Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Több mint 800 szegedi gyerek ingyenebédet kap

Szeged - Menzán kap ingyenebédet 810 szegedi gyerek a nyári vakáció hétköznapjain is. A több mint 15 millió forint értékű segítséget idén igénybe veszik a rászorulók. Tegnap tárkonyos pulykaraguleves, tejberizs és őszibarack volt a menü.
– Hét gyerekünk közül hat kap ebédet nyáron is. Szőregről egy óra alatt járjuk meg az utat a tarjáni Weöres-iskola menzájáig – mondja az emeletes ételhordókat rendező asszony.

Tavaly jóval kisebb mértékű lehetett az ételosztás, mert akkor a jogszabály nem tette lehetővé, hogy egy gyerek a vakáció egész időszakában naponta egyszer ingyen kapjon meleg ételt. Egy éve 200-240, idén 810 gyerek jelenhet meg a menzán – tudtuk meg Novkov Veszelinkától. A szegedi önkormányzati hivatal szociális, családvédelmi és egészségügyi irodájának vezetője elmondta: a nyári étkeztetésben a rendszeres gyermekvédelmi segélyre szorulók 24 százaléka részesül.

– Általában hazavisszük, de most itt, a menzán ebédelünk, mert a városban akad intéznivalóm – mentegetőzik Kovács Zoltánné, ahogy a maradékot az ételesbe kotorja, mondván: jó lesz uzsonnára. A két jóllakott kicsi, Tamara és Zoli már fut is a kijárat felé.

A piros iskolában nyáron 340 gyerek kap meleg ételt. Fotó: Schmidt Andrea
A piros iskolában nyáron 340 gyerek kap meleg ételt.
Fotó: Schmidt Andrea

Bruttó 370 forintot költhet a Sulihost Kft. egy adag ebédre. A tegnapi menü: pulykaraguleves, tejberizs és őszibarack.

– A törlesztőrészlet elviszi a gyest, ezért nagy segítség, hogy legalább a kicsik hétköznapi ebédjét biztosnak tudhatom – magyarázza a 2, 4 és 10 éves gyerekét egyedül nevelő Hegedűs Ildikó. – Bőségesek az adagok, jó ízű az étel: amit a legkisebb meghagy, abból jut nekem is.

Három menza

A tarjáni Weöres-iskolában 340 adag ingyenételt osztanak szét. A 11-13 óra közötti ebédosztás idején az alsóvárosi, illetve a kiskundorozsmai iskolába is ételhordós zarándokok érkeznek. Az egyik helyen 355, a másikon 103 bölcsis, ovis, vagy kisdiák kap ingyenebédet. Közülük néhányan – a tarjáni sulimenzán legfeljebb negyvenen – az ebédlőben ebédelnek. Az étkezőkre és a rendre a Gyermeksors Alapítvány pedagógusai ügyelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsők a szegedi tanárok

Szeged - Soha nem részesültek még ennyi kitüntetésben a Szegedi Tudományegyetem oktatói az országos… Tovább olvasom