Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Több mint 800 fiatal él gyermekvédelmi gondoskodásban Csongrád megyében

Csongrád megye - A gyermekvédelmi szakszolgálat helyi szervezete az állami normatíva mellett a megyei önkormányzattól kap pénzt. Ez azonban nem elég mindenre. Élményekkel teli programokat szervezni, játékokat venni a gyerekeknek csak támogatói segítséggel tudnak.
Csongrád megyében több mint 800 gyerek él gyermekvédelmi gondoskodásban, gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél. A Közösség Szíve (Köszi) program őszi gyűjtőakciója a családból kiemelt gyerekekre szeretné felhívni a figyelmet.

– Szívesen fogadunk minden olyan támogatást és felajánlást, amely a gyerekek hasznára válhat – hallottuk Szügyi Jánostól, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok (Tegyesz) igazgatójától. Elmondta: a működésükhöz szükséges állami normatívát (évente 800 ezer forint fejenként) a fenntartó Csongrád megyei önkormányzat közel még egyszer ekkora összeggel egészíti ki. Ebből nem tudnak mindent finanszírozni, a kirándulásokat, nyaralásokat, élményekben gazdag programokat támogatók segítségével valósítják meg – tette hozzá Kothencz János igazgatóhelyettes.

Játékra, ruhára vágynak. Fotó: Frank Yvette
Játékra, ruhára vágynak.
Fotó: Frank Yvette

A Tegyesz legrégebbi, 15 éves támogatója a szegedi ÁGOTA Alapítvány. Minden évben ingyen nyaraltatja az állami gondoskodásban élő gyerekeket, anyagi támogatást nyújt nekik, és utógondozásukat is segíti. Az állandó támogatók között szerepel még a DARFÜ, a Katolikus Karitász, a Szeged Első Lions Club, több jó szándékú helyi vállalkozó, magánember és önkéntes. – Karácsony táján érezhetően többen figyelnek oda ránk, de egész évben érkeznek ilyen-olyan felajánlások a Bal fasor 6. szám alatti befogadóállomásra. Nyáron például egy vállalkozó almát hozott a gyerekeknek – akik leggyakrabban ruhákat, játékokat, tartós élelmiszereket kapnak. Szívesen fogadnak bútorfelajánlásokat is.

Ide azok a gyerekek kerülnek, akiket alapos okból kiemeltek a családjukból, ha veszélyt jelentettek önmagukra, vagy a családjuk jelent veszélyt rájuk. A Megyei Szakértői Bizottság javaslata szerint kerülhetnek vissza családjukhoz, nevelőszülőkhöz vagy gyermekotthonokba. Csongrád megyében közel egy tucat gyermekotthon működik, többek között Makón, Szentesen, Ópusztaszeren és Hódmezővásárhelyen.
Szavazzon Csongrád megyére!

A Közösség Szíve (Köszi) program a CBA üzlethálózat és a Procter&Gamble összefogásával megvalósuló jótékonysági kezdeményezés. Ha a CBA üzletekben Procter&Gamble terméket vásárolunk, 30 forinttal gazdagítjuk a közös jótékonysági alapot. A http://koszi.cba.hu/szavazas internetes oldalon azonban voksolnunk kell Csongrád megyére, hiszen az oldalon látható helyszínek közül a 10 legtöbb szavazatot kapó részesül támogatásban.

Olvasóink írták

 • 9. niemand 2010. november 22. 16:16
  „Sajnálom, akiknek ilyen élet jutott. Mindent megtesz az állam, hogy az ő gyerekeik ne így járjanak? Családban felnövő gyerekre mennyit költenek?-kevesebbet. Igaz ott szeretetet is kapnak, életre nevelik őket. De ezeket a gyerekeket???????”
 • 8. novaklaszlo56 2010. november 22. 14:56
  „Magyar pokolszonett

  A nyű nyí, nyög-nyavalyg a nyák...
  Fiakat mivégre szültök hát, anyák?!
  Itt csak nyögve szeretnek hontalanul,
  S titkon vágynak vissza a tájra:
  Odaátra,
  Honnan jöttek, hol igazság, s béke honol...

  Egyébként a hozzászólások súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak. Csak példaképpen: nem lehet a kölyköket csak úgy "beadni a zaciba". A védelembe vételnek szigorú szabályai vannak, a családból elhamarkodottan kiemelni a kölyköt pláne nem szokás, egyebek közt azért sem, mert marha sokba kerül az otthont nyújtó teljes ellátásuk, még akkor is, ha nevelőszülőknél helyezik el őket. Ez pedig manapság sajnos túlságosan is komoly szemponttá nőtte ki magát, még az egyéb, szakmailag indokolt szempontokkal szemben is döntő tényező esetenként. Ennek a fordítottja sem egyszerű: ahhoz, hogy a gondozásba vett gyerek visszakerüljön a családjába (vagy a közeli rokonaihoz), rengeteg "kört meg kell futni". Az említett trükkökről, bevallom, még nem hallottam azelőtt. Lehet, hogy előfordulnak efféle visszaélések, de nem hinném, hogy jellemzőek lennének. Egy-egy gyermekelhelyezési ügybe ugyanis sok kéz belenyúl, sok szem belenéz... Ha mégis úgy van, ahogyan azt itt olvastam a hozzászólásokban, akkor az szépen beleillik a mi kis magyar mentalitásunkba: az életünk minden területén felfedezhető a korrupció.
  De szabad ám támogatni is ezeket a gyerkőcöket, nem csak utálkozni lehet. Ja, igen! Jut eszembe: a gondozott gyermekek "etnikai" arányai is tévesek az egyik hozzászólásban. Bár nem lehetne azon se csodálkozni, ha igaza lenne a hozzászólónak (nincs), hiszen az említett etnikumú családok összességében még mindig a legnehezebb sorsúak kies hazánkban, s így az ő családjaikban halmozottan fordulnak elő az estleges gondozásba vételt indokoló, a gyerkőcök fejlődést veszélyeztető problémák... De túl bonyolult ügy ez ahhoz, hogy itt kimerítően megtárgyalható legyen.
  Passz!”
 • 7. SP 2010. november 21. 10:40
  „Szegény kislány.
  Yvett jól eltorzította a képét. Az anyja sem ismerné meg.”
 • 6. deszkás 2010. november 20. 20:24
  „Léfagyott.”
 • 5. deszkás 2010. november 20. 17:20
  „VALAKI::::! Majd a Biszku riportot készitő tökös usságirók majd azok...Senki nem akar róla tudni mert akkor esetleg a cigány ellen kell (kellene de NEM fognak) dönteni és azt maga Orbán se merné.Ezt ők pontosan tudják és (vissza) is élnek vele!!”
 • 4. 620829 2010. november 20. 13:39
  „A képen lévő gyerekek nem cigók-szerencsére-mert már lassan magyar adást nem is nézek-mindenhonnan a pozitivdiszkrimináltjaink folynak...mind megasztár akar lenni......az alulírtak igazak....erőszakos-asszociális ésdolgozni nem tudóak----csak nálunk élhetnek így-mert birka egy nép a magyar....aki teheti és tehette elmegy innen....lesz itt olcsón ingatlan ngyon olcsón nem sokára...nem csak a bedölő 105 ezer árverezendőre gondolok...nagyon sokan mennek innen el május 1 után-amikor is megszünik a 7 éves munkavállalási moratórium.....a magyarság tényét is el fogják sokan felejteni-mert szégyen annak lenni-----én már elkezdtem -és jól haladok benne!”
 • 3. ValakiaSOKKözül 2010. november 20. 13:28
  „... "mert arra hivatkozik, hogy nincs munkája nem tudja eladni" .... eladni = eltartani”
 • 2. ValakiaSOKKözül 2010. november 20. 13:27
  „egyszerű az eset a vastag aranynyakláncos élethez...

  pl van egy kisebbségi házaspár.....világra hoz 4-5 porontyot..... ezeket a purdékat beadja az állami neveldébe, mert arra hivatkozik, hogy nincs munkája nem tudja eladni..... érdekes módon a beadás pillanatában a szülők szülei kiveszik a purdékat az állami nevelésből és vállalják a felnevelésüket.....gyerekenként 80-120e Ft ot ad az állam különböző jogcímeken.....így nem ritkaság, hogy egy 5-6 gyereket nevelő család havi 6-800e Ft ot kap az államtól segélyként....
  Az egészben az az érdekes dologg, hogy a szülők, nagyszülők és a gyerekek ugyanarra a lakcímre, ugyanarra az ajtószámra vannak bejelentve....
  Az egész csak papiron formaiság, s szerencsétlen kisebségi így tengeti munkanélküli életét....

  Ha van egy tökös újságíró, akkor kivesézi a témát és részletes írást készít.....figyelmet felhívom abban, hogy a hivatalokban is van egy kis csúszópénz, hogy ne tűnjön fel senkinek ez a mutatvány.....és tudok több esetről, amikor az ügyintéző és családja meg van fenyegetve, ha nem intézi el a papírokat és a segélyt ....

  TE magyar csak dolgozz, hogy a purdégyártó, semmittevő népséget el tudd tartani.....”
 • 1. dodó 2010. november 20. 11:20
  „Különös véletlennek köszönhetően ezeknek a gyermekeknek kilenctizede a a 10 %-nyi kisebbségből kerül ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalom együtt nő gyermekeivel

Mórahalom – Évente 100 fővel csökkent Mórahalom népessége 1994-ben, manapság 50–60-nal… Tovább olvasom