Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

Több mint 60 ezren a szabadtérin

Szeged - A várt látogatottságot és jegybevételt hozta a 80. születésnapját ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok tegnap zárult évadja. A Dóm téren a Valahol Európában, Újszegeden a Popeye című musical bizonyult a legnépszerűbbnek.
– Nagyon óvatos üzleti tervvel készültünk az idei évadra, és úgy látom, a szezon zárásakor pozitív hírekkel tudok majd szolgálni. A látogatószámról – a hétvégi, utolsó előadások előtt – még pontos adataim nincsenek, de azt biztosan állíthatom: 60 ezernél is több érdeklődőt vonzottak a programjaink – mondta Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. igazgatója.

– Az elmúlt évekhez képest változott az emberek jegyvásárlási szokása. Látszik, hogy a többségnek egyre kevesebb pénze marad kulturális rendezvényekre. Nekünk igazodnunk kellett ehhez a tendenciához. Fontosnak tartjuk, hogy valamilyen úton-módon a szociálisan rászorulók számára is lehetőséget adjunk a szabadtéri előadások látogatására. Kedvezményes bérletkonstrukciókat kínáltunk – több darabra olcsóbban juthattak el nézőink –, üdülési csekkel is fizethettek, és az évad során számos alkalommal, a premierek előtti napon 50 százalékos kedvezménnyel értékesítettük a jegyeket. Ezenkívül idén több akciónk is jól sikerült: aki az újszegedi operákra váltott bérletet, ingyen nézhette meg a Valahol Európában főpróbáját. A Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal összefogva 100 rászoruló család nézhette meg ingyen A víg özvegy operettet – mondja az igazgató, hozzátéve: sok szempont szerint újragondolják az értékesítési politikát, de „a jegyárakon nem emelhetünk, azt nem bírná el a közönség".

Bátyai Edina: a várt eredmények teljesültek. 60 ezernél is többen látták a szabadtéri előadásait. Schmidt Andrea
Bátyai Edina: a várt eredmények teljesültek. 60 ezernél is többen látták a szabadtéri előadásait.
Fotó: Schmidt Andrea

Tapasztalatai szerint a közönséget nemcsak a szűkülő anyagi lehetőségek, hanem a bizonytalan időjárás is visszatarthatja. – 1988 óta dolgozom ennél az intézménynél, még soha nem volt példa arra, hogy két esőnapot kelljen beiktatni. Az sem fordult még elő, hogy ennyire kegyetlenül hideg éjszakák legyenek, mint Az ember tragédiája előadásai idején. Szerencsére lehetőségeinkhez mérten, de az ilyenkor előírt szabályzathoz képest rugalmasabban tudtunk segíteni azokon a nézőkön, akik a „bajos" előadásnapokat fogták ki – fogalmaz.

– Hat este összesen 24 ezer ember nézte meg a Valahol Európában című, fantasztikus sikerű produkciót. A víg özvegy és a Carmen című zenés darabot is nagyon kedvelte a közönség. Az év meglepetése Az ember tragédiája. Kicsit féltünk a próza újrapozicionálásától, de a 80. születésnapunk alkalmából – annak a felemelő hagyománynak tiszteletet adva, amelyet a Dóm téren ez a darab jelent – műsorra tűztük Madách Imre drámáját. Óvatosan tervezve úgy gondoltuk, a jegyek körülbelül 60 százalékát lehet eladni – 90 százalékos volt rá az érdeklődés. Ennek az az üzenete, hogy mégiscsak van a prózának létjogosultsága a mostani felgyorsult világban. A későbbiekben talán merészebben vállalkozunk arra is, hogy prózát tűzzünk műsorra. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad továbbra is stabilabb prózajátszó helyszín. Intimebb környezet, 900–1000 néző előtt könnyebb a színészek dolga. Az idei szezonban családi musicalünk, a Popeye érte el a legnagyobb sikert.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2011. augusztus 22. 13:24
    „Ha igazak az adatok, akkor minden egyes látogatót 4166 Ft-al támogatta Szeged város kisebbségét alkotó helyi adót fizető polgára.

    Már megérte ! ?”
  • 1. zsóka 2011. augusztus 22. 09:42
    „Én a ´70-es - 80-as években voltam fiatal, gyakorlatilag nyáron a szabadtérin éltünk, mert meg lehetett fizetni a jegyeket átlag fizetésből is. Volt olyan előadás, amit kétszer is megnéztünk, és volt olyan, amit megnéztünk, és még többször meghallgattunk kintről is (pl. Hunyadi László, Porgy és Bess), mert akkor még az árkádok alatt lehetett ülni az előadás alatt.
    Ma jó, ha egyszer ki tudunk menni évente.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új seprű jól seper: havi 1100–1300 utassal szemben intézkednek a szegedi ellenőrök

Az ellenőrök többsége nem akar élete végéig jegyet ellenőrizni a helyi tömegközlekedési eszközökön: az új arcok főként az ő kilépésükkor jelennek meg. Tovább olvasom