Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Több mint 2 millió gyűlt össze

Szeged - Szerkesztőségünk és a Cora egy- és kétforintosokat gyűjtött a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére, az akció péntek este véget ért. Az utolsó napon jött össze a legtöbb pénz, a teljes összeg pedig, amit szombaton átnyújtunk a családnak, több mint kétmillió forint.
Úgy tudjuk, már alig hiányzik abból a 6 millió forintból, amelybe a tizenegy éves kisfiú kínai gyógykezelése kerül. A szerkesztőségünkbe érkező adakozókat megint megkérdeztük, miért határozták el, hogy nemes célokra ajánlják fel azt az aprópénzt, amelyet mától már nem fogadnak el az üzletekben.

Tegnap is egymás után érkeztek az aprópénzadományok Varga Ádám, a 11 éves, össejtkezelésre váró mozgáskorlátozott kisfiú javára. Az egy- és kétforintosok gyűjtése az esti órákban lezárult, ma pedig jelképesen odaadjuk a „teherautónyi" pénzt a családnak. Nekik azonban nem kell az apróval bajlódniuk: a forintosokat Kecskemétre, a nemzeti bank regionális központjába visszük, az MNB pedig majd átutalja a számlaszámra a végösszeget.

A gyűjtés utolsó napján az újságírók is összeadták és megszámolták az aprójukat.
Fotó: Schmidt Andrea

Az utolsó napon két külföldi egyetemista is hozott pénz Ádámnak. A ciprusi lány, Shnorik Kelendsian aneszteziológusnak készül, míg barátja, a görög Vagkan Mourantchanian bőrgyógyásznak tanul. Az ötödéves orvostanhallgatók csoporttársuktól hallottak a gyűjtésről.

774 ezer 556 forint egy nap alatt

Szegedi és vidéki szerkesztőségünkben, Kölcsey utcai ügyfélszolgálatunkon és a Cora pénztárainál pénteken 774 ezer 556 forintot gyűjtöttünk, eddig összesen 2 millió 132 ezer 915 forint jött össze.

Kitettek magukért a diákok: a Ságvári általános iskolába járó gyerekek, szülők, tanárok egy hónapja gyűjtötték a pénzt, akkor még nem tudták, hogy majd Varga Ádámnak adják. Az igazgatónő, Sipos Ibolya elmondta, noha lett volna mire költeni az összeget, mégis úgy határoztak, hogy a kisfiú gyógykezelésére ajánlják fel. A csaknem ötvenkilónyi apróval eljött a sajtóházba a hetedikes Pesti Barnabás, a diákönkormányzat elnöke is. Huszonnyolc kiló és negyven dekát nyomott az az apró, amit a Gábor Dénes szakközéptől kaptunk – és amit Fekete Józsefné adott át a tantestület és a diákok nevében.

A Rotary mozgalom ifjúsági szervezete, a Rotaract sem akart kimaradni a gyűjtésből: húsz kiló pénz gyűlt össze a klubon keresztül a 20-30 éves fiataloktól. A táskányi egy- és kétforintost, valamint a tízeseket, húszasokat Márton Beatrix, Jankó László és Sándor Szabolcs cipelte el székházunkba.

Oláh Dezső csárdagazda (Kiskőrössy) stílszerűen bográcsban hozta a forintosokat. Fotó: Schmidt Andrea

Kaptunk pénzt a szegedi Meteor Kft.-től, az Oázis autóalkatrész üzlettől, a Motorart SME egyesülettől, a Roosevelt téri halászcsárda pincéreitől – nevükben Dudás Gyula sportoló hozta el az összeget –, a Katona József utcai Tomán presszó személyzetétől, vendégeitől, a forintosokat Tomán Antal tulajdonos szállította a Szabadkai útra. A Kiskőrössy halászcsárda tulajdonosa, Oláh Dezső stílszerűen egy bográcsban nyújtotta át a pénzt, amelyet Tápén, valamint a Jobb mint otthonban gyűjtöttek.

Az aprópénzgyűjtés utolsó napjaira már az egész megye összefogott a kisfiúért. Huszonhat és fél kiló egy- és kétforintost gyűjtöttek össze a vásárhelyi Bálint utcán és annak környékén élők az utcabeli boltban elhelyezett gyűjtőedényekben, az aprót László Bálintné olvasónk tegnap juttatta el vásárhelyi szerkesztőségünkbe.

Az MNB még öt évig beváltja

A kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és a posta több ezer pénztára a bevonástól számított legalább fél évig beváltja az egy- és kétforintosokat. A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása szerint 2008. augusztus 31-éig díjmentesen váltják át az érméket, címletenként külön tasakokban elhelyezve. Az MNB pedig öt évig, vagyis 2013. március 1-jéig névértéken fizet az apróért.

Olvasóink írták

  • 1. Dobó Attila 2008. március 01. 11:50
    „Én mint Ádámka ,s a család barátja köszönöm azoknak az embereknek ,iskoláknak,vállalkozásoknak akik hozzájárultak ,hogy Ádámka minnél hamarabb kijuthasson a kezelésre.
    Közönjük szépen !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Társulat tagja lehet Simon Bogi és Kristóf István

Szeged - A Társulat legjobb 16 énekese közé kerülhet be ma este a szegedi kötődésű Simon Boglárka és Kristóf István, ha a Magyar Televízióban futó produkció zsűritagjai és nézői beszavazzák őket. Tovább olvasom