Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Több mint 2300 vízóra fagyott el Békés és Csongrád megyékben

Több mint 2300 vízóra fagyott el Békés és Csongrád megyékben
A 2320 esetben jelentettek a fogyasztók fagyást: a bejelentések nagyjából fele Békés, fele Csongrád megyéből érkezett.
Az év eleji nagy hideg  miatt több mint 2300 vízóra fagyott el az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási területén, Békés és Csongrád megyékben, valamint  Bács-Kiskun megye kiskunmajsai járásában - mondta Goda Sándor, az  Alföldvíz üzemviteli főosztályának vezetője pénteken, Mezőmegyeren sajtótájékoztatón.

Kifejtette: 237 ezer bekötésből összesen 2320 esetben  jelentettek a fogyasztók fagyáskárt. A bejelentések nagyjából fele  Békés, fele Csongrád megyéből érkezett; Békéscsabán és környékén  550 vízóra fagyott el. Becslések szerint az esetek kétharmadában  nem állandóan lakott ingatlanokban, nyaralókban keletkezett a kár.  A korábbi években néhány száz vízóra fagyott el télen, idén év  elején a nagy hideg és a szél együttesen okozta a problémát - tette  hozzá Goda Sándor. Kis Albert Zoltán divízióvezető elmondta: a fő  gondot az okozza, hogy a vízmérő aknák nem zárnak megfelelően, a  fedlap nyílásain befúj a szél, ami lehűti az aknában a levegőt.  Goda Sándor közölte: véleményük szerint a probléma az idő  enyhülésével nem oldódott meg, sok érintett ingatlanban ugyanis még  nincs vízfogyasztás, és a tulajdonosok nem győződtek meg arról,  érte-e őket fagykár. Épp ezért kérik az ingatlantulajdonosokat,  hogy a felesleges vízelfolyások megakadályozása érdekében  mihamarabb győződjenek meg arról, történt-e fagykár a nyaralókban,  nem használt ingatlanokban.

Az elfagyás ellen leginkább lehet  úgy védekezni, hogy valamilyen hőszigetelő anyaggal letakarják a  vízóraakna tetejét; illetve megoldás lehet a nem használt  ingatlanokban egy alacsony hőfokú temperáló fűtés beállítása -  válaszolta az MTI kérdésére Goda Sándor.

A vízmérőcsere díját -  15.600 forintot - utólag kiszámlázzák a fogyasztóknak. 
Az elfagyott vízórákról mi is írtunk (2016. január 10. kedd: Temérdek vízóra fagyott már el a megyében.) Bár messze nem nálunk van a leghidegebb, a Szegedi Vízműhöz és az Alföldvízhez több száz bejelentés érkezett. Megéri vigyázni a mérőre, mert a csere nemcsak időbe, pénzbe is kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 kiló kannabisszal lépett az országba a macedón kábítószercsempész

Egy hónapra rendelte el a szegedi bíróság az előzetes letartóztatását annak a macedón férfinak, aki… Tovább olvasom