a Nemzetközi Valutaalaptól. Míg hazánknak öt és hat százalék közötti kamatot kell fizetnie, más államok kettő, illetve négy százalékig tudták lealkudni ezt. Az iparkamara elnöke szerint ennek oka, hogy hazánk csak tűzoltó intézkedéseket hozott, reformértékű döntések nem születtek. A pénzt majd a következő kormánynak kell visszafizetnie.

  AZAZ NEKÜNK!!!!”
 • 12. geza 2009. január 03. 11:38
  „Drámai helyzet a Csongrád megyei önkormányzatoknál
  Erről miért nem ír a Délmagyar??
  A forrásmegvonások és a normatívák csökkentése miatt a települések idén még a tavalyinál is szűkösebb költségvetésre számíthatnak, ráadásul a nekik szóló pályázati támogatások mértéke 40 százalékkal csökkent, és a beadás feltételeit is szigorították. Az Állami Számvevőszék szerint országszerte az önkormányzatok kétharmada, azaz 2000 település sodródhat csődközelbe.

  http://mno.hu/portal/606737”
 • 11. geza 2009. január 03. 11:36
  „Kezdődik a választási kampány :DDD”
 • 10. CID 2009. január 03. 10:55
  „smpeti : a geothermikus fűtésrendszer fejlesztése már nagyon is előrehaladott Szegeden. Olyannyira, hogy pl. a Vág utcai SZETÁV melleti thermálkutat már bontják is :)”
 • 9. frakk 2009. január 03. 10:03
  „Megint csak útkereszteződések átépítése, útfelújítások, tódozgatások, körforgalmak. Árkád, Pláza, improduktív beruházások--- mindezt HITELEKBŐL---- hogy az unokáink is nyögjék. Egyetlen produktívnak mondható beruházás sem akad a tarsolyban.
  Az egész csak csak az önkormányzati források elsíbolásáról szól---- az emberekkel nem törödnek
  Fürdőkomplexum ---úszómedence nélkül------hogy élmény legyen ---- valakinek”
 • 8. Logaritmus 2009. január 03. 09:34
  „pintyőke: Volvo 2,2 hektáros, 500 millió forintos kamionos szervizbázisa, sztrádaberuházás, gyógy-, wellness- és élményfürdő, 23 milliárd forintba kerülő Árkád, Régi Hungária felújítása, buszportot és a rendezvénycsarnok, új oktatási központ a mérnökkarnak, stb.

  Ezeknek a felépítése és elkészültük után a napi működtetése is sok száz embernek ad munkát.”
 • 7. pintyőke 2009. január 03. 09:00
  „És ezek közül mitől, miért, hol jobb a szegedi polgárnak. Szóval a kényelmen, korszerűségen szórakozáson kívül a pénztárcája, gyermekeinek munkavállalási lehetőségei hol kamatozik?
  A korszerű egyetemen oktatnak majd diplomás pénztárost, vagy árufeltöltőt, eladót stb.? (Árkád, az újszegedi bevásárlóközpont, Napféyncenter stb.”
 • 6. smpeti 2009. január 03. 01:09
  „Mikor olvashatjuk már, hogy a távfűtési rendszert is átépítik, korszerűsítik?

  Szegeden is ki lehetne építeni a geotermikus közösségi fűtést, mint ahogyan tették Kisteleken, Mórahalmon, vagy teszik Makón!

  Ja, hogy az lényegesen olcsóbb lenne, és nem lehetne évente, félévente a gáz áremelésre hivatkozva kiszipolyozni a távfűtéssel fűtő embereket?

  Igen, van egy ilyen hátul ütője a dolognak!

  De a jó oldala, hogy környezet kímélő, gazdaságos, olcsó, a kialakításához nagyon sok pénzt lehet az EU-tól pályázni!

  Ja, hogy senkit nem érdekel a Város Vezetésben a "kis ember" nyomora?”
 • 5. Laserdance 2009. január 02. 22:13
  „1: az az igazság hogy valószínűleg semmilyenek sem. Az emberek és cégek akik a fejlesztésekre fordítható pénzt megtermelik 99,9%-ban a városokban vannak. És akik a pénzek elköltéséről döntenek, azok szintén.
  Akik a falvakban vannak sajnos tehernek minősülnek mostanság...
  Ha mindezeket összeadjuk nem csodálkozhatunk hogy miért is megy a pénz a városokba...
  Ráadásul egy városban valami szépet csinálni, vagy egy autópályát építeni igen látványos dolog, egy falusi iskolát felújítani vagy csatornát kialakítani meg nem, ezt a politikusaink mindig szem előtt is tartják...
  Ennek ellenére szerintem a vidék még mindig sokkalta nagyobb arányban részesül a javakból, mint amennyi a termelés alapján esne rá...
  Amúgy ez a jelenség igen kevés ország kivételével mindenhol megfigyelhető, de a falusiak még ezeken a helyeken is hátrányban vannak...”
 • 4. csonakos 2009. január 02. 19:32
  „joy! Már szépen halad az építkezés. Sajna elég sokat járok arra és látványos ahogy dolgoznak.”
 • 3. joy 2009. január 02. 19:25
  „Mi lesz a Református templommal átellenben lévő parkolóházzal?”
 • 2. E! 2009. január 02. 18:44
  „És mindezt valóban sikerült 2009 végéig befejezni? És jobb minőségben, mint a siralmasan borzasztó kerékpáros programot?”
 • 1. csutka 2009. január 02. 18:10
  „Szeretnénk már arról is olvasni,hogy a megyei falvakban milyen beruházások lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjlenyomataink is bekerülnek az útlevelünkbe

Szeged - Személyi igazolványt kapnak idén júniustól az újszülöttek, a biometrikus útlevelekben pedig… Tovább olvasom