Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Több mint duplájára nőtt a jegybevétel

A Szegedi Nemzeti Színház tegnap tartotta ünnepi évadzáró társulati ülését. Egy év alatt 62-ről 140 millióra nőtt a teátrum éves jegy- és bérletbevétele.
A kiteljesedés évada volt a most véget ért színházi szezon, az intézmény anyagi helyzete nagy áldozatok árán stabilizálódott. A műsorpolitika figyelembe veszi Szeged egyetemi város jellegét, és a rétegigényeket is igyekszik kielégíteni – hangsúlyozta tegnap a kisszínházban megtartott ünnepi évadzáró társulati ülésen Pászti Ágnes kulturális tanácsnok.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester hozzátette: a teátrum felpörgetett működéséből időnként úgy tetszett, mintha Székhelyi József főigazgató sztahanovista mozgalmat indított volna. A direktor úgy vélte, a szegedi színházban működik az ország legjobb együttese. A statisztikákból néhány beszédes adatot ismertetett: míg az elmúlt évadot 62 millió forintos jegy- és bérletbevétellel zárták, idén már több mint 140 millióval.
Dömötör-gála

A nagyszínházban ma este 7 órától rendezik meg a nyolcadik Dömötör-gálát, amelyen a közönség szavazatai alapján adják át az évad legjobb művészi teljesítményeiért járó Dömötör-díjakat. A zenés gálaműsorban a szegedi társulat művészei lépnek fel. Belépőjegyek kaphatók a Kelemen utcai jegyirodában és az előadás előtt a helyszínen.

12 ezer 800-ról 14 ezer 500-ra nőtt a bérletesek száma. Ez persze a felújított kisszínház megnyitásának is köszönhető, mint ahogyan az is, hogy az előadásszám a tavalyi 231-ről 385-re nőtt. Ebből 325 saját, és 60 befogadott előadás volt. Székhelyi József szorgalmazta, hogy mielőbb szülessék meg a színházi törvény, amely rendezett jogszabályi keretet biztosít a jelenleg folyamatosan törvényt sértő teátrumok munkához. A jövő évi kínálatot – Hamlet, Tartuffe, Játék a kastélyban, Bolond Helga, Beszélő fejek 2., Ciao Bambino, Don Giovanni, A trubadúr – a direktor gyönyörűnek nevezte. Végül átadták az ilyenkor szokásos elismeréseket.

A szegedi egyetem közönségdíját Borovics Tamás és Járai Máté kapta. A Szegedi Operabarátok Egyesületének évad énekese díját Altorjay Tamás és Szonda Éva vehette át. Énekkari nívódíjas lett: Kónya Krisztina, a Vaszy Viktor-díjat Kardos Gábor, az Imre Zoltán-díjat Illyés Róbert kapta. A Makó Lajos-díjat Megyeri Zoltánnak, a Varga Mátyás-díjat Dudás Zoltánnak adták át. A nyárra mindkét színház bezár garanciális javítás, illetve átfogó felújítás miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Judit szerint a lelki sérülései mélyebbek

Jelentősen javult az állapota az Anna fürdőben vasárnap megkéselt szegedi nőnek, akit várhatóan a… Tovább olvasom